Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek CENTRALNA PEČ

CENTRALNA PEČ

Po 25 letih je šla peč za centralno (drva, olje) v franže. Imamo tudi toplotno črpalko za sanitarno vodo, ki bo tudi počasi shodila. Kaj mi svetujete, kje začeti? Radi bi kombinirano peč na drva/olje, sicer imamo drva doma, vendar nikoli ne veš….. Poleti ne bi kurili zaradi vode, smo pa 3 članska družina, 100 m2.

drva imaš svoja kupujkueŠ? kaka je kaj izolacija na hiši?

kolk veliko tč imate sedaj za sanitarno vodo? iz kje ste?

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Lahko me kontaktiraš na mail; hrckohrcko@gmail.com
Pa ti lahko povem več,.
Ali na zasebno sporočilo tu.
Lp

Drva imamo svoja, hiša je stara 30 let, vendar dobro izolirana. TČ je 1000 l, smo iz Gorenjske.

Najprej se morate odločiti koliko denarja ste pripravljeni dati. Če imate radiatorje potem morate vzeti po mojem mnenju močnejšo toplotno črpalko vsaj 11kw in dvokompresna, ki je namenjena za radiatorje. Toplotne črpalke za sanitarno vodo so okoli 1500 eur.

Druga opcija je uplinjevalna peč na drva. Tukaj je enako izbire zelo veliko. Peči so od 3000 eur pa do 10000 eur. Tukaj je tudi dobro, da si kakšno ogledate tudi v delovanju, da izveste kaj vas čaka.

vse vrži ven, montiraj toplotno črpalko zrak voda, ki bo ogrevala bajto in istočasno grela sanitarno vodo. Pri montaži si pusti plac za dodatno montažo kake navadne peči na drva.

pozor….ko montiraš toplotno, si upravičen do subvencije, ampak le oziroma do večje, če je to, kar si montiral edini vir ogrevanja…..torej najprej celoten sistem s toplotno….ko je zadeva inštalirana, poslikana, dobljena subvencija, montiraš še navaden kotel na drva….takega brez subvencije itd….glih toliko, da lahko kuriš, ko te je volja ali imaš viška drv.

To dolgo ne bo šlo, ker bo potrebno čiščenje dimnika, kar pa ne bo šlo, ali pa bo potrebno opraviti storitev na črno, kar pa je kar velika kazen za družbo. Vsako novo napravo na fosilna goriva je potrebno pregledati s strani dimnikarja in vpis v register. Jaz sem letos montiral novo peč in opravil prvi zagon s strani servisa pa ni dovolj in mi ni hotel noben spucati dimnika, ker peč ni bila pregledana s strani dimniške službe. sedaj že 2 meseca čakam, da opravijo storitev.

zato sem pisal, da prvo narediš sistem na toplotno….vse urediš, odjaviš dimnikarja itd….nato zmontiraš peč…enako, kot bi nabavil eo kaminsko peč za v dnevno za špilat romantiko….nato zadevo zmontiraš in po potrebi kuriš….vse to seveda v primeru, da misliš občasno kurit na drva, večinoma pa furat toplotno., kar se v večini primerov tudi zgodi, sploh če so stroški toplotne nizki.
dimnik pa upam, da zna vsako budalo vsako leto dvakrat spucat.

zato sem pisal, da prvo narediš sistem na toplotno….vse urediš, odjaviš dimnikarja itd….nato zmontiraš peč…enako, kot bi nabavil eo kaminsko peč za v dnevno za špilat romantiko….nato zadevo zmontiraš in po potrebi kuriš….vse to seveda v primeru, da misliš občasno kurit na drva, večinoma pa furat toplotno., kar se v večini primerov tudi zgodi, sploh če so stroški toplotne nizki.
dimnik pa upam, da zna vsako budalo vsako leto dvakrat spucat.
[/quote]

jeeej
in pol ti bajta zgori, ker ne smeš niti dimnikarja poklicat, sam pa nisi sposoben dimnika spucat.

pa kaj sploh razmišljate o toplotni črpalki, če imate svoja drva? pa staro bajto z radiatorji?
to je pogreb s stroški

1000l? da nisi ene ničle preveč napisala…..

TČ za sanitarno vodo niso problem. Najbolj enostavna zadevšna je od aristona, kombinacija bojlerja in TČ. cena mislim da med 600 in 800 €. Montora se kot bojler, ne rabiš pa a ma ništa nič.

Za ogrevanje hiše…kako ste kaj zadovoljni z drvmi? kolk rabite nafto? MOgoče uplinjevalni kotli? to zna biti zanimiva zadeva, je pa kar zalogaj (prostorski, finančni)

jaz bi recimo pogledal kake peči, ki gredo v dnevni prostor in imajo možnost priklopa radiatorjev. Jaz recimo grejem dobrih 80 m2 s tako pečjo, le da je na pelete. Se pa dobijo tudi na trda goriva. Imajo visoke izkoristke, cenovno okej.

je pa tako da ko tako peč zakuriš greješ celo hišo….. maš morda tudi klimo za kaka vmesna obdobja ali pa imaš že peč v dnevnem prostoru za te namene?

poglej si palazetija, nordico, za ta dva sm zihr da mata super izbiro peči.

1000l? da nisi ene ničle preveč napisala…..

