cenev v ljubljani do 10.000€/m2
Ker se kar naprej primerjamo s tujino-v avstriji so šle cene stanovanj gor za skoraj 20%, v centru Dunaj preko 6-700 in do 13.000€/m2..
zabave je konec-zdej se pa začne ples oz.dvig cen.Čakam monovske analitke..
Dunaj ni primerljiv z Ljubljano, ki je navadno selo, ki nič nima. Drugače pa na Dunaju še vedno lahko dobiš stanovanje za manj denarja kot v Ljubljani, seveda ne na luksuznih lokacijah v centru. Koliko stane na Dunaju stanovanje staro okoli 50 let 3 km iz centra v povprečni soseski ala Štepanjsko naselje v Ljubljani? Je cena 2500 EUR/m2 tako kot v Ljubljani? Ni!
Analitik sem jaz, ti si pa res ena mona in to z Veliko Začetnico!
Tebi še vedno ni jasno, da gremo samo še nižje. Sem velikokrat omenjal, da bo leto 2011 najslabše, po novih ocenah in napovedih upam trditi, da bo leto 2012 najslabše za vse nas. Če bomo sploh zdržali, in če ne bo neke spremembe na bolje, bomo šli pa še nižje. Ti bi pa rad stanovanje prodajal za 10k€ m2. Res si Mona. Nimaš pojma o življenju, kaj šele o nepremičninskem trgu in ekonomiji. Stopi malce na prepih, da spiha to nesnago s tebe.
Adijo.
P.s.: Jaz trenutno ne bi kupoval nobenih luksuznih dobrin (niti stanovanj niti avtomobilov in še kaj). Bi še počakal, da cene padejo, saj menim, da so še vedno previsoke. O odstotkih bi se pa dalo debatirat, verjetno tam nekje od 20 do 50 odstotkov. Se pa vsak sam zase odloča, saj najbolje ve, kaj in kako zmore. Računica ni enostavna.
Seveda pa je ‘luksuza’ v Ljubljani zelo malo, mogoče slab % vseh nepremičnin na trgu in vsekakor luksuz ni povprečno stanovanje v nekem v socializmu zasnovanem blokovskem naselju.
kaj je to luksus? sploh poznaš Dunaj? Pač stanovanje v centru in to je to..luksuz je tisto nad 10000.
O tistih, ki stanejo okorg 2-2500 na Dunaju pa raje nebi, kar takega sr..njn v Ljubljani spoh ni več, mogoče kje v Zasavju ( Zasavci, nč osebnga!!)
Aja, Dunaj je pa glavno mesto, tako kot Ljubljana, kajne?
Dunaj je glavno mesto, Ljubljana pa glavno selo. Tudi Tbilizi je glavno mesto pa Tirana tudi, a ne? Primerjaš jabolko prve kvalitete z obtolčenim črvivim. Dunaj je mesto mislim da na prvem ali drugem mestu na svetu po indexu kakovosti življenja. Glede cen na Dunaju, povprečna stanovanja so le za spoznanje dražja od Ljubljanskih, verjetno pa si že kdaj primerjal center Ljubljane s centrom Dunaja. V čem je razlika? V tem, da je prvo center mesta, drugo pa je center sela. Kakšen je standard na Dunaju, kakšna je povprečna plača, kakšne so možnosti zaposlitve? V Ljubljani je glede tega poden in vse propada, Dunaj pa ima zaenkrat še kaj za ponuditi. V Ljubljani bo cena 10000 EUR/m2, ko bo mediana plač večine ljudi okoli 2000 EUR neto in ko bo mediana plač zgornjega sloja populacije vsaj 3x višja kot je zdaj. Do takrat pa lahko 10 tisoč EUR/m2 ostanejo mokre sanje slovenskih nepremičninarjev. Kdo bi sploh hotel dati toliko denarja za stanovanje v Ljubljani, če lahko za tak denar dobi stanovanje v Parizu, Londonu, New Yorku in drugih pravih mestih po svetu? Samo norec, bi jaz rekel. 😀
V naši državi je avtomobil luksuzna dobrina, kar žal za druge razvite države ne moremo reči. V naši državici si še avto težko privoščijo, kaj šele stanovanje. Vi bi pa radi, da slovencljni kupujemo stanovanja po 10k€. Ste pa res slike! Ne rečem, da takih, ki bi lahko kupili po tej ceni, ni v SLO, pravim pa, da jih je premalo.
Ciao.
S tem si vse o sebi povedal.
No, avto pa res še ni zaenkrat pri nas noben luxus, saj dobiš stara jajca že za 50 EUR in si ga lahko privošči dobesedno vsak klošar. Drugo pa je potem vdrževanje, registracija,… Bo pa kmalu, če se ne izboljša gospodarska slika države.
Torej :
– vzdrževanje in registracija sta luskuz?
– 50€ur bo kmalu luksuz v Sloveniji?
Ko bereš take napovedi je vsaka beseda skorajda odveč, prispevki dotičnih avtorjev pa sodijo prej v rubriko “saj ni res pa je” kot pa na forum.
