Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Cene stanovanj so čez noč poskočile

Cene stanovanj so čez noč poskočile

Že nekaj časa gledam oglase za stanovanja in opažam nekaj zanimivega.
Še pred novim letom so bile cene za dvosobno stanovanje v Štepanjcu (cca 60 m2) okoli 120 tisoč, zdaj pa so cene naenkrat poskočile na 150 tisoč. Mislite, da jih lahko prodajo za toliko denarja?

Lahko prodajajo, sam ne bodo prodali. Največ 120 jurčkov bo dobil.

Znanec, ki prodaja, je ceno zvišal zato, ker so mu tudi sicer čisto realno ceno zbijali. Pogledal je cene v sklenjenih pogodbah primerljivih stanovanj, pogledal oglase in postavil čisto fer ceno. Recimo, da bi za dober občutek bil pripravljen znižati za tisočaka ali dva oz. prevzeti stroške odvetnika za sestavo pogodbe.
Ampak ne, folk je še vedno – če ostanemo pri zgoraj omenjenih cenah – tudi to ceno 120.000 hotel zbiti še za 10 ali 20 jurjev. Ostala stanovanja so bila pa po 150.000 (cena v oglasih). Pa je še on zvišal.

Ja itak, nepisano pravilo je, da je realna cena stanovanja 10% nižja od tiste v oglasu. Prodajo pa se stanovanja v praksi še za manj.

Ja itak, nepisano pravilo je, da je realna cena stanovanja 10% nižja od tiste v oglasu. Prodajo pa se stanovanja v praksi še za manj.[/quote]

Dobra stanovanja se prodajo v zelo kratkem času in za več od oglaševane cene.

Ja itak, nepisano pravilo je, da je realna cena stanovanja 10% nižja od tiste v oglasu. Prodajo pa se stanovanja v praksi še za manj.[/quote]

Dobra stanovanja se prodajo v zelo kratkem času in za več od oglaševane cene.[/quote]

Ah, ne pametuj. Prodajo se za več od oglaševane cene…..ho ho ho ho.

Dobra stanovanja se prodajo v zelo kratkem času in za več od oglaševane cene.[/quote]

Ah, ne pametuj. Prodajo se za več od oglaševane cene…..ho ho ho ho.[/quote]

Jaz pišem iz prve roke, iz katere pa ti, iz Desanke?

Kaj je realna cena je težko reči. Vsakemu latsniku se zdi stanovanje več vredno, kot bo od njega iztržil, medtem ko je kupcu vsaka kunina previsoka. Dejstvo je, da je cena odvisna od povpraševanja…

Mi smo prodali tri sobno stanovanje v Štepanjskem naselju pred pol leta. Cene oglaševanih stanovanj so se gibale od dobrih 130 tisoč do 165 tisoč, za enak tip stanovanja. Mi smo postavili ceno 135.000, v dveh dneh smo imeli 5 ogledov in dva zainteresirana kupca, ki nista cenkala niti za evro. Prodali smo tretji dan od oglasa, po naši ceni. Verjetno bi iztržili tudi kakšnega tisočaka več, samo bi trajalo malce dlje.

Mi smo tako kupili stanovanje, sicer smo malce znižali ceno, ampak smo se vsi strinjali, da smo se dogovorili za realno ceno, tudi prodajalec je rekel, da je postavil malce višjo ravno zaradi “nujnega” nižanja.

V Ljubljani so šle cene v zadnjih dveh mesecih povprečno gor za približno 3%. S tem da se cene večjih enot malenkostno nižajo, manjših enot pa precej višajo.

Daj no, ne nakladaj. Kupujem stanovanje in čisto vsak mi je še rekel, da je pri ceni malo lufta. Pa ne navzgor, seveda.

Daj no, ne nakladaj. Kupujem stanovanje in čisto vsak mi je še rekel, da je pri ceni malo lufta. Pa ne navzgor, seveda.[/quote]

Afta, po vsej verjetnosti nisi preveč izbirčna pri kakovosti, lokaciji ipd.

