Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Čemu nekateri kritizirajo olje Castrol?

Čemu nekateri kritizirajo olje Castrol?

Včasih berem kakšne forume o motornih oljih in podobno,pa nekateri precej kritizirajo znamko Castrol?Zdaj pa bi rad še obrazložitev zakaj naj bi bilo to olje slabo.Sicer je to precej priznana znamka in tudi v določenih avto-moto športih jih oglašujejo na dirkah.

Preprosto zato, ker je močno precenjen. Castrol je najbolj marketinška znamka olja na svetu in ga lahko mirno primerjaš z Armani ali Gući ali Dolće & Banana, torej veliko blinga in malo vsebine.
To sicer ne pomeni, da je slabo olje, le povsem enako kvalitetno ali boljše dobiš za bistveno manjši kupček penezov.

No,nekateri pišejo,da je slabo,nekdo je celo napisal,da je to bolj voda kot olje.

Najboljš je notr točit olje ki ga priporoča proizvajalec.

Selenia je recimo za italijane najboljša

Ne, Agip je !

Za mojo Mazdo 2 je priporočeno olje Mazda Dexelia,ki ga proizvaja firma Total,vendar mi na uradnem servisu točijo Castrol Magnatec 5W40 C3.Nasploh najboljše olje,naj bi bilo,Motul.Obstaja pa še cel kup teh olj.Poleg teh,ki so bili sedaj že omenjeni so Aral,Mobil,Shell…
Selenia,kaj si mislil s tem,da je najbolje točiti olje,ki ga predpisuje proizvajalec,da je to olje zadosti kvalitetno,ali da je nasplošno to najboljše olje za ta tip avta?

Mislil sem za ta avto ki mu je olje predpisano.

Saj vem,da predpisano olje ustreza določenemu tipu avta,vendar baje za istega obstajajo tudi boljša olja.
Za mojega je predpisano Mazda Dexelia,kot sem že omenil,ampak sedaj ne vem katero od teh bi moji bencinski Mazdi 2 bolj ustrezalo,ali Dexelia Ultra 5W-30,ali Dexelia 10W-40?Za 10W40 piše,da je polsintetično,za 5W30 pa ne piše.Recimo,da je 5W30 sintetično,torej naj bi bilo boljše,vendar pa ima tisto polsintetično za črko W višjo cifro,torej naj bi se bolje odrezalo v bolj vročem vremenu kot 5W30.Ali je pač sintetično kar se tega tiče boljše,kljub nižji zadnji cifri?

Praviloma sintetična olja bolje ohranjajo svojo viskoznost neglede na temperaturo motorja in s tem zagotavljajo boljšo mazivnost in nap veliko lažji zagon motorja v zimskih pogojih + usrezno mazivnost takoj po vžigu motorja.
Tega pri klasičnih oljih ni in se vskoznost s temp močno spreminja. Tu so še razni dodatki, ki omogočajo spiranje saj… itd in ohranjajo dobre lastnosti olja tudi na daljše intervale menjave.

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Saj moje olje je sintetično,Castrol Magnatec 5W40 C3,na embalaži piše še HC-SYNTHESE.Toda sprašujem nasplošno za znamko olja.Katera so pa boljša od Castrola?Motul baje že,kaj pa Shell,Agip,Aral,Mobil 1…?

Ne tvoje olje v resnici ni sintetično. HC pomeni Hydrocracked, oziroma hidrokrekirano olje. To je postopek pri katerem velike, dolge ogljikovodikove molekule v nafti zlomijo (cracking) v manjše, krajše, tiste torej, ki so zaželene v olju.
Tvoje olje je v resnici “popravljeno” mineralno olje in ne pravo sintetično. Zato tudi piše SYNTHESE in ne SYNTHETIC.
Tipičen marketinški Castrolov nateg!

Kvalitetno ali nekvalitetno. Odvisno od avtomobila in motorja. Za različne motorje, so dobra različna olja. Ponavadi so tista, ki jih priporoča proizvajalec avtomobila najboljša za tisti motor, saj so ravno za te motorje razvita. Tovarna le stoji za temi stvarmi in so olja v svoji motorjih veliko stestirali, da ustreza njihovim zahtevam, kvaliteti in delovanju motorja
Bistvo je redno menjavanje olja. Bolje pred 20000km kot kasneje oziroma vsaj 1x letno. Lahko imaš nevem kakšno super super longlife olje, če ga boš menjal na 40000km, lahko motor utrpi precej hujše poškodbe, kot pa če bi uporabljal eno poceni olje in menjaval na 10000km ali pa prej.
Pa še vedno je moje mišljenje, da je Castrol izgubil svoj renome in da so avti “ribali” in podobne zadeve zaradi ponaredkov, ki jih folk kupuje po smešno nizkih cenah. Fantje, že vrabčki čivkajo o teh ponaredkih, pa nekateri še kar kupujejo “tabolše” olje po 6€ na liter.
tisti ki pa trdite da je Castrol zanič, ste pa same brihtne glave, a ste ga probal na jezik, a mate doma laboratorij za analize…? Pa kaj vi mislte da je castrol ena baraka v sibiriji kjer se učijo variti olje in to prodajajo al kaj vam ni jasno…
Jaz uporabljam in sem uporabljal več znamk olja ( za različne motorje seveda) in lahko rečem da so vse ki sem jih probal zelo ok, tako Castrol kot Mobil1 in valvoline. Predvsem je bolj kot znamka, pomebna primerna gradacija in standard ki ga vaš motor zahteva!!! Pa kot sem že omenil redna menjava olja.

