Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek čemaž

čemaž

Pozdravljeni,
zelo rada imam čemaž.Enkrat sem go dobila iz gorenjske. Zanima pa me za tiste,ki veste ali raste tudi v slovenski istri,oziroma kje najbljižje obali.Takrat sem ga dobila v aprilu.Kdaj začne rasti?
Hvala in lep pozdrav.

Moj teren je na Štejerskem in v Prekmurju. Bila ta vikend in ni še lih, čez kaka dva tedna bo pa že. Nabira pa se lahko tako kot regrat celo leto, je pa res najbolj od srede marca do srede maja. Pa cvetke tud naberi so super v omleti.

Na poti na Nanos iz smeri najstarejše tise na slovenskem, ga imaš več kvadratnih kilometrov.

nova
Uredništvo priporoča

Zamenjam čemaž iz mojih krajev za divje šparglje iz tvoje istre!!

Lahko ti ga tudi jaz naberem, če daš kontakt.

Tisti, ki nabirate – zdaj je spet čas za opozorilo; ne nabirajte, če ne poznate in ne nabirajte tako, da trgate kar v šopih, da ne bo spet zastrupitev. Ko roke dišijo po čemažu, se ne zanašajte več na vonj.

No tako ja! Avtorica, ti nas pelješ nabirat šparglje, mi te peljemo na čemaž.

Jaz bom letos prvič nabirala. Lani sem našla dobro lokacijo, pa potem nikakor nisem našla časa. Prebrala sem, da se ga lahko zamenja s podleskom ali šmarnico. Zdaj si me pa še ti prestrašila. Se dostikrat zgodi, da rastejo skupaj? A ni tako, da podlesek raste v šopih, čemaž pa največ 2 lista skupaj?

Meni se sicer ne zdi nič podoben, ampak, ko gledam ljudi, kako nabirajo, mi je bolj jasno, kako lahko pride do tega. Trganje v šopih ni način, ker res raste vmes. Listek po listek, pa še to tako, da se ne izropa vsega. Tisti, ki trgajo šope, uničijo vse, pa še zastrupijo se lahko.

No, glede na to, da nekateri ne ločijo rmana od kumine pa vseeno kar nabirajo (resno, doživeto v živo, še dobro, da ni nabirala kakšne strupene kobulnice namesto rmana), ti svetujem, naj ti najprej nekdo pokaže pravi čemaž pa še podlesek in šmarnico za primerjavo, da v živo vidiš razliko.

Pri nas ga je cele plantaže, ravnokar sem jedla juho iz čemaža. (Notranjska).
Listi so sicer še majhni, nabiram posamezne listke, ker vmes raste podlesek, šmarnice pa še niso pokukale iz zemlje.
Glede uničevanja je pa po moje tako, da če ga ne izpuliš s čebulico, nimaš kaj uničit, pa tudi mislim, da ga je toliko, da ni nobene škode, če izpuliš par čebulic.
Jaz sem si ga nekaj posadila na vrtu.

Ni narobe, če se ti ponesreči in izpuliš, ali pa celo neseš domov, to je čisto sprejemljivo. Ampak kako nekateri izropajo vse in za sabo pustijo opustošenje, to je pa groza. Ko trgajo kar z obema rokama cele pesti….

Hvala,za vse informacije. No sedaj,kdo bi prišel z mano pobirat šarge in mi prinesel čemaž?! Naj povem,da šparge že kar intezivno rastejo.Sem jih včeraj nekaj nabrala.

Jaz sicer dosti časa za daljšo vožnjo nimam, lahko pa ga naberem in ti pošljem po pošti. Sem že pošiljala tako kakšne sveže zadeve pa je vse prišlo v redu. Sicer sem v bolj mrzlih koncih pa ga še ni toliko. Bo pa kmalu.

Jah… Pri nas se s tem nihče ne ukvarja, tako da se bom morala kar sama učiti. Saj bom itak vedela, da moram na urgenco, če bo kaj narobe tisti dan. 😀
Ti čemaž režeš ali trgaš?

Mi ga imamo v Ljubljani na vrtu polno (sicer ne še zdaj).

Našla pa sem eno slikico, kjer so primerjane 4 podobne si rastline:

[img]http://www.aktivni.si/media/upload/Photo/2012/05/03/cemaz-1.jpg[/img]

pri čemer je 1 čemaž, 2 kačja dresen, 3 šmarnice in 4 jesenski podlesek.

Čaz za, hvala za prijaznost,če ga res ne bom nikjer dobila – nabrala te bom “pobarala”.
Če me želi kdo kontaktirati glede špargljev je moj email: [email protected]

Šparglje sem nabirala po prvem maju lani in mislim, da bo tudi letos tako. Čemaž je bil pa malenkost prej.
Za zdaj ni tukaj še niti enega niti drugega…

Kačja dresen ni strupena, tako ni straha če zamenjaš. Pravzaprav je celo dobra za skuhat špinačo.

New Report

Close