cena zemljišča
Prodala bom kmetijsko zemljišče in me zanima, če je mogoče določena kakšna minimalna cena, ki jo moram napisati na ponudbo.
Da pojasnim, zakaj se sploh gre…moji stari tarši so že pred ene 60 leti del njive vzdolž po celi meji, prodali sosedu, ki je mejil s svojim zemljiščem na našo njivo. Sosed je takrat seveda teh nekaj kvadratov zemljišča plačal, niso pa uredili lastništva v zemljiški knjigi. Ker želimo mi sedaj zadeve urediti, bomo izvedli celoten postopek, da bo lastništvo dejansko od dedičev osebe, ki je plačal svoje obveznoisti iz naslova nakupa. Zanima me samo, ali kdo ve, če je ob prodaji določena kakšna minimalna vrednost za m2 zemljišča, ali pa lahko na kupoprodajno pogodbo (in seveda tudi na obvestilo o prodaji, ki ga moram oddati na upravni enoti) naveden, da celotno zemljišče prodajam za samo 1,00 eur (en euro)?
Mogoče je že imel kdo od tukaj kakšno podobno izkušnjo…
Hvala za odgovore.
Lahko napišeš tudi 1 cent. Ampak bo problem, če bo kdo drug dal ponudbo. Potem boš morala za toliko tudi prodati temu, če bo “zmagal ” pred sosedom, ki ima tudi predkupno pravico kot mejaš. Ampak, če ni kmet, bo imel vsak drug prednost pred njim.
Naprimer, če ima občina predkupno pravico. Ali pa če se prijavi kak drug sosed, ki je kmet.
Mogoče je bolje, da odda za sosed zahtevek za priposestvovanje. In ti mu ne boš nasprotovala.
Malo povprašaj. Vaš link
Ampak glede na to, da imaš res specifično situacijo (zemljišče že kupljeno in plačano, vpisa v ZK ni bilo), se ti ne zdi bolje, da se oglasiš do odvetnika ali notarja, ki bi ti pomagal v tem konkretnem primeru?
Razmišljam, kaj če ves ta postopek sploh ni potreben, glede na to, da sta starša parcelo že prodala in da dejansko samo ni bil izvršen posel do konca, torej ni bilo vpisano v ZK.
Ena piše tudi o priposestvovanju. Glede na to, da je sosed bil dobroveren, torej je uporabljal svojo parcelo, bi morda tudi to prišlo v poštev.
Pojdi do notarja ali odvetnika, ki se ukvarja z nepremičninskim pravom, pa najdite tam pravo rešitev za vašo situacijo. Morda celo do notarja bolje.
zemlja je že sosedova. samo postopek ni bil izpeljan pravilno.
oboji se z vsemi dokumenti, ki jih imate spravite k notarju in spravite zadevo v red.
če boš zdaj fiktivno prodajala zemljišče po neki fiktivni ceni 0,01, ti bo davčna obesila davek na promet z nepremičninami na njihovo ocenjeno vrednost!
S prodajo lahko nastanejo precejšnje težave, kot so že napisali predhodniki. Kmetijska zemljišča se prodajajo po posebnih postopkih in zakon določa tudi več razredov predkupnih upravičencev, ki imajo morda prednost pred tvojim sosedom..prodaja za 1 eur takoj pritegne kakšne špekulante ki imajo formalen status kmeta in s tem prednost pri nakupu, ko je ponudba enkrat objavljena, paje zaprodajalca zavezujoča in če se kdo javi nanjo, mu mora prodati, sicer tvega tožbo na sklenitev prodajne pogodbe. Te zadeve ne boš rešila pri notarju, ampak pojdi k odvetniku, ki bo pregledal listine, zemljiško knjigo in ti svetoval postopek, kako speljati prenos. Menim, da je tukaj priposestvovanje povsem na mestu.
Referent na občini ne bo kaj veliko v ponoč, ker so postopki predpisani z zakonom in je za avtorico popolnoma vseeno, kaj počnejo drugi prodajalci. Bistveno je, da bo z začetkom prodajnega postopka po simbolični ceni nastalo tveganje, da se vmeša kdo tretji in nastane pravna kolobocija, ki jo bo težko rešiti.
Ravno pred kratkim sem kupil pareclo, za katero je obcina bila dogovorjena s svojim kupcem. Ker je bilo zemljisce kmetijsko je kupec potreboval status kmeta. Status sva imela oba, ampak imam jaz vec prihodkov iz nadlova kmetijstca kotvta nastavljen kupec in je bila parcela koja po smesno nizki ceni. Seveda so mi hoteli nekaj grozit ampak lahko dobijo hitro nazaj po ….