Cene stanovanj v AT, It vs. Slo
Sem že pakrat brala kako naj bi bila stanovanja ceneje v Italiji kot v Sloveniji. Da dobiš za 50 jurjev obnovljeno, enosobno stanovanje v Trstu. Da je Gorica dosti cenejša kot NG.
Tisti, ki imate izukšnje: kaj bi rekli glede cen stanovanj v Italiji, Avstriji, Sloveniji?
Avstrija se mi zdi glede nakupa stanovanja dosti dražja kot Slovenija.
Jaz iščem stanovanje v Avstriji. Cene so nore, predvsem Tirolska. Tam itak nimam šans. Druga možnost bi mi bila Koroška, spet nore cene. Bolje kot Tirolska, ampak še vedno noro. Štajerska je bolje, je pa težje dobiti službo. Tam, kjer so službe, so tudi adijo pamet cene.
Res da so plače višjek kot v Sloveniji, ampak stanovanja pa še dosti dražja. Je pa lažje dobiti kaj v najem. Nakup pa za zjokat cene.
Tega sicer ne spremljam. Pred časom je bila old Gorica kakih 30, celo 40% cenejša od Nove Gorice…
Spremljam pa Ljubljano.
Znanec razmišlja, da bi prodal 5~sobno meščansko st., mislim da je površina 125m, dva vhoda, v najstrožjem centru.
Leto nazaj je začel razmišljati o prodaji. In o ceni 500.000. Sedaj pravi, da ga pod 700.000 ne da…
premlodenarja, 12.03.2024 ob 09:07
Sem že pakrat brala kako naj bi bila stanovanja ceneje v Italiji kot v Sloveniji. Da dobiš za 50 jurjev obnovljeno, enosobno stanovanje v Trstu. Da je Gorica dosti cenejša kot NG.
Tisti, ki imate izukšnje: kaj bi rekli glede cen stanovanj v Italiji, Avstriji, Sloveniji?
Avstrija se mi zdi glede nakupa stanovanja dosti dražja kot Slovenija.
V Miljah v It.je npr.2 sobno stanivanhe cca.100 jurjev.
Odvisno s čem sedaj Trst primerjaš. Poglej cene v Rimu, Milano…. Tudi pri nas dobiš za 60k stanovanje. Jasno ne v Ljubljani in okolici. Dobiš še ceneje. Pa pri nas ni davka oz. je tako mini da ni omembe vreden. Si kdaj pogledala kakšne davke na nepremičnine imajo v Italiji? Kolega je podedoval hišo v Italiji, živčnega doživljal ker ni na hitro prodal. Davek par tisoč, ker ni bil nihče tam prijavljen po smrti tete. V Italiji lahko kupiš hišo za 1e. Obstaja razlog zakaj večina tega ne kupi
Slovenija ima dokaj nizke stroške lastništva stanovanja in odsotnost davka na nepremičnino. NUSZ to ni, bo pa uveden ob koncu Holobovega mandata. Po Holobu nas bojo jahali novi obrazi.
Cene stanovanj rastejo in sledijo inflaciji, zato so potencialni kupci v agoniji in nikoli ne ujamejo vlaka.
Poceni stanovanja in še cenejši režijski stroški so recimo v Republiki Srbski (Banja Luka) ali Severni Makedoniji (Ohrid, Bitola, Skopje). Okrog 700-1200 eur/m2. Cene elektrike, vode, komunale, interneta, ogrevanja pa so smešno nizke.
Določeni deli Italije, posebej Trst in Gorica, SO dejansko lahko precej cenejši kot primerljiva stanovanja v Sloveniji – sploh, če primerjaš z Obalo ali Ljubljano. Tudi režijski stroški so v Italiji včasih nižji, sploh pri starejših nepremičninah, kjer ni centralnega ogrevanja.
Je pa res, da zna biti postopek nakupa v Italiji za Slovence na prvi pogled malo bolj kompleksen, predvsem zaradi papirjev, davkov in razlik v sistemu. Ampak če se dobro pozanimaš, ni nič takega. Zelo fajn povzetek o vsem – od cen, davkov do postopka nakupa – je v tem prispevku: Nakup nepremičnine v Italiji – vodič za Slovence.