cena vrednosti nepremičnine glede na dedovanje
Imam vprašanje glede ocenjene vrednosti nepremičnine glede na dedovanje.
1: Zanima me napoved ocene vrednosti podedovane nepremičnine katere je pokojna mama lastnica do 2/3 jaz pa sem ostalih 1/3 pridobila leta 2004 z darilno pogodbo po očetu. Vprašanje je sledeče: naj v oceno vrednosti podedovane nepremičnine (2/3), navedem tudi vrednost svojega dela nepremičnine (1/3), namreč imam namen nepremičnino v celoti prodati v roku enega leta po pravnomočnosti sklepa o dedovanju.
Predvidevam pa ker sem del nepremičnine lastnica od 2004 in sem od leta 1991 tam stalno prijavljena in dejansko bivam, potem sem kapitalskega dobička na ta del opravičena. Na del 2/3 pa plačam 20% kapitalskega dobička.
Se pravi da napovem da je njen del 2/3 vreden 100.000 eur jaz pa prodam nepremičnino za 200.000 eur (v tej ceni je zajeta celotna nepremičnina) mi bo davčna na razliko od 100.000 do 200.000 kar znaša 100.000 eur zaračunala 20% kapitalski dobiček ali bom morala takoj po prodaji dokazovati da sem jaz lastnik 1/3 nepremičnine že več kot tri leta in ceno dokazovati z cenilcem, ali bom morala 2/3 podedovan delež dokazovati z cenilcem.
Sploh ne vem če sem napisla vsaj malo razumljivo?
Hvala na pomoči.
Lp J
Forum je zaprt za komentiranje.