No, priznam, da sem malo smešen, samo ko bereš gospodarske napovedi in dobiš kakšno informacijo tudi od blizu o stanju v državi, se res vprašaš v katero smer gremo. Po mojih informacijah v smer Romunije namesto Avstrije. Bi bilo pa lepo, če bi bilo obratno in ne tako črnogledo.
Humorist, kot kaže še ne poznaš trancerja. Saj se navadiš 🙂 🙂
O, krentam, spet človek z najbolj ustreznim nickom na web-u, long time no see. 😀
Popadete pa res vse kot stekli psi … Avstrijec je samo vrgel kost.
Se je pa včasih res za nasmejat ob komentarjih, to pa.
In kdo od letošnjih sodelujočih je naključni bralec?
Kako se je končala njegova zgodba? Rekel je, da bodo cene padle za 30 procentov, leta 2008 je prodal stanovanje in da bo … hm nekoč kupil novo za bagatelo. Malo sem brskala po najdaljši temi tukaj in sem firbčna. Ve kdo?
Verjetno še čaka na ta padec, bo še trajalo. Važno je, da se je rast ustavila za veliko let. Tudi če bo nominalni padec izražen v EUR simboličen in zgolj ne bo rasti naslednjih 15 let, bo ob upoštevanju inflacije prišlo do padca realne vrednosti nepremičnin v višini ene tretjine glede na maximalne cene v začetku leta 2008.
Kar se tiče padca realne vrednosti stanovanj tvoja trditev ne bo šla skozi.Zakaj.
Ker to nikogar ne zanima.
Vsak si izračuna koliko plač bo dal za stanovanje.
Stanovanja in povprečna plača bodo v naslednjih letih stagnirale se strinjam.(realno bodo manjše cene stanovanj in plače, samo to sploh nima efekta)
Nihče pa ne računa koliko štruc kruha mora dati za stanovanje. Danes 100.000 čez 5 let pa 50.000 štruc.
Seveda je pomembno koliko daš za stanovanje. Doslej so cene nepremičnin ves čas rastle nekajkrat hitreje kot so rastle plače in BDP. Po mojem pa ne bodo cene nepremičnin le stagnirale temveč bodo po mojem tudi dejansko padle, ker so v preteklosti podivjano rastle in prišle na čisto nevzdržne nivoje glede na kupno moč prebivalstva.
Kar se tiče padca realne vrednosti stanovanj tvoja trditev ne bo šla skozi.Zakaj.
Ker to nikogar ne zanima.
Vsak si izračuna koliko plač bo dal za stanovanje.
Stanovanja in povprečna plača bodo v naslednjih letih stagnirale se strinjam.(realno bodo manjše cene stanovanj in plače, samo to sploh nima efekta)
Nihče pa ne računa koliko štruc kruha mora dati za stanovanje. Danes 100.000 čez 5 let pa 50.000 štruc.[/quote]
od kje ti, da bod plače stangnirale? v vseh dogovorih so potrjena povečanja-sicer ne na ful inflacijo, pa vseeno.. par % letno v nekaj letih pomeni 10-15%, da ne govorim o napredovanjih.Sicer si pa poglej uradno statistiko.
In povprečni prihodek (ne plača!) v Ljubljani je bistevno nad povprečjem Slovenije, po moje močno preko 2000€
Cena stanovanj bo pa dokaj hitro preko 3000 € (že zdaj se dviguje)
Cene niso rasle nekajkrat hitreje kot plače, ampak kar za približno isto. V desetih letih so se cene m2 zvišale recimo za dvakrat, neto plača pa tudi.
Povprečna neto plača je bila leta 2000 120.000 sit, kar je cirka 500 evrov, decembra 2010 pa slabih 990 evrov.
Naj kdo popravi podatek za dražitev stanovanj, jaz spremljam bolj za moj becirk in tam so cene poskočile za cirka dvakrat (ampak niti ne, v resnici za nekaj manj).
120.000 Sit je bilo leta 2000 600 €ur,upam da to ni tvoj becirk, ker potem tvojemu delodalcu prav nič ne zavidam…
120.000 Sit je bilo leta 2000 600 €ur,upam da to ni tvoj becirk, ker potem tvojemu delodalcu prav nič ne zavidam…[/quote]
Sedi pet.
120.000 Sit je bilo leta 2000 600 €ur,upam da to ni tvoj becirk, ker potem tvojemu delodalcu prav nič ne zavidam…[/quote]
Sedi pet.[/quote]
Ne le nevedna. še pokroviteljska….
Eh. Vtikaš se vame, ko nisem falila niti za sto evrov, pri čemer menjalni tečaj sploh ni pomemben, ker sem hotela povedati nekaj čisto drugega. Ne zmoti te pa recimo trancer, ko napiše, da so se cene stanovanj zviševale nekajkrat hitreje kot plače.
Takole bom naredila. Povprečna cena novogradenj leta 2000 je bila 270.000 sitov oziroma po današnjem tečaju okoli 1100 evrov, povprečna cena vseh pa 230.000 tolarjev oziroma cca 960 evrov. Povprečna plača je bila 120.000 oziroma cirka 500 evrov. Oprosti, ker nisem navedla še centov.
Forum je zaprt za komentiranje.