čemaž
Jaz bom letos prvič nabirala. Lani sem našla dobro lokacijo, pa potem nikakor nisem našla časa. Prebrala sem, da se ga lahko zamenja s podleskom ali šmarnico. Zdaj si me pa še ti prestrašila. Se dostikrat zgodi, da rastejo skupaj? A ni tako, da podlesek raste v šopih, čemaž pa največ 2 lista skupaj?
Meni se sicer ne zdi nič podoben, ampak, ko gledam ljudi, kako nabirajo, mi je bolj jasno, kako lahko pride do tega. Trganje v šopih ni način, ker res raste vmes. Listek po listek, pa še to tako, da se ne izropa vsega. Tisti, ki trgajo šope, uničijo vse, pa še zastrupijo se lahko.
No, glede na to, da nekateri ne ločijo rmana od kumine pa vseeno kar nabirajo (resno, doživeto v živo, še dobro, da ni nabirala kakšne strupene kobulnice namesto rmana), ti svetujem, naj ti najprej nekdo pokaže pravi čemaž pa še podlesek in šmarnico za primerjavo, da v živo vidiš razliko.
Pri nas ga je cele plantaže, ravnokar sem jedla juho iz čemaža. (Notranjska).
Listi so sicer še majhni, nabiram posamezne listke, ker vmes raste podlesek, šmarnice pa še niso pokukale iz zemlje.
Glede uničevanja je pa po moje tako, da če ga ne izpuliš s čebulico, nimaš kaj uničit, pa tudi mislim, da ga je toliko, da ni nobene škode, če izpuliš par čebulic.
Jaz sem si ga nekaj posadila na vrtu.
Čaz za, hvala za prijaznost,če ga res ne bom nikjer dobila – nabrala te bom “pobarala”.
Če me želi kdo kontaktirati glede špargljev je moj email: [email protected]