Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Cene nepremičnin v prihodnje

Cene nepremičnin v prihodnje

Ali je za pričakovati, da se bodo cene nepremičnin kaj znižale? V včerajšnji oddaji trenja je to potrdil Janez Janša, saj naj bi stanovanjski sklad na veliko začel graditi, ker je dobil veliko zemlje v LJ in okolici. Sicer še sprememba naj ne bi bila v roku enega leta.
Glede na to, da smo v fazi nakupa stanovanja, me malo skrbi, da bi bili na izgubi, saj bomo vzeli kredit skoraj za vso vrednost nepremičnine, kar pomeni, da ga bomo odplačevali najmanj 20 let. Ali je pametno, da še počakamo kakšno leto v najemniškem stanovanju?

Hvala in lep pozdrav!

Hm, kolikor sem razumel Bajuka, naj bi sedaj nepreklicno z letom 2008 povečali davek (DDV) na novozgrajene nepremičnine…iz sedanjih 8.5 na 20%…..

Če bo Stanovanjski sklad eventuelno uspel zajeziti dvigovanje cen (ustaviti, ne pa znižati), bo vseeno večji davek in zato višja cena….

Novogradnje St.Sklada ne morejo zbiti cen, mogoče, a res samo mogoče jih bodo malce zaustavile…..Žal so te novogradnje bedaste (res čudna oblika stanovanj/tlorisov, lokacije,….) zato sploh niso takoj razgrabljene,kot upajo na skladu….

Po drugi strani pa samostojni graditelji kar tekmujejo, kdo bo naredil lepša in seveda tudi dražja stanovanja….

Cene starih stanovanj pa vztrajno lezejo navzgor hkrati s cenami novozgrajenih…..seveda z vključenim DDV :-((

Samo in izključno moje mišljenje: kupite pred poletjem!!!

Vso srečo!

Tudi jaz sem tega mnenja, da kupujte stanovanja pred poletjem.

Stanovanja bodo gotovo še dražja

Letos bo prodaja novih stanovanj narasla in njihove cene tudi. Odločilen dejavnik bo davek na dodano vrednost, saj se bo zdajšnja 8,5-odstotna stopnja pri prodaji novih stanovanj 1. januarja 2008 zvišala na 20-odstotno.

Vir: Finance

Lp

Samo za v razmislek:

Najemnino plačujete v višini okoli 4% od vrednosti stanovanja letno!
Zakaj bi kupili stanovanje? Ostanite najemnik! Naložite denar ki bi ga namenili za stanovanje v vrednostne papirje ki prinašajo povprečno več kot 8% letno!
Tiste 4% ali več razlike lahko obdržite zase. Pa še stanovanja ni treba prenavljati vsakih 10 let ko je staro.
Izračun .
Stanovanje dvosobno – 120.000 eur
Najemnina 350 eur /mesec = 4100 eur letno

Vložim v vrednostne papirje (120.000eur) – donos povprečen 10% letno prinese 12.000 eur letno. 4.200 eur dam za najemnino ostane mi 7.800 eur ki jih lahko porabim za kar hočem!

Nobenih drugih stroškov z stanovanjem!

lp

mp25 si pa pozabil, da se cene nepremičnin letno v povprečju zvišajo za 10%.
Lp

in če bodo začele padati…če bi bili sigurni, da bodo rasle po 10% bi vsi vlagali samo v nepremičnine…

Če pričakuješ da bo čez deset let dvosobno stanovanje ki ima danes ceno 120.000 eur vredno 240.000 eur potem kar kupuj nepremičnine! (to je 10% na leto)
Jaz sem prepričan da ne bo !

no ja, da ne bomo preveč matematike odkrivali – 10% na leto pomeni, da bo stanovanje ki je danes vredno 120.000 enot čez deset let vredno 311.249 enot.

Ja imaš prav! 10% na leto je 311.249 eur.
Ampak upoštevaj še inflacijo okoli 3% letno pa smo bližje mojemu izračunu 240.00o eur! Točno (236.058 eur)
Tako si lažje predstavljaš ker 311.249 eur bo čez deset let realno 236.058 eur današnje vrednosti če upoštevamo inflacijo!
lp

Kok so eni zagriženi v svoj prav… hehe

Nikjer ni bilo govora o ohranjanju realne vrednosti, kot tudi ni inflacija merilo ohranjanja realne vrednosti.

Prav tako tudi v kalkulaciji o donosih ni bilo upoštevane inflacije oz razvrednotenja denarja.

