čemaž kako ga shraniti
ne ga dat v zamrzovalnik,ker ne bo dober. Pripravi se pesto iz njega:
čemaž daš v mikser,povrh pouješ sol (kake 2 mali žlički),doliječ olivno olje. Vse miksaš,dolivaš olivno olje,toliko da je zmes mazljiva. Zmes daš v majhne kozarče,povrh še zaliješ olje,da zadihta. Tako zmes potem lahko zamrzneš,hraniš v hladilniku ali pa v hladni temni kleti,tudi do 2 leti. Pa dober tek.
Pozdravljeni.
Povsod berem o shranjevanju čemaža kot pesto v olivnem olju. Ni mi jasno, kako bi lahko pesto “zdržal” celo eno leto, ko pa se večina olivnih olj v tem času pokvari? Ali sol ohrani tudi olje? Eno leto se mi je zgodilo prav to, da je bio ekstra deviško, hladno stiskano oljčno olje olje postalo “pekoče”, kljub soli in shranjevanju v hladilniku… Hvala za odgovor.
Enostavno.
Jeste ga takrat, ko ga lahko nabirate, preostali del leta pa namesto njega uporabljate česen.
Saj veste, zdravo prehranjevanje temelji na lokalni in sezonski hrani. Zakaj bi shranjevali čemaž in mu odvzeli vse hranilne lastnosti, če lahko preko leta jeste njegovega bratranca? Ne razumem vas.