Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Cena maše

Cena maše

Kakšna je cena sv. maše? Je to splošno določeno ali daš kolikor pač hočeš. Se da za mašo samo za pokojne ali tudi za kaj drugega? Hvala.

17-18 s trongeltom je 20 €.

Za sveto mašo se da dar. Dar pa je čisto nekaj drugega kot cena svete maše. Sveta maša NIMA cene. Duhovnik, ki daruje sveto mašo bodisi za pokojne, za dober namen, za zdravje, v zahvalo….le prejme dar.
Sveto mašo daruje po določenem namenu in moli po tem namenu.
Ta dar pa ne poznam predpisov, kakšen je.

Dar je pa zato, da se lahko izognejo davkom 🙂

Priporočilo za višino daru je 17 Eur. To velja nespremenjeno že več let. V praksi pa lahko da “naročnik” kolikor želi… Ta dar med delovnikom (ko ima župnik praviloma samo eno mašo) je namenjen za njegovo preživetje (delno zavarovanje (zdravstveno, pokojninsko),obleko, čevlje, bencin, hrano,…). Dar za nedeljske maše se oddajo na škofijo za različne namene. Ena nedeljska maša se daruje za farane in zanjo ne dobi daru. Iz tega lahko izračunate koliko dobi duhovnik za maše 6 dni v tednu znese na mesec manj kot 500 EUR, s tem da v mnogih župnijah, čeprav župnik mašuje ni darov za maše.
Dar za posebne maše (pogreb) je nekaj eur več in še nekaj za stroške (obrazci, zvonenje, …)

župniku moraš dat 20 evrov. to je neobdavčen denar, ki ga ta pospravi v žep. če bi bil to dar kot pravi nekdo zgoraj, bi lahko daroval tudi 2 evra ali nič – pa to ne gre tako. sprobano – govorim iz prve roke. jaz verna nisem, moj pokojni stric pa je bil. pred pogrebom je ena gospa pobirala za maše pokojniku. ker sem vedno brez gotovine in navajena plačevat s kartico, sem imela s sabo ene 5 evrov v kovančkih. gospa je zatrdila, da rabim 20, ker je to tarifa. ko sem izrazila ogorčenost, je rekla, da bo vprašala župnika. jaz sem ji pol 5 evrov dala in na koncu pogreba, ko preberejo, kdo vse je dal za mašo, mene ni bilo na seznamu.

kakšno sprenevedanje- DAR??? to je čisti keš, mimo države, neobdavčen, nikjer prikazan – in župnik ga pospravi v žep.

Še nikoli nisem slišala, da bi na kakšnem pogrebu prebirali,kdo vse in koliko je dal za sveto mašo.
Dar za sveto mašo daruješ, ker je taka miselnost pri kristjanih. Duhovnik moli po določenem namenu in to pomeni
blagoslov oziroma obdarovenje ter milost ali dobroto.

Se strinjam. Neobdavčen dnar.
Če bi davčni inšpektorji toliko v cerkvah težili z računi kot težijo v trgovinah, bi bilo res fajn.

ej mislim, tale vaš sistem je pa …
prebere se, kdo je dal za mašo????
in to kar po pogrebu?????

pa so pol te maše tudi izvedene, ali je to samo kr neki tak…?

pri nas se pri maši samo pove, da je bila to maša za tistega in tistega, nikoli pa se ne razlaga, kdo jo je plačal.

Naš župnik nikoli noče vzeti več, kot 17 evrov.

Očitno je to odvisno od župnika, pri nas na koncu maše prebere, kdo vse je daroval za maše pokojnega. Tudi med mašo hodi ministrant in pobira v tisti pehar, kjer se točno vidi, koliko si dal (Črni graben). V sosedni župniji, med pogrebno mašo vsaj fehtajo ne.

V Prekmurju je pogreb na pokopališču – brez maše oz. samo obred. In ja, na koncu pogreba prebere kdo vse je daroval za maše. Sem bila na enem, ko jih je bilo cca 100, pri mojem stricu ene 25. Vse to je čisti denar – neto znesek. Poleg tega plačujemo vsi državljani njihove prispevke. Tudi jaz bi bila vesela – moje delo je namreč tudi plemenito – da bi dobila ves denar (torej bruto plačo) na račun, nekdo mi pa še prispevke poštima. Sem opazila prejšnje dni, da se na teološki fakulteti izvaja Študij poslovnih ved (preko katoliškega inštituta).verjetno to znajo tam naumit – kako dobiti čimveč $$$ in pri tem opehariti državo.

Joj, spet so se natepli skupaj sami strokovnjaki za (pogrebne) maše. Sah vam nihče ne puli denarja za maše iz žepov. Pa kaj vas briga komu darujemo naš, prisluženi denar?
Ja, na pogrebih se navadno prebere (na Štajerskem in na Dolenjskem preverjeno) kdo je daroval za sveto mašo. In ja, vsak dan ostane samo dar od ene maše duhovniku neke župnije. Vse viška maše (in seveda dar zanje) se oddajo duhovnikom, ki nimajo pokritih vseh dni v mesecu, da jih opravijo. načelno pa se za vsako mašo ve kje in kdo jo je/bo opravil. Samo vprašat moraš.