Vir: Slonep

V 3. četrtletju 2016 so se najbolj, za 3,4 % zvišale cene rabljenih stanovanj v Ljubljani. To je že četrto zaporedno zvišanje teh cen. Enako kot so se cene rabljenih stanovanj v kriznem obdobju po letu 2008 hitreje zniževale v Ljubljani kot v preostali Sloveniji, tako so se v zadnjem letu tudi hitreje zviševale. Trenutno so oboje cene rabljenih stanovanj, tako v Ljubljani kot v preostali Sloveniji, za 10 % nižje, kot so bile v povprečju leta 2010. Trgovanje z rabljenimi stanovanji v Ljubljani je bilo tudi v 3. četrtletju 2016 živahno: prodanih je bilo 471 stanovanj, le nekoliko manj, kot v doslej rekordnem 2. četrtletju 2016.

Včeraj sem govoril z kolegom, ki ima nepremičninsko agencijo. Povedal mi je, da je bil zanj lanski december rekordno mesec in da že leta, še v časih debelih krav, ni tako dobro prodajal stanovanj po LJ.

Tudi jaz malo spremljam trg in še lani poleti in jeseni je nekje veljalo 2000 eur/m2 za staro stanovanje…včeraj pa malo preletim oglase in vidim, da se 24m2 prodaja za 75.000 eur. Bližina centra, ampak staro stanovanje potrebno prenove.

Res pojma nimam, kdo to pokupi vse po LJ? Sem imel občutek, da so sanje ljudi imeti hišo na obrobju LJ, vidim pa da je ravno obratno očitno?

Nama je super za deponiranje, vsake toliko kupimo kakšno stanovanje. Nihče nič ne vpraša, gotovina in gremo na bančnih depozitih pa sami formularji kdaj, od kod, zakaj, kje..

Meni je pa zanimivo, da imate taksne vsote denarja na voljo, da se lahko pogovarjate o zneskih 135+ za stara dotrajana stanovanja. Od kje,, kredit, dedovanje, ker s placamii ki so trenutno aktualne, zadnje desetletje dvomim da se kaj privarcuje!.

Očitno vam komunisti le niso vsega pokradli, kot radi jamrate, če kupujete star beton po švicarskih cenah. Bo treba še malo ddv in trošarine zvišat. Je še dovolj rezerve.

Saj se da privarčeveti – povprečje plače je okoli 1.000 eur, pomnoži z 2 in dobiš 2 jurja. Tako je večina mojih kolegov prišla do hiš. Obrok kredita je med 700 in 1000 eur. Je pa res, da so zdaj na pragu 30-ih in upajo, da se jim plače ščasoma dvignejo in poplačjo prej kredo.

700 eur * 12 = cca. 8.500 eur privarčevanega na leto x 20 let in si na 170.000 eur.

Po moje so to špekulativni nakupi, ker situacija se v državi ni prav nič spremenila. Ali pa kupujejo tisti, ki so čakali, da bo cena na dnu, zdaj je pa malo panike. Morate vedet, da je bil par let trg mrtev, pa verjetno ne zato, ker ljudje ne bi rabili stanovanj. Vsi so čakali, kaj bo.

Ukraden denar se počasi vrača iz davčnih oaz…

Ukraden denar se počasi vrača iz davčnih oaz…[/quote]

Tudi to je res.

Gospodarska situacija se je izboljšala, več je zaposlitev, nižji krediti – ljudje imajo na bankah veliko denarja. Pa pri Slovencu je na prvem mestu nepremičnina.

Ni čudno, da gre gor.

Za boljšo gospodarsko situacijo so zaslužni Milan Kučan in murgelska udbomafija.

Ukraden denar se počasi vrača iz davčnih oaz…[/quote]

Bi znalo bit, ja. Bi bilo zanimivo preverit, kdo so kupci teh stanovanj.

Gospodarska situacija se je izboljšala, več je zaposlitev, nižji krediti – ljudje imajo na bankah veliko denarja. Pa pri Slovencu je na prvem mestu nepremičnina.

Ni čudno, da gre gor.[/quote]

Brez zamere, ampak toliko zaposlitev pa res ni več, da bi morala biti v enem mesecu prej leta neprodana stanovanje zdaj razgrabljena. Naivnost serijsko. Kar se je pa res spremenilo, je klima v državi. Je verjetno z lažjim srcem kupit, če vsi govorijo, da je krize konec in prihajajo boljši časi. Vseeno pa je meni tak naval sumljiv.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close