Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Cena smučarskih počitnic v 2024

Cena smučarskih počitnic v 2024

Pri nas ne smučamo, mi pa moj srednješolec pravi, da njegovi sošolci ta teden na veliko manjkajo, ker so šli s starši smučat. Pa sem postala firbčna, koliko stanejo smučarske počitnice v tem letu, po vseh podražitvah v zadnjem času. Recimo, da si štiričlanska družina (starša, dva najstnika) privošči smučanje pri nas ali nekje blizu v tujini, recimo takoj čez mejo v Italiji ali Avstriji. Koliko to stane na dan/teden? Vse skupaj , namestitev plus karte. Zdaj, ko se začenja sezona? Med šolskimi počitnicami bo verjetno še dražje…

Ni poceni. Ampak dokler si lahko to privoščijo/privoščimo zakaj ne?

Saj jim nisem fouš, mi si privoščimo druge stvari. Sem pa firbčna, priznam 😝

Cist odvisn kam gres…prvo kate…smucisce s karto 70+ € na dan ali smucisce z 35€ na dan. Namestitev apartma ( naceloma izpod 100€/dan ga ne dobis) pa par 100€ na dan, ali pa hotel.

Nas dosti po zobeh vlacijo, da se preseravamo….ampak gremo smucat v sloveniji, apartma vzamem od tistih sindikalnih ki jih namenijo tudi zunanjim uporabnikom ( pac neses s seboj posteljnino in brisace). Ce pa gremo v posezoni, ko so karte se znizane je pa sploh top.

Točno tako.

Vsak mesec nekaj na stran in gre.

Že nekaj časa nisem gledal cen za takšne klasične smučarske počitnice – a brez dvoma lahko potrdim, da so razlike ogromne – odvisno kam greš; Med Jahorino in Zermattom je za cel svet razlike… pa enake razlike so tudi med namestitvijo v kampu in hotelu s kupom zvezdic.

Začne se verjetno pri kakšnih 1000 Eur pa kje do 5000. Čisto izven sezone je pa še občutno ceneje.

Smučarija je ratala draga. Zelo zakroženo za en teden za 4 člansko družino z najstniki tujina z lastnim avtom: 1.200 karte + 1.500 apartma + 1.500 za ostale stroške (hrana, pijača, dizel, cestnine, zavarovanje,…). Pa to ni neko preseravanje. Če greš v predsezoni je cca. 15-20% ceneje.

Temu je treba dodat še opremo, ker najstniki vse prerastejo v enem letu.

Mi smo med tistimi, ki smučamo. Smučali smo 5 dni med božično-novoletnimi prazniki, 4 dni bomo po 8. 2. in 5 dni med zimskimi počitnicami  – ne vedno vsi 4, ker otroka nimata toliko časa. Kupili smo 40 kart za Superski Dolomiti (1400 eur), za namestitev pa najamemo avtodom (vsakic malo čez 500 eur), še bencin, vinjeta, hrana in pijača. Se pravi cca 3000 eur za karte in namestitev. Je drago, ja, ampak nam to res veliko pomeni. Zato imamo pa avtomobile, stare 10 let, nismo oblečeni v firme, ne hodim h kozmetičarki – vse damo za smučanje, kolesarjenje in potovanja. Že od nekdaj tako živimo.

Mi bomo dali v Avstriji 3500 € za apartma na smučišču (malo bolj fensi) in 1200 € za tedenske smučarske karte (4-članska familija). Plus pot tja in nazaj in hrana. Se pa da apartma seveda dobiti tudi za precej manj.

Drag špas, mi si ga z veseljem privoščimo, ker pač lahko, če pa ne bi zmogli bi bilo pa tudi v redu. Kot otrok sem smučala na Veliki planini in raznih lokalnih smučiščih z eni vlečnico in je bilo super, tudi zdaj bi bilo, če bi bil sneg 🙂

Uf, vsekakor bom ostala nesmučarka 😵‍💫

V Bad Kleinkircheimu je apartma, ki smo ga običajno najeli, 80€/dan, 2 spalnici + dnevna.

Hrana stane tudi doma, se pa poje res malo več.

Je pa karta za enega 320€ za 6 dni.

Avstrija ima, če se prav spomnim, 2 tedna v januarju nizko sezono in so cene nastanitev in kart cenejše.

Zgoraj pravi ena, da dajo za apartma 3500€ za teden apartmaja.

Mi se letos nismo odločili za smučanje zaradi določenih zdravstvenih težav v familiji, ampak nas bi prišel čisto soliden apartma malo pod 600€. Apartma v dolini, brezplačno parkirišče pred njim, pekarna oddaljena 150 m, spodnja postaja sedežnice 30 m.