Se sicer strinjam s tabo, da je bolje biti najmenik, vendar ne se sedaj izgubljati v številkah, ker boš dosegel nasproten učinek.

Pozabil si tudi omeniti tisto zoprno, nepredvidljivo zadevico, saj ni nič takšnega, ampak vseeno, reče pa se ji TVEGANJE! Donos je LAHKO res deset odstotkov na leto, lahko pa tudi MINUS toliko. Noben dober finančni svetovalec ti ne bo svetoval, da vložiš VES denar, poleg tega Lili tega denarja niti nima, temveč bi vzela posojilo. Jemati posjilo za naložbe – samo, če si lahko privoščiš takšno tveganje, pa tudi 20 mio posojila v ta namen ne bo dobila.
Jaz sem s svojo naložbo za zdaj kar zadovoljna – cena trisobnega stanovanja se je v 6 letih, kolikor smo tu, po najbolj zadržani oceni zvišala za kakih 70 odstotkov.

tudi to je samo nakladanje oziroma gledanje s svojega stališča : tveganje je povsod, tako pri naložbah v podjetja kot pri naložbah v nepremičnine.

Primerjava tvojega donosa v 6 letih (70%) z donosom v relativno varno naložbo v npr. delnice Krke (687%) pa ti pokaže da tvoja naložba v stanovanje le ni bila tako donosna kot si misliš oziroma jo tukaj predstavljaš.

Mislim, da sreluša tvoja nepremičnina za 70% ni ne vem kaj zrasla. saj gredo delnic že bančne vloge za 5% gor na leto. Se pravi, da nisi ne vem kaj proftirala. Gre se za to, da moraš malo reskiraš , če hočeš proftirat in valda, da noben nima tok dnarja za flat brez kredita. Sam kolk pa reskiraš, ko plačuješ najmnino in gredo cene stanovanj gor, ampak ti še nimaš stanovanja. Pa ni treba pozabit, da ti ŠE nimaš stanovanja, dokler ga nisi odplačal. Doba je dolga, časa imaš pa kar nekaj za razmislek. Samo 2-3 anuietete ne odplačaj, pa boš videl čigavo je stanovanje:). Tko ,da premislek prosim:)

Pa ne maram prevelikih kalkulacij z strani določenih ljudi, ker to ponavadi vse pade v vodo. Pravi poznavalci razmer ne čepijo na tem forumu in tlele blefirajo, ampak služijo mastne denarce:)

Se opravičujem me je zaneslo preveč v številke.
Sva istega mnenja.
Kaj bo pa v prihodnje pa za sigurno ne ve nihče! Lahko samo ugibamo.
Jaz sem samo želel da ljudje začnejo malo razmišljati glede stanovanja kot naložbe! Obstajajo tudi druge boljše naložbe!
lp

Bi si ti upal naložiti 80.000-90.000 evrov (20 mio) namesto v stanovanje v Krkine delnice? Ne da bi imel kakršno koli drugo premoženje? Razen solidne mesečne plače.

To vprašanje sem si jaz postavil pred 7 leti!

Pred 7 leti sem kupil stanovanje za 60.000 eur ki sem ga prejšnji mesec prodal za 100.000 eur.
Izračunal sem da če bi vložil takrat v Krko 60.000 eur bi imel danes okoli 380.000 eur.
Najemnina stanovanja v 7 letih bi me stala 30.000 eur.
Razlika v prid najemnika glede na preteklo obdobje je ogromna!

Pri tveganju je pa tako – kdor ne reskira ne profitira. Največji bogataši so tudi večkrat v življenju bankrotirali in začeli spet z nule! Na ziher ne moreš veliko dobiti!

Danes če bi imel 100.000 eur za naložbe ne bi kupil ne stanovanja in ne delnic Krke ker se mi obe naložbi zdita že na zelo visokih nivojih in v naslednjih dveh letih pričakujem korekcijo cen nepremičnin in delnic v Sloveniji na nižje nivoje!
Obstaja še precej drugih oblik naložb z po mojem mnenju večjim potencialom!

lep dan

Preberite si delo in dom iz tega tedna, pa boste hitro prišli na temo, kjer pišejo, da bodo cene stanovanj poskočile in še davek se bo dvignil na 20%.
Kdor kupuje nepremičnino, naj jo kupi še letos.

KONČNO EDEN PAMETEN KI MISLI KOT JAZ!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close