Za sveto mašo se daruje in ne plača. Običajno se daruje 20 eurov (pri nas), čeprav je uradno predpisanih 17 eurov. Pogrebna maša skupaj z obredom je 60 eurov.
Maše pa lahko darujemo za pokojne, za žive, za zdravje, za blagoslov v družini, za srečno operacijo, za srečno zadnjo uro, za varno vožnjo, v dober namen…
Naš župnik bi daroval mašo po naročilu tudi, če dotični nima denarja.
Od teh prispevkov župniki res ne bodo obogateli. Računajte, da so tudi oni ljudje, biti morajo obuti, oblečeni, jesti morajo, plačevati položnice ( za župnišče)…

se pravi: darovati po krščansko pomeni plačati + utajiti davek.
joj ste hecni. da se razumemo: meni je popolnoma vseeno, kdo v kaj veruje – zaradi mene lahko verujete tudi v vrtne palčke. me pa moti, da gre tudi moj denar in to neprostovoljno, za duhovščino, ki pa potem dela samo zdraho med ljudmi in ustanavlja poslovne fakultete. V kolikor res verujete v Jezusa Kristusa, bi morali vedeti, da se ta v grobu obrača zaradi pohlepa med kleriki. Koliko sem brala SP, ni Jezus s svojim življenjem učil in želel niti 1 odstotek tega, kar se sedaj v njegovem imenu dogaja.

joj ste hecni. da se razumemo: meni je popolnoma vseeno, kdo v kaj veruje – zaradi mene lahko verujete tudi v vrtne palčke. me pa moti, da gre tudi moj denar in to neprostovoljno, za duhovščino, ki pa potem dela samo zdraho med ljudmi in ustanavlja poslovne fakultete. V kolikor res verujete v Jezusa Kristusa, bi morali vedeti, da se ta v grobu obrača zaradi pohlepa med kleriki. Koliko sem brala SP, ni Jezus s svojim življenjem učil in želel niti 1 odstotek tega, kar se sedaj v njegovem imenu dogaja.[/quote]
Kateri tvoj denar konkretno? Imaš tudi tistega tako skrbno preštetega, ki gre v davčne oaze, pa ga je biiiiiiiistveno več?
Sveto pismo pa le še beri. Očitno ga doslej niso prebrala dovolj, da bi ga za silo razumela.

Mhm, dar je tako, kot polagalcu ploščic daš dar. Če daš, položi, če ne daš, ne položi. Matr se maškaram skoz prste gleda, inšpektorje jim poslat.

joj ste hecni. da se razumemo: meni je popolnoma vseeno, kdo v kaj veruje – zaradi mene lahko verujete tudi v vrtne palčke. me pa moti, da gre tudi moj denar in to neprostovoljno, za duhovščino, ki pa potem dela samo zdraho med ljudmi in ustanavlja poslovne fakultete. V kolikor res verujete v Jezusa Kristusa, bi morali vedeti, da se ta v grobu obrača zaradi pohlepa med kleriki. Koliko sem brala SP, ni Jezus s svojim življenjem učil in želel niti 1 odstotek tega, kar se sedaj v njegovem imenu dogaja.[/quote]
Kateri tvoj denar konkretno? Imaš tudi tistega tako skrbno preštetega, ki gre v davčne oaze, pa ga je biiiiiiiistveno več?
Sveto pismo pa le še beri. Očitno ga doslej niso prebrala dovolj, da bi ga za silo razumela.[/quote]

torej priznaš, da davčne oaze niso ok? cerkvena oaza pa ti je ok?
SP pa sem prebrala, celega , lepo literarno delo, ni kaj! Pravljicam pa ne verjamem več tam od enega 8 leta starosti naprej, tako da…

Sveto pismo pa le še beri. Očitno ga doslej niso prebrala dovolj, da bi ga za silo razumela.[/quote]

država celotni duhovščini plačuje socialne prispevke. od našega denarja
res da od minimalca, ampak potem zavaljena duhovščina jamra, kje je pravica, da mora dobivat upokojen škof minimalno penzijo, upokojen zdravnik pa dosti več. a menda škof ni vreden toliko, kot zdravnik?
pri tem taisti upokojen škof nima nobenih stroškov s preživljanjem, hrano, prebivališče in vse stroške mu časti verno občestvo….

država celotni duhovščini plačuje socialne prispevke. od našega denarja
res da od minimalca, ampak potem zavaljena duhovščina jamra, kje je pravica, da mora dobivat upokojen škof minimalno penzijo, upokojen zdravnik pa dosti več. a menda škof ni vreden toliko, kot zdravnik?
pri tem taisti upokojen škof nima nobenih stroškov s preživljanjem, hrano, prebivališče in vse stroške mu časti verno občestvo….[/quote]

Saj pravim, kopitarji. Ki seveda vse vedo o tem kako žive duhovniki! Če bi prebrala pol nove zaveze, bi ti bilo marsikaj jasno. Tako pa ti ne verjamem niti, da si jo povohala. Če imaš Sveto pismo na polici, ga še nisi prebral, veš!
Poznam veliko več revnih duhovnikov, kot takih, ki so zavaljeni. Dela pa duhovnik za ljudi vsaj tako pomembno delo kot en zdravnik. Če tega ne veš, se na to ne spoznaš in, prosim, oglašaj se na tiste teme, ki so ti poznane, ker tale ti pač ni. Samo nesramen hočeš biti. Le čevlje, sodi, kopitar!!!!

Jaz bi melmaso za pokojne

Najbolj pljuvate čez katolike in čez Janšo, čeprav ste pokvarjeni, da kar smrdite!

New Report

Close