Nesmiselno se mi zdi plačevati veliko za apartma, če ga zapustimo malo po pol devetih zjutraj, vrnemo se okoli  pete, ker skoraj vedno uporabimo brezplačen bus nazaj, ker zaključimo čisto na drugem koncu smučišča.

Kak dan nas ni še več časa, če se z avtom odpeljemo na Turracher Hohe, velja ista karta.

Imaš res drage, sprejemljive in pa tudi popolnoma dostopne smučarske dopuste. Na majhnih avstrijskih smučiščih npr. obstajajo variante ob začetku ali zaključku sezone, ko je karta vključena v ceno apartmaja. Seveda to niso smučišča vključena v superski Dolomiti ali kaj podobnega, ampak tudi na 2 daljših progah se lahko konkretno nasmučaš.

Hmmm, jaaa, če ne znate poiskati je par tisoč takoj.

Za primer – smučanje v Franciji, konec sezone, za 4-člansko družino – apartma + smučarske vozovnice za vse 4 – manj kot 1400 Eur.

Hrana v Carrefourju ali Aldiju je isto kot doma. K zgornjemu znesku prišteješ le še cca 300 Eur za pot. Če gre več ljudi z najetim kombijem – ali vzameš prevoz z avtobusom… pride verjetno manj.

..https://www.mountvacation.co.uk/search?personsages=18%2C18%2C12%2C14&arrival=2024-03-30&departure=2024-04-06&idresort=9273

Doma je zlo drago če si niste teh cen kar zmislili!

Zadnji teden februarja, začetek marca.

8 nočitev apartma ob smučišču 3800.

Karta za 7 dni, 2 odrasla, 2 mlada, 1 otrok…malo čez 1400.

Je pa tako, da se nekaj zapravi še na smučišču.

Npr. Pica, gernknedl..čaji.

Vsaj okoli 25/osebo na dan.raje več, ker so pice okoli 20, knedlčki malo čez 10, okol 2 ,3 eur npr.koka kola.

Sicer pojemo zajtrk, ampak od 8ih do 16ih ob sendviču iz ruzaka se ne da smučati, niti ni užitek.

Gremo najprej 1krat na čaj  kavo, takrat mladina poje kskšne čokoladice  ki jih imamo s sabo, potem en postanek za obrok in pijačo in popoldan še ena pijača, pomfri, kaj takega.

Zraven, kart, apartmaja še 1000 za na smučišče.

Gremo v Avstrijo.

Midva dava 2500 eur za vse skupaj v Avstriji za cel teden. Koča direkt na smučišču.

Odgovor na objavo uporabnika
Moni406, 18.01.2024 ob 11:25

Midva dava 2500 eur za vse skupaj v Avstriji za cel teden. Koča direkt na smučišču.

Ps. Hrana od doma, in gremo zmes kar v našo kočo jest, ker od doma prinesemo že skuhano (cufte, golaž, bolonese…). Če si cel teden tam itak pase kaka urica zmes počitka za kosilo. 😊

rok-1, 17.01.2024 ob 21:09

Hmmm, jaaa, če ne znate poiskati je par tisoč takoj.

Za primer – smučanje v Franciji, konec sezone, za 4-člansko družino – apartma + smučarske vozovnice za vse 4 – manj kot 1400 Eur.

Hrana v Carrefourju ali Aldiju je isto kot doma. K zgornjemu znesku prišteješ le še cca 300 Eur za pot. Če gre več ljudi z najetim kombijem – ali vzameš prevoz z avtobusom… pride verjetno manj.

..https://www.mountvacation.co.uk/search?personsages=18%2C18%2C12%2C14&arrival=2024-03-30&departure=2024-04-06&idresort=9273

Znam poiskati, a mi poceni apartmaji enostavno niso všeč, sploh pa ne v Franciji, kjer si nabasan v neko malo luknjo v stolpnici. Enkrat v Tignes – nikoli več!

Kot sem že rekla: pri apartmaju in hrani se da zelo prišparati, če hočeš, pri kartah pač ne.

bluzatorjiiiii, 18.01.2024 ob 11:45

Znam poiskati, a mi poceni apartmaji enostavno niso všeč, sploh pa ne v Franciji, kjer si nabasan v neko malo luknjo v stolpnici. Enkrat v Tignes – nikoli več!

Kot sem že rekla: pri apartmaju in hrani se da zelo prišparati, če hočeš, pri kartah pač ne.

Ja, hrana na smučišču je nenujen strošek. Ampak smučamo na različnih progah in nas moti, da bi morali biti okoli 13ih v okolici našega aparrmaja. Prav tako bi lahko najeli cenejši apartma. Letos nam to še znese.

