Cene diamantov pri nas
Pozdravljeni, kupujem zaročni prstan in razmišljam o tem, da bi diamant naročil posebej iz ZDA, prstan pa bi dal delati pri nas. Zdej me pa zanima kakšna je približna cena, če bi dal delati prstan iz belega zlata (okoli 3grame) z mojim diamantom.
Po drugi strani me pa zanima koliko stanejo diamanti pri naših zlatarjih, recimo 0.25 CT, čistoče VS2 do SI1 in zelo dober rez. Takšen diamant z GIA certifikatom pride iz ZDA za okoli 300€ z vsemi stroški vred, pa me zanima, če so cene naših zlatarjev primerljive.
Sem pogledal cene od zlatarne celje in če malo preračunam, so diamanti v grobem trikrat dražji kot v ZDA, sicer ne vem ravno karakteristik od teh,ki jih uporabljajo v ZC, ampak že te ki sem jih gledal v ZDA imajo idealne mere, edino čistoča ni maksimalna, je pa dovolj velika, da ne vpliva na sijaj diamanta. Tko da je po mojem cena pri nas vsaj dvakrat toliko kot v Ameriki.
Še vedno pa me zanima izdelava prstana, sigurno ste že dali delati kakšen prstan k zlatarju, koliko ste dali za material + delo?
luckyguy, čestitam za pogum 🙂
Tvoja ideja mi je všeč, ker pa je debata o konkretnih “proizvajalcih” (Zlatarni Celje), bi vseeno želela pripomniti, da se smemo preveč mešati jabolka in hruške.
Pri diamantih je načeloma tako, da neizurjeno oko kar tako ne bo zaznalo “napake”, končna cena pa je vseeno zelo odvisna od kakovosti/odličnosti kamna: čistina, barva, obdelava, velikost, najbrž še marsikaj kaj.
Diamantov pri ZC so (vsaj kakor je meni znano) čistine VVS – Very Very Slightly Included (zelo, zelo malo vključkov), to je ena oz. dve stopnici več od tistega, kar ogleduješ Ti: VS – Very Slightly Included (zelo malo vključkov) in SI – Slightly Included (malo vključkov). Je pa res, da razmišljaš o kar veliki “skalci” (o.25 CT)
V kolikor naj bi bil končni izdelek iz belega zlata, se je smiselno pozanimati o “rodiniranju” – kako to počnejo manjši zlatarji. Če razmišljaš o klasičnem rumenem zlatu – potem je ta skrb odveč.
Kar zadeva ZC je treba imeti pred očmi “dobro ime” in tradicijo tega podjetja, vse se plača… Izdelki ZC imajo tudi doživljenjsko 1x letno free-of-charge vzdrževanje. Če boš za svoj briljant izbral kakšno znano privat zlatarno, najbrž ne bo računice, gotovo pa so tudi “zakotne” delavnice, kjer mojstri s filigransko natančnostjo izdelajo karkoli želiš. Ampak, če rad malo tvegaš… 🙂
Smisel tvoje začrtane poti vidim predvsem v tem, da boš prišel do nečesa, kar je neserijsko, pri tem pa se ne boš obremenjeval za nekaj desetin eurov + ali -. Osebno imam raje za nianso manjši briljant in živim v slepi veri, da je kamen profi vgrajen in nakit brezskrbno uporabljam 🙂 Tako razmišljam danes, ker je Moj izbral ZC 🙂 sicer bi najbrž razmišljala drugače. Brez dvoma bo tvoja izbranka, kot vsaka, očarana občudovala svojo “dragocenost”, karkoli že.
Si morda kaj gledal ponudbo na Bolhi?
http://www.bolha.com/rudnine-kamnine/diamant-briliant-0-42-karata-oglas3633430
http://www.bolha.com/nakit-prstani/diamant-019-karatov-38mm-cudovito-brusen-na-briljant-oglas1273058492
SovicaOka, hvala za izčrpen odgovor.
Sedaj se še bolj poigravam z idejo, da bi moji bodoči zaročenki podaril kar diamant v škatlici, ki bi ga potem skupaj dala vgraditi v prstan, ki bi si ga ona izbrala oz. bi ga zlatar naredil po njenih željah, najverjetneje belo zlato.
Seveda gledam diamante pri uglednih ponudnikih pri spletu, ki imajo vsi ugledne certifikate, tako da sem se kar precej poglobil v diamante, do te mere, da vem točno kakšen diamant hočem, ne samo čistoča, barva, obdelava in velikost, ampak tudi ostale podatke, ki vplivajo na sijaj (globina: okoli 60%, širina mizice: okoli 60%, gridle: medium, pa potem še simetrija in poliranje, ki morata biti odlična).
V glavnem ni bistvo, da bi me prišlo vse skupaj ceneje, ker se ne sekiram za tistih par 10€+-, samo nočem preplačati nek prstan s kamnom, katerega karakteristike si je verjetno izmislil zlatar. Raje posebaj kupim diamant, za katerega vem, da je ustrezne kvalitete, kot pa nek kamen, ki jih zlatarji kupujejo na kile.
Kar se pa tiče zlatarne celje je pa verjetno res, da uporabljajo zelo kvalitetne diamante, ampak še vseeno zraven plačaš tudi ime, tko da raje ta denar vložim v boljši kamen in dam prstan delati kakšnemu manjšemu zanesljivemu zlatarju. Če pa bi kupoval že narejen prstan, bi pa sigurno gledal pri ZC, ker imajo res kvalitetne stvari.
Hej, 4mm briliant stane 210 eur. pa lep pozdrav
Če rabiš briljante mi pisi na [email protected] se bova vse zmenila, pa le preveč ne glej USA.
LPJR