Sem že zmeden,ko pa gledam na tem linku Castrol Magnatec 5W40 C3 pa na plastenki piše Fully synthetic,na mojem z isto oznako Magnatec 5W40 C3 HC-SYNTHESE.Je pa bil moj kupljen v Bartogu.

Ja jaz menjam olje tam nekje pri 10 do 12.000 kilometrih.Predpisano je na 20.000 kilometrov ali eno leto,kar prej nastopi,letno pa delam toliko kot sem že napisal,torej od 10 do 12.000,torej menjam letno pri taki povprečni kilometrini.

Poleg tega ne razumem kako,da imajo nekateri Castrol Magnatec 5W40 C3 oznako API SM/CF,nekateri,npr. ta,ki sem ga kupil sam pa SN/CF,v čem je razlika?

Tu ni natega, če piše HC Synthese, ker dejansko je res to kar piše, hydrocracking sinteza, ne pa sintetika. Gledam olje Mobil ( http://www.motornaolja.com/produkt/mobil-super-3000-x1-5w-40/ ) na katerem piše na plastenki Fully Synthetic, čeprav v opisu piše, da je razvito na podlagi HC-Synthese tehnologije. Pa čeprav se je ravno znamka Mobil tožarila s Castrolom, da Castrol uporablja zavajujoče oglaševanje. No v Nemčiji to zgleda ni dovoljeno, drugod pa očitno je, ker je Mobil tožbo izgubil in sedaj še sam izkorišča te oznake polna sintetika, čeprav je hidrokrekirano. Castrol Magnatec, ki sem ga kupil v trgovini z avtodeli Bartog ( ta je sedaj v avtu ) je označen s HC-Synthese, očitno ga dobijo z Nemčije, ker je tudi zadaj napis v nemščini, enako olje naročeno s spletne trgovine MOTORNAOLJA.COM pa ima oznako Fully Synthetic. Torej Castrol le ni tako zanič kot nekateri pravijo, ker tudi tako priznana in hvaljena znamka Mobil izdeluje hidrokrekirana olja. Imajo pa seveda v ponudbi tudi polnosintetična, tako vsaj piše v opisu za to motorno olje:
http://www.motornaolja.com/produkt/mobil-1-esp-formula-5w-30/

Pozdrav!

Vsa motorna olja so narejena po dolocenih standardih in vsebinskih receptih, da bi ustrezala za delocene motorje. Se pravi ce na embalazi pise 10W-40 in poleg pise ‘Synthetic motor oil’ potem je to olje z aditivi, ki so potrebni za standard 10W-40 in so vmesani v sinteticno bazno olje. To velja za vse znamke in vsa ta olja so ENAKA (!) pa ce je to Castrol, Motor Gold, Shell, Mobile1… Za kupce je vprasljivo le to, kje se ta olja polnijo in kako zaupanje imamo v tisto drzavo. Bolje je kopiti olje, katero se polni v nemski rafineriji, kot v turski, kitajski ali indijski… Vsaj moje zaupanje je vecje! Primer Castrola je pac tak, da je lastnik znamke BP, nima pa svoje rafinerije. BP da v proizvodnjo olje katerikoli rafineriji na svetu in se to olje izdeluje po recepturi. Seveda pa je tu najpomembnejsa vloga marketinga. Reklame za Castrol vidite takorekoc povsod (tudi v nogometni ligi prvakov) in to na ljudi naredi vtis, da je vrhunsko. Seveda pa je to reklamiranje potrebno tudi placati, to pa se pozna na ceni!…
Se nekaj, avtomobilski proizvajalci izdajajo rafinerijam ‘approval’. Le ta je s strani rafinerije placan! To pomeni, ce ima dolocena znamka ‘approval’ od dolocene avtomobilske znamke, lahko to olje uporabljajo tudi med casom, ko je avto se v garanciji. Za cas garancije ni dosti, ce ti rafinerija napise, da je – meeets/suitable for. Trdim pa, da je tudi to olje dobro a se hoce avtomobilska industrija zavarovati, da se po tej strani kuje dobicke…

Ni takšne znanosti s temi olji.Vse skup je isti šit in amaterski uporabniki ne moremo videt razlike med olji.Vse je več ali manj v imenih.Castrol olje ima bmw in liter original bmw 5w40 stane 5,5 eur ,če pa kupiš pod oznako castrol isto olje castroll edge ga plačaš več.A isti šmorn je v kantah.Važno je,da na dizle z dpf filtrom daš posebno olje ,za tiste brez pani tako pomembno.

Ker sem delal za eno v zgornjih postih omenjenih multinacionalk vam lahko povem , da je proizvodna cena olj na osnovi sintetičnih estrov ( torej prave sintetike) okoli 2,2 Eur/lit, hidrokrekiranih – torej polsintetike pa okoli 1,6 Eur/lit.

New Report

Close