Cene avtomobilov v EU.
Ne verjamem. To najbrž pravijo trgovci z avtomobili, da bi več prodali. Podobno je bilo tudi ob uvedbi DDVja. Poleg tega se ne bo nič spremenilo kar se tiče davkov in carin, saj je to že vse urejeno. Moje osebno mnenje je, da se utegnejo vozila in storitve celo nekoliko poceniti saj mnogim ne bo predstavljalo razlike kupiti avto v salonu v Trstu ali Gorici, če ga dobi za nekaj 100.000 sit ceneje. Konkurenca se bo povečala.
Niko jaz nisem tako prepričan v to. Carin res ne bo, precej manj denarja bo v državni blagajni. Ravno danes sem bil prisoten v debati, da bo politika MORALA nekaj ukrenit, da bo dobila denar.
Vsi smo bili mnenja, da bo vsak ki bo kupil avto npr v Trstu plačal kakšne dodatne (beri davčne) dajatve.
Mislim, da si včasih malo narobe razlagamo ta vstop v EU. Ukinila se bo kontrola na meji, ne pa meja!!!
LP.
Cene avtomobilov se bodo dvignile, ker so pri nas novi avtomobili
precej cenejši, EU pa od trenutke uvedbe EUR-ja, ko je postalo
jasno,
da so med samimi državami EU-ja precej velike razlike v ceni takoj začeli
z harmonizacijo ( kolikor sem slišal je npr Danska zaradi veliko večjega davka imela bistveno nižje cene avtomobilov, zato se je na Danskem
kar nankrat povečala prodaja avtomobilov)
Danska je primer, kjer so se proizvajalci prilagodili ( beri spustili prodajno ceno brez davka), medtem ko naj bi v Italiji področje Udin bila meka za Nemce, ki so tja hodili kupovat Mercedese, ker so trgovci delali “damping” z cenami…
Vse to je seveda naredilo kraval med “uradnimi zastopniki”, prodajalci,..
avtomobilov, kar je imelo za posledico to, da so se cene in DDV avtomobilov
začele izenačevati med državami EU-ja,
kar bo veljalo tudi za nas.
Kar se tiče DDV-ja:
Pri nakupu avtomobila bo kupec plačal DDV državi stalnega bivališča, ne pa državi, kjer bo avto kupil – drugače bi bil res cirkus, ostali davki
pa bodo ostali v državi nakupa blaga.
Cene avtomobilov se bodo res dvignile. Ampak še vseeno ne na tolikšno raven kot v EU. Nekaj je pa res, davek boš moral plačati državi kjer si avto kupil, ampak še vseeno se bo bolj izplačalo kupiti rabljen avto v tujini, kot pri nas po napovedi naših analitikov, zato bodo dovolili da lahko uvoziš le do 6 let star avto in ne več, ker potem bi se pri nas povečala povprečna starost voznega parka, v tem je tut mal finta.
LP, Pavle
http://evropa.gov.si/./evropomocnik/question/849-162/
Na zgornjem naslovu je napisano, kako bo z uvozom avtov iz EU po naši priključitvi. Pravijo, da ne bo več omejitve na leta. Kdo ima torej prav?