cena overitve podpisa pri notarju
Notar mora obvezno overiti podpise na pogodbah, predmet katerih so nepremičnine (kupoprodajne pogodbe, darilne pogodbe, služnostne pogodbe…), če so pogodbe namenjene za vpis v zemljiško knjigo. Ni pa npr. potrebno overjati najemnih pogodb. Cena overitve je odvisna od vrednosti nepremičnine. Do vrednost 4.590 EUR znaša notarska storitev 6,10 EUR, od 4.590 do 20.655 EUR je 17,08 EUR, od 20.655 do 68.850 EUR je 28,06 EUR, od 68.850 do 150.000 EUR je 56,12 EUR. Če pogodbe ni sestavljal notar, ki overja podpis, se pri overitvi doda še do 17,08 EUR za pregled pogodbe in zemljiškoknjižnih dovolil ter prilog. Če na isti pogodbi overjata podpis dve osebi, je overitev druge osebe polovična, če prideta skupaj na overitev. Če pride vsaka stranka zase, se obema zaračuna polna storitev.
Oprostite, ampak to ni relevanten odgovor. Cena notarske storitve je odvisna od vrednosti predmeta pogodbe. Vaša pogodba je imela očitno vrednost med 4.590 do 20.655 EUR, Lorena2 pa ima morda pogodbo z višjo ali nižjo vrednostjo in bo plačala drugačno ceno. Najbolje je prej poklicati v notarsko pisarno in se pozanimati, pa potem ne bo kakšnih presenečenj.
Malo zmedeno a vendar: Kako naj vem, kakšna je vrednost overovljenega podpisa pri notarju, če zgolj želim dobiti overjeni podpis, da nekoga (sorodnika, ki bo v mojem imenu sklepal posel v tujini) pooblaščam, da v mojem imenu kupuje ali prodaja nepremičnino.
Zanima me torej cena overjenega podpisa.
PS: Še nekaj: domnevam, da prevod sledi potem, ko že imam overjeni podpis pri notarju (ali obratno?).