Cena fasade
Kupili smo manjso hiso. Ker hisa ni izolirana bi splomladi izolirali hiso in naredili fasado. Hisa je manjsa (10×8), v dveh etazah z nizjimi stropi kot je to obicajno.
Zanima me koliko lahko racunamo, da nas bo prislo. Priblizno. Je tu kdo, ki se spozna na te zadeve? Koliksna debelina stiropora se zdaj daje na hise? Hvala za pomoc
Evo mi smo delali letos fasado, 12 cm izolacije, na ekosklad nismo vlagali, morali smo kupiti tudi police za okna. Plačali okoli 13.000 evrov, 6.300 je bil material, je pa hiša istih mer kot vaša, vendar na enem delu ima prit., nadstropje in mansardo in drugem pa le pritličje in mansardo.
Predračuni za 20 cm izolacije so bili med 16.-20.000 evrov
Po projektih se daje debelino 14-15 cm ali več, vendar je to zato, ker mora ustrezati zakonu (celotne izgube se računa skupaj z ventilacijskimi izgubami, zato je potrebna debelejša izolacija + včasih zahteva za pasivno hišo). Drugače za običajno steno da zadostiš max. toplotni prehodnosti zidu zadostuje 12 cm.
Pri sanaciji obstoječih hiš je pomembno, da izoliraš tudi strop proti podstrešju oz. streho (tu so izgube na m2 precej večje kot skozi stene). Poskusiti je treba eliminirati toplotne mostove (tj. je treba povleči izolacijo tudi nekoliko čez elemente, ki segajo v obod stavbe + pri menjavi oken potisniti okna na zunanji rob zidu). Problem so še tla, ki jih običajno ne moreš izolirati oz. je predrago, so pa izgube proti tlom manjše kot skozi ostale konstrukcije (zemlja ima cca 10 stopinj).
Stiropor je cenejši kot steklena volna. Po mojem mnenju je stiropor za hiše boljša izbira (poleg tega, da je cenejši, tu ni toliko nevarnosti za požar oz. se je lažje rešiti ven kot pri večjih stavbah, paroprepustnost je zadostna, kot zasebnik boš mravlje že lahko imel pod kontrolo, ni škode če kam zateka voda).
Drugače pa ti arhitekt naredi načrt vključno z izračunom gradbene fizike in popisom del.
Cena bo odvisna od več dejavnikov – najprej kakšno izolacijo boste dali, to je odvisno tudi od tega, kakšna je hiša. Izolacij je namreč več vrst, ne da se jaz karkoli spoznam, ampak spomnim se, da imaš stiropor, pa stirodur, pa kamena volna, pa neka siva zadeva, ki je menda super, a najdražja. Potem je seveda odvisno tudi od debeline izolacije, 5 cm ne bo stala isto kot 15 cm, tudi če govorimo o istem materialu. Izbira materiala izolacije bo najbrž odvisna tudi od materiala hiše in vlage. Ne smeš namreč vlažne hiše zapreti tako, da se bo v njej vlaga naprej nabirala, je menda treba neke zračnike.
Kot so ti že omenili, so problem lahko balkoni, stopnice, drugi morebitni deli.
Dobro pa je treba pogledati tudi, ali potrebujete še morebitno hidroizolacijo dol v tla ob hiši.
Torej, nekaj mojstrov na posvet, naj naredijo predračune, pa boš videla. Pa ne pozabi na ekosklad, ki ti lahko povrne nekaj investicije, če je v njihovih okvirih.
Zanima me se nekaj, ce morda kdo ve. V tej hisi so bila pred pol leta menjana okna. Okna so lesena. Vedno sem so bile moje sanje, da ko bomo imeli svojo hiso, da bo ta imela lepa bela okna. Ker jih ne mislimo menjat, me zanima ali se da kako okna obleci v belo barvo. Verjetno ti mojstir, ki izdelujejo okna to delajo ali se motim. Barvala jih nebi
Ali je tale stirodur 10cm dober za izolacijo tal pod talnim gretjem.
XPS Plošča PNP stirodur 10 cm 1250x600x100mm napolitanka, ravni rob 300kPa