Cenitev poslovnega prostora
Zdravo,
rada bi kupila poslovni prostor katerega ima v najemu. Ker je lastnik postavil ohoho visoko ceno, me zanima kje dobim cenilca. Mi zna katera svetovat katerega dobrega cenilca v okolici Domžal ali Ljubljane. Pa če katera ve kakšne so njihove cene? Kvadratov je 62 ( pol kletnega in pol pritličja).
Hvala za odgovor in lep dan
Sodno zaprisežen cenilec odtipkaj pa jih boš dobila celo vrsto.
Zmeniš se, da ti naredi realno cenitev tržne vrednosti.
Cena niha od 400€ pa do 1200€. Ponavadi je odvisna od reputacije cenilca, če je cenilec v soglasju z obema stranema, se pravi, da sta obe zainteresirani stranki naročnika cenitve (si delita tudi stroške cenitve), potem se taka cenitev šteje za najbolj realno. Sicer gredo cenilci, ne preveč, malo pa vendarle, na roke naročniku.
Je pa tako, da ti taka cenitev nič kaj dosti ne pomaga, če lasnik ni pripravljen prodati. Končna prodajna cena je tam, kjer se prodajalec in kupec srečata. Prisiliti ga ne moreš, da ti proda, v to ga lahko prisili samo njegov lasten interes.
Če si najmenik, potem pusti času čas. Imaš namreč predkupno pravico in te mora pred dejansko prodajo seznaniti z dejansko ceno in ti ponuditi odkup pod istimi pogoji.
Glede na to, da sem kupovala pred kratkim, ti lahko samo rečem, potrpljenje je božja mast. Jaz sem kupila za 1/3 prvotne cene, ki je bila res res nerealna. Pa vendar … Tako je postavil. Sem povedala, da je nesprejemljiva zame in potem čakala in se vmes pogajala skoraj dve leti.
Vem da imam predkupno pravico, vendar me je obvestil da prodaja in konec. Čeprav je v pogodbi da se prodajalo ne bo 3 leta, minilo pa še ne eno leto Svojo dejavnost sem postavila “približno” na noge vendar ne tako da bi imela dobiček. Krije najemnino in dve plače, več pa za enkrat še ne. Prostor sem opremila sama, mizar po naročilu ker je prostor tako nepravilnih oblik, vendar meni zelo zanimiv. In sedaj se mi zdi da me izigrava
Do konca leta hoče odkup al pa grem ven Ne vem pa, če si upam tolk zakreditirat
glede na to, da še nisem tok znana
naj povem da ima lastnik enako obrt
Drek na kvadrat, a ne? Mater celo leto sem se vsem stvarem odpovedala in šparala in rihtala, sedaj bo pa on moje stranke pobral :((((
Ma sem mislila da imam lepo še 2 leti časa da se umiru odločim in povem al kupim al ne, pa je prej kot v enem letu začel težit z odkupom.
Ma ni druge, kot da se zakreditiram za ohoho let :(((( Mater, sem jezna :((
umiri konje!
Daj pregledati svojo pogodbo odvetniku, sploh tisti člen o prodaji lokala. Možno je, da lahko lokal proda samo skupaj z najemnikom – torej s tabo za nespremenjene najemne pogoje. Tak lokal pa prodajno sploh ni zanimiv!
Brez panike. Zdaj gre za posel in ostani poslovno hladna. Brez skakanja v luft in to. Beri paragrafe in kot rečeno, najdi dobrega odvetnika in se posvetuj!
Pa nastavljena cena ni nikoli tudi prodajna cena. če bo dejansko prodajal, te mora za vsako spremenjeno ceno in spremenjene prodajne pogoje obevestiti. To mu seveda ob pogovoru tudi lepo vljudno razloži. Nikar pa se preveč ne obregaj v to in ne kaži mu živčnosti. Če je tudi sam biznismen, je to njegovo dejanje premišljeno, saj ve, kako ti gre in ve, da hočeš lokal obdržat. Delaj se flegma. Ne pusti se sprovocirat. Tvoj namen je, da zadevo zniža in da pride do prodaje kasneje, deluj s to strategijo.
Sevda pa si moraš najti tudi back plan. Ampak, usmeri se v to, kar res hočeš. Kot sem že napisala in kot razbiram iz tvojega razburjenega pisanja, ti je v interesu, da ostaneš notri, da odkupiš, a ne pod takimi pogoji, kot jih zdaj postavlja.
Tudi prodaja lokala je biznis, v biznisu pa veš, kako je. Pogajanje v okviru možnosti, ki pa jih skrbno zakrivaš, ne smeš pa lagati. To je to.
Saj bo, samo skuliraj se. Dopovej si, da ti obvladaš položaj, če ga še ne, potem stori vse, da boš ti peljala zadevo in ne on. Potem si na konju.
Ajde!
Saj bo :-)))
Ja, odvetnika sem že kontaktirala, se v ponedeljek dobiva, pregledava pogodbo pol pa vidim pri čem sem.
Ja, meni se gre da ostanem notri, tudi odkupit sem mislila, ampak še le čez 2 leti, ko dejansko vidim a bo posel šel al ne. Da ne “ubijem” same sebe, a ne?
Ceno je spustil za 10.000€, ta cena ki je sedaj naj bi bila zadnja. Poslovni prostori ki se prodajajo tu okrog so približno 20.000€ cenejši. Moja oprema iz tega prostora ne paše v noben prostor
Delam se hladno, sam kaj ko me bo od skrbi požrlo Bom vidla kaj bo v ponedeljek.