Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Čemu vsi rinete v Ljubljansko kotlino?

Čemu vsi rinete v Ljubljansko kotlino?

Občasno berem ta forum pa opažam, da vsi, ki kupujete stanovanje kupite na lokacijah Ljubljana Šiška in podobno. Vsi, ki pa kupujete hišo, pa kupujete na lokacijah, kot so medvode, škofljica.

Pa me zanima kaj vidite vi v tej Ljubljani. Razumem sicer, da je blizu služba, ampak morda 20 minut po avtocesti dlje, recimo Cerknica, Rakek, Postojna dobite zazidljivo parcelo za več kot polovico ceneje…

A ste res takšne ljubljanske srajce katerih meja sveta je rob ljubljanske kotline?

Enačba je zelo preprosta – kaj ti pomaga poceni parcela ali hiša na Rakeku, če pa ne moreš iz službe priti domov do ure, ko se zapre vrtec oziroma konča podaljšano bivanje v šoli. V ljubljanskih vrtcih pa ni prostora za Neljubljančane. Stanujem par km iz LJ in v normalnih razmerah sem doma v 15 minutah, se mi je pa že zgodilo, da sem v vrtec zaradi gneče na cesti prišla zadnjo minuto. Je zdaj kaj bolj jasno?

Torej, zaradi 5 let vrtca, se je smiselno zakreditirati za recimo 10 let več? Računaj, prvo leto je eden od staršev na porodniški, s 6 leti pa gre že v šolo. Šole so pa tudi na Notranjskem. Kaj pa tisti, katerih otroci so še starejši pa tisti, ki si otrok ne želijo?

Pa tu vprašanje je kam hitreje prideš. Včasih, ko je gužva (saj si sama rekla), rabiš od LJ do Rakeka manj, kot od Črnuč do Viča. V Rakeku si v 25 minutah, kadar greš po na avtocesti.

Pet let vrtca za prvega, če imaš majhno razliko med otroki, še dodatni dve leti za drugega … V prvem razredu otroci ne smejo sami hodit domov, torej govorimo o osmih letih. Kaj naj torej po tvojem mladi starši počnejo osem let? Plačujejo še dodatno varuško, da jim hodi po otroke v vrtec in šolo, ko pridejo domov, jih pa lahko dajo samo še spat?

Pa še malo o stroških – stane tudi bencin. Od LJ do Postojne je 53 km oz. 100 km na dan. Recimo, da imaš dizla, ki pokuri pet litrov na sto kilometrov. To je 120 evrov na mesec. Varuška, da gre po otroka (recimo, da ji moraš plačati pet evrov na uro), vsaj 100 evrov na mesec. Izguba vrednosti avta zaradi več prevoženih km – recimo da v petih letih jurja oziroma 200 evrov na leto oz. 15 evrov na mesec, vse skupaj (brez pogostejših servisov za avto) bi prišlo dodatnih 235 evrov na mesec. To je dodatnih 20 jurjev kredita na deset let. Upoštevaj še, da v LJ družina morda ne potrebuje dveh avtov, kar je spet precejšen prihranek (sam avto, servisi, registracija, zavarovanje – prevedeno na mesečno raven sigurno vsaj sto evrov na mesec).

Čas je pa danes itak neprecenljiv.

Saj nekateri poskusijo to varianto, jih poznam osebno, pa so po parih letih šli nazaj v LJ. Ne gre, enostavno ne gre.

Svašta.

Otroci. Ja, ti ki tako skrbiš za otroke, kaj pa lahko otrok počne doma v 2 sobnem stanovanju, razen tega, da visi na facebooku.

Razmisli. Dvosobno stanovanje v LJ stane približno 150 000 evrov pa je to majhna cena. Za ta denar dobiš povsem vseljivo hišo na Notranjskem, z vrtom. Tam ima recimo ot rok lahko svojo sobo, ima kaj za delat itd. Zdaj boš rekla, da v LJ bo šel pa v glasbeno šolo. Ja, seveda. Na Notranjskem pa tega ni haha. Kaj ti pomaga, če otrok pride 1 uro prej domov, ko pa bo v dvosobnem stanovanju (4 članska družina) visel na facebooku?

