Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek čemaž kako ga shraniti

čemaž kako ga shraniti

Mož je bil na pohodu z otroci in nabrali so ogromno čemaža, ker nam je dober bi ga rada nekaj shranila v zamrzovalnik ali lahko? in kako ga naj shranim kar cele liste ali jih moram prej blanširati? slišala sem da ga nekateri dajejo v olje pa mi to ravno ne diši najbolje.

ne ga dat v zamrzovalnik,ker ne bo dober. Pripravi se pesto iz njega:
čemaž daš v mikser,povrh pouješ sol (kake 2 mali žlički),doliječ olivno olje. Vse miksaš,dolivaš olivno olje,toliko da je zmes mazljiva. Zmes daš v majhne kozarče,povrh še zaliješ olje,da zadihta. Tako zmes potem lahko zamrzneš,hraniš v hladilniku ali pa v hladni temni kleti,tudi do 2 leti. Pa dober tek.

jaz ga shranim v plastično posodo s pokrovom v hladilniku in mi ostane več kot teden dni, tudi do dva tedna, še kar svež, ga pa najraje jem svežega in je tak tudi najbolj zdrav – ga narežem na solate, ali na kake kruhke z namazom itd.

Pozdravljeni.

Povsod berem o shranjevanju čemaža kot pesto v olivnem olju. Ni mi jasno, kako bi lahko pesto “zdržal” celo eno leto, ko pa se večina olivnih olj v tem času pokvari? Ali sol ohrani tudi olje? Eno leto se mi je zgodilo prav to, da je bio ekstra deviško, hladno stiskano oljčno olje olje postalo “pekoče”, kljub soli in shranjevanju v hladilniku… Hvala za odgovor.

Jaz sm ga tud prej jedla z jajci 🙂

Pesto shranjujem v hladilniku že leta in leta, pa se mi ni še noben pokvaril!

Pesto shranjujem v hladilniku že leta in leta, pa se mi ni še noben pokvaril![/quote]
Doma narejeno pesto z olivnim oljem? Ali kupljenega?

Pesto shranjujem v hladilniku že leta in leta, pa se mi ni še noben pokvaril![/quote]
Doma narejeno pesto z olivnim oljem? Ali kupljenega?[/quote]
Doma delam.

Doma narejen pesto se nam je pokvaril. Kupila ga še nisem in ne vem kako je s tistim…. Res pa je da čemaža takrat nisem zmiksala ampak na drobno sesekljala, posolila in dodala oljčno olje….

no, meni se vsak pesto ali tržaška ali karkoli z oljem v hladilniku pokvari v enem mesecu, oziroma dobi neko čudno sluzasto obliko, kar pa mi je popolnoma bljak in tega ne jem.

čemaž sicer zamrznem, za juhe in prikuhe je super tak.

Nisi spravila vsega zraka ven, pa je postal črn.
Sem uganil?

?! Olivno olje, da se v enem letu pokvari? O_o Ta mi je pa nova… mi ga navadno šele maja začnemo uporabljati (imamo svojega), prej uporabljamo še starega, torej je staro vsaj leto in pol, ko prešaltamo na novo letino…

Enostavno.
Jeste ga takrat, ko ga lahko nabirate, preostali del leta pa namesto njega uporabljate česen.

Saj veste, zdravo prehranjevanje temelji na lokalni in sezonski hrani. Zakaj bi shranjevali čemaž in mu odvzeli vse hranilne lastnosti, če lahko preko leta jeste njegovega bratranca? Ne razumem vas.

Jaz ga zmeljem v Huronu na prafaktorje (kot puder), na vsakih 10 dag paste dam 1 dcl olivnega olja in majhno zlicko soli. Premesam shranim v kozarce in hladilnik, uporabno 2 leti. Jaaaamiiii

Govorim o v trgovini kupljenem oljčnem olju, ki ima rok uporabe (običajno manj kot 1 leto), ko pa je olje enkrat odprto, pa se nam še prej pokvari — ne vem. Bomo poskusili tudi s kakšnim domačim oljem…. morda bo to bolj obstojno….

New Report

Close