Je pa tako, da če smo že na počitnicah, nam sproščenost, dokler gre, veliko pomeni in ne, da z ruzakom smučamo.

Tistega jurja se potem raje prihrani pri nastanitvi!

Gremo, 18.01.2024 ob 11:55

Ja, hrana na smučišču je nenujen strošek. Ampak smučamo na različnih progah in nas moti, da bi morali biti okoli 13ih v okolici našega aparrmaja. Prav tako bi lahko najeli cenejši apartma. Letos nam to še znese.

Je pa tako, da če smo že na počitnicah, nam sproščenost, dokler gre, veliko pomeni in ne, da z ruzakom smučamo.

Tistega jurja se potem raje prihrani pri nastanitvi!

Različni smo. Meni je hrana na smučišču zapravljanje časa, ki ga lahko posvetim smučanju.

Večinoma pa smučam z malim ruzakom, ker mi je zakon imeti s sabo meh za pijačo s toplim čajem, ki ga lahko malo popijem kadarkoli, le ventil na cevki odprem. Ob ustreznih razmerah s celim snegom… pa itak vedno smučam bolj otovorjen – zaradi varnosti; plazovni airbag nahrbtnik in žolna pod bundo… Čim si izven prog je oboje lahko zelo koristno.

A nazaj k temi – se pravi koliko stane; dejansko kolikor si privoščiš in tudi kolikor se ti da. Namreč vem da številni na smučanju hodite še v restavracije, bazene, savne, masaže, itd. Saj včasih bi kaj od tega tudi mene premamilo – a večinoma zelo zgodaj zaspim, ker sem po smučariji celega dne čisto mrtev… in se ne spravim več s kavča, pa če mi daš vse zastonj in še nagrado zraven.

Precej takšnih poznam, zato izpostavljam da ni nujno smučarija draga. Lahko pa so drage dodatne dejavnosti, ki si jih kdo privošči “za zraven”.

Ja Tignes – pa tudi Val Thorens – sta precej “industrijska” in so apartmaji še ekstra mini. Se pa da za isto zmerno ceno najti bolje. Pa pokličeš tja oz se zmeniš ob rezervaciji da dobiš ustrezen apartma oz na ustrezni lokaciji – pa nekako gre.

Glede kart – se da res veliko prišparati, če se odločiš za smučanje v nepopularnem terminu. Ti termini imajo še en velik plus – ni gneče. Ne na smučišču, ne v trgovinah, ne v apartmajih/hotelih.

P.S. Saj se tudi v FR lahko dobi velike, pa tudi ekstravagantne apartmaje, za podobno ceno kot se omenjajo gor. Tudi dražje se najde.

Le smučarija je … no… nekaj posebnega. Visokogorsko vzdušje v Fr… je posebno.

Tu sem pisal o najcenejših možnostih, ker je celotna tema cenovno orientirana.

mi gremo na jahorino. apartma 1 teden za 2 družini 6 ljudi 1.000 EUR, 500 na družino

karte so nekje 400 na družino, hrana 400, prevoz 200, tu nekje 1.500 na familijo računam….

rok-1, 18.01.2024 ob 12:39

Ja Tignes – pa tudi Val Thorens – sta precej “industrijska” in so apartmaji še ekstra mini. Se pa da za isto zmerno ceno najti bolje. Pa pokličeš tja oz se zmeniš ob rezervaciji da dobiš ustrezen apartma oz na ustrezni lokaciji – pa nekako gre.

Glede kart – se da res veliko prišparati, če se odločiš za smučanje v nepopularnem terminu. Ti termini imajo še en velik plus – ni gneče. Ne na smučišču, ne v trgovinah, ne v apartmajih/hotelih.

S srednješolci nimamo manevra pri počitnicah.

Da kar vsi po 1 teden manjkajo, ne gre.

Zdaj, ko so toliko stari, so počitnice najdražje. Tako je.

Ko so bili manjši, so cenejše karte, mastanitev, tudi v oš niso tako vezani na termin.

Čeprav razen dneva, dveh, jih iz šole nismo puščali doma.

Počitnice prilagajamo šoli in ne obratno.

Čez nekaj let, bova šla z možem lahko sama. Brez časovne vezanosti na top sezono, ki pravzaprav ni top. Gneča, dražje,…

Tudi za hrano se dva pri 50ih lažje dogovorita. Pa ne,  da se varčuje, ampak v srednjih letih potrebujemo manj kcal, kot najstniki.

Potem bova zagotovo izbirala hotele. Če le bova zdrava.

New Report

Close