Stroški? Tudi, če ne živiš izven Ljubljane imaš lahko le en avto. Pa tudi v LJ stanejo nekaj tudi mesečne vozovnice. 4 člansa je 3X34 evrov je potem isto ko za bencin, s katerim se lahko 2 osebi pripeljeta z avtom.

Čas? Kje se ti zdi, da je večja gužva v trgovini, banki pošti… V Ljubljani ali v Postojni. Pa gneča na cesti pa podobne stvari? Pa parikine pa te stvari.

Če imaš hišo, lahko za ne veliko denarja tudi narediš kaj, s čimer na dolgi rok privarčuješ. Zbrialnik vode, toplotna črpalka, sadje, zelenjava…

Edino glede otrok, ampak jaz ne verjamem, da jih nikamor ne moreš dati.

Če živiš v Rakeku, je vse kar imaš z LJ sližba in nazaj domov. Tam imaš pa vse ostalo tudi.

Torej za mlado družino velja Ljubljana ali pa nič?

Kdor se seli v Ljubljano, že ve, zakaj se seli v Ljubljano. Komur kotlina ne ustreza, naj živi “10 min” vožnje iz Ljubljane. 🙂 Vsakemu svoje.

Ne vem pravzaprav, kaj bi ti zdaj rad? Prodal svojo hišo na Rakeku?

Vsak ve zase in vsak pri sebi pretehta pluse in minuse. Moji znanci, ki sem jih že omenila, so najprej zgruntali, da bi šlo – pa so po parih letih prakse videli, da ne gre. In očitno tako ugotavljajo mnogi, saj, kot si sam napisal, vsi rinejo v LJ kotlino.

Sem se nasmejala..ja ja…

WTF še ni bil nikoli v Lj konici. ha ha
O otrocih ne razmišja, šoping sovraži, kuha mu pa mama. Zato pa kvasi neumnosti.

Pa ni meja Lj kotlina ampak AC RING (za večino)

Meni se pa zdi, da je WTF napisal tako, kot se spodobi. In tudi dejansko drži.
Ven iz Ljubljane je kar uporaben slogan za vse, ki lahko zberejo tam do 150k€. Za ta denar dobiš na mojem koncu (cca 30 min do Lj.) že kar lepo hišo za okoli 1000m2 zemlje. Banka, šola, vrtec, trgovina in cel kup prijaznih sosedov v bližini. Jaz nisem prav dolgo razmišljala.
In “eni so res čudni”, ne boš verjela, tu je polno otrok. Celo v vrtec, osnovno, srednjo in glazbeno šolo hodijo. In peš (5 min) v trgovino. In še in še.
Ljubljana slabo – podeželje dobro, bi rekel Orwellov podmladek. In jaz se jim v več kot polni meri pridružujem.

LP, Mojca

eni ste res čudni, ja. AC ring je dejansko meja Ljubljane v pravem pomenu besede. Znotraj ringa lahko opraviš marsikaj peš (sicer pa s kolesom). Konice so v tem primeru popolnoma brezpredmetne. Avto počiva cel teden na parkplatzu.

A ti res misliš, da so vsi na tem svetu nesposobni in odvisni od svojih mam? Kak kompleks mogoče?

Posmehuješ se nekomu, ki kao ni bil v Lj konici. S tem si samo povedala, da si ena Ljubljanska finoča. Ja, šoping sovražim, za razliko od tebe, ki ti je zgleda smisel prostega časa. Aja, in kako bogat je tvoj mož, ki mu ga fafaš, zato da si lahko v Ljubljani in hodiš v šoping?

Šoping sovraži… Zato pa kvasi neumnosti. BY YOU. In kaj ima to eno veze z drugom? Torej, kdor sovraži šoping, kvasi neumnosti? Ti kvasiš neumnosti.

Pa sploh ni res, kar praviš. No, v Ljubljani sem tudi že živel. Pa ne bom nikdar več.

Se v celoti strinjam. Pusti žabarske frajle, ki trdijo, da je sovražnost šopinga povod za kvašenje neumnosti 😉

No, pa je WTF pokazal svoj pravi obraz. Vedno takole izbruhneš, če se vsi ne klanjajo tvojemu mnenju?

WTF mi izgleda kot človek, ki se je preselil na Rakek in sedaj želi od forumašev dobiti potrditev, da je naredil prav (morda je sam nezadovoljen s svojo odločitvijo?).

Poglej, komur paše Rakek, Murska Sobota, Gorica, Stara Vrhnika, Logatec, Trebnje, … In ima službo v Ljubljani oziroma imata v Ljubljani službo oba (patnerja), naj pač kupi parcelo, hišo, stanovanje, … na teh lokacijah. Razumem, da kdo kupi nepremicnino na omenjenih lokacijah, ker pač nima denarja, da bi si lahko stanovanjski problem rešil v Ljubljani oziroma v okviru LPP. In mi je hudo, da je tako … A da bi se odločil za nakup na Rakeku samo zato, ker bi ocenil, da je to povsem primerljivo z lokacijo v Ljubljani – to pa ne. Ne samo vrtec, skoraj nujno rabiš (razen, če imata s partnerko to srečo, da lahko hodita skupaj) dva avtomobila, 2 registraciji, 2 servisa, … Amortizacija avta je zaradi kilometrov precej večja. In kaj bo, ko se bodo ponovno obračunale cestnine po dejanski porabi in ne z vinjeto (to gre sedaj vsekakor na roke voznikom od zunaj? Kaj bo, če se – tako kot v Nemčiji – sprejme zakon, da ne bo več plačanega polurnega odmora in da se stroški prevoza na delo ne bodo vračali? Potem se bo zadeva še mnogo bolj obrnila na glavo…

Kot sem zapisal – povsem spoštujem odločitev vsakogar, pa ne glede na razloge, da se odloči, kje bo živel. Da pa malodane že zmerja tiste, ki vidijo dovolj velike prednosti, da se ne glede na ceno nepremičnine odločijo živeti v Ljubljani, pa je nedopustno.

Nehajte se kregat ker mi je vsega dost vsak se odloč kje bo živel in kaj bo tam delo!

Jaz razumem tiste, ki imajo visoke dohodke, da živijo v Ljubljani, sam tistih, ki pa nimajo visokih dohodkov, pa ne razumem, da dajo toliko za nepremičnine tam.

Midva imava doghodkov okorog 3500 do 4000 eur mesečno, odvisno, včasih tudi manj, včasih pa več. In ni bilo lahko zidat hiše, ki pa ni v Ljubljani ali okolici, ampak 30 minut stran.

Midva delava – jaz večinoma v Ljubljani, moj pa na Štajerskem in se vozi trikrat na teden še tudi v LJ. Ampak ima večina sodelavk iz okolice LJ skoraj dlje časa v službo kot jaz – odvisno od kje se vozijo. Jaz pa službo stalno menjavam, tako da itak ne vem kje bom.

Midva nimava otrok – vem da bo to takrat dokaj problem… V bistvu razmišljam, kam jih naj vpišemn v šolo. Tu nimava staršev, ki bi jih pazili. Najraje bi jih vpisala v kraj, kjer delqa moj partner, sam se ne pelje tja vsak dan 🙂 Razmišljam, da bom sama najela tam še kak poslovni prostor in bodo res tja hodili. Imamo sicer podjetje, tako da se da….

Ampak ja – mi je nekako jasno, zakaj vas je večina tam… Ni mi pa jasno kako si lahko privoščite. Npr. midva nimava več dosti kredita in če bi ga mogla imet na 30 let, bi se mi mešalo. Avtomobil imava eden, eden je pa službeni.

Veš, eni smo nepremičnine kupili še v času globokega socializma… in misim natanko tako kot piše, kupili! Kar nam je bilo všeč! In ne dobili zastonj po Jazbinškoven zakonu.. in živim v Centru, ne na obvoznici.. Ljubljana je Prešernov trg +- 1000m, ostalo je južna Gorenjska in Severna Dolenjska.. in tja me ne spraviš za nobeno ceno… razlog? Stanje duha, ki veje (zaudarja) iz zgornjih komentarjev! Tu imam svojo anonimnost in svoj mir. In s tem ne mislim tišine… mir pred socialnimi obveznostmi slovenskega vaškega tipa. K meni pride tisti, ki nima težav s parkiranjem …lol! Avtoceste pa rabim pa samo do italjanske meje in do Brnika! Vi pa kar ostanite onstran Save in uživajte v neokrnjeni naravi in svežem zraku. Mene se od tega vrti v glavi…

Podpis.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close