TČ za sanitarno vodo niso problem. Najbolj enostavna zadevšna je od aristona, kombinacija bojlerja in TČ. cena mislim da med 600 in 800 €. Montora se kot bojler, ne rabiš pa a ma ništa nič.

Za ogrevanje hiše…kako ste kaj zadovoljni z drvmi? kolk rabite nafto? MOgoče uplinjevalni kotli? to zna biti zanimiva zadeva, je pa kar zalogaj (prostorski, finančni)

jaz bi recimo pogledal kake peči, ki gredo v dnevni prostor in imajo možnost priklopa radiatorjev. Jaz recimo grejem dobrih 80 m2 s tako pečjo, le da je na pelete. Se pa dobijo tudi na trda goriva. Imajo visoke izkoristke, cenovno okej.

je pa tako da ko tako peč zakuriš greješ celo hišo….. maš morda tudi klimo za kaka vmesna obdobja ali pa imaš že peč v dnevnem prostoru za te namene?

poglej si palazetija, nordico, za ta dva sm zihr da mata super izbiro peči.
[/quote]
Vse štima, če mu je seveda všeč pucanje v bivalnih prostorih. Gre za ogromno drobnega pepela, ki se dvigne v zrak ob čiščenju, smetmi, ki se nosijo z drvmi….

Drugače pa če ima svoja drva, nima kaj razmišljat, razen če je preveč komot.

Vsem stokrat hvala za nasvete. Nagibamo se k uplinjevalnim kotlom + zalogovnik, (TČ je sedaj 200 l in ne 1000 kot sem se zatipkala), radiatorje imamo, ne bi pa radi poleti kurili za toplo vodo. Hkrati pa bi za vsak slučaj imeli še kakšno alternativo, če ne bi mogli kurit na drva(bolezen). Zanima me še koliko cca bi nas to prišlo? Vem, da lahko potem vložim na eko sklad za subvencijo, vendar moram okvirno vedeti koliko € naj pripravimo. Za toplotno črpalko zaenkrat nismo zainteresirani, ker če crkne elektrika smo v r…..

vzemi TČ od aristona za sanitarno vodo

https://www.ariston.com/it-it/prodotti/scaldacqua/elettrici/lydos-hybrid

100 l zadeva, maš TČ in grelec za takrat ko TČ ne deluje
za prehodna obdobja (ali pa če kdo kaj ne more) maš komot eno mal boljšo klimo ki greje pri -30 C ( itak pa jo rabš poleti za hlajenje)

poglej si peči od nordica extraflame, te imajo možnost montaže v dnevni prostor + priklopa na vodo.

Ko pride do izpada elektrike tudi uplinjevalni kotel ne deluje. Tukaj je potrebno tudi paziti, da istočasno ni izklopa vode, saj se hladi peč preko vode iz vodovoda. To ne zahtevajo vse peči. Dobro je imeti v kurilnici tudi odtok za vodo. Dražji uplinjevalci zahtevajo tudi to, saj imajo prisilno hlajenje preko vode. Drugače okvirna cena za inštalacijo, zalogovnike in delo in sanitarna toplotna črpalka je okoli 6000- 7000 eur + peč.

vzemi TČ od aristona za sanitarno vodo

https://www.ariston.com/it-it/prodotti/scaldacqua/elettrici/lydos-hybrid

100 l zadeva, maš TČ in grelec za takrat ko TČ ne deluje
za prehodna obdobja (ali pa če kdo kaj ne more) maš komot eno mal boljšo klimo ki greje pri -30 C ( itak pa jo rabš poleti za hlajenje)

poglej si peči od nordica extraflame, te imajo možnost montaže v dnevni prostor + priklopa na vodo.
[/quote]
Koliko razumem sprašuje po kombinacji drva olje. Torej, da je možna vsaj montaža gorilca na olje. Prav kombinirnih peči drva – olje, mislim da že dalj časa ni. Ali se pa motim, ne vem.

Koliko razumem sprašuje po kombinacji drva olje. Torej, da je možna vsaj montaža gorilca na olje. Prav kombinirnih peči drva – olje, mislim da že dalj časa ni. Ali se pa motim, ne vem.
[/quote]

ja sprašuje, sam po moje to ni najboljša opcija
meni je vseeno bolj domače to kar sem nalimal. KOnc koncev nafta tud ni ravno poceni, morš jo met nekje spravljeno itd

meni je vseeno bolj domače to kar sem nalimal. KOnc koncev nafta tud ni ravno poceni, morš jo met nekje spravljeno itd
[/quote]
Cisterno ima če je zdaj imel na olje. Pravi, da če bi slučajno zbolel in ne bi mogel pripravljat drv.

Samo ne vem če res še to obstaja.Jaz iam recimo dve peči montirani, eno na olje, eno na drva. Tisto na olje vsake toliko zalaufam, da ne stoji.

[/quote]

Drugače je pa itak vse to prisilna loovščina. Pri nas ne prodajo več navadnih kotlov na drva, le uplinjalne. Preden se ti sploh kaj na pol povrne, moraš kotel menjat. Tudi če imaš navaden kotel in zalogovnik, kuriš vsake tri, štiri dni in drži toploto. Le da za navden kotel daš petino cene uplinjevalnega, življensko dobo imata pa oba enako, upljinjevalni se zna še prej kvarit, preden precuri,navden se nima kaj,saj je le kotel in kurišče.

Cisterno ima če je zdaj imel na olje. Pravi, da če bi slučajno zbolel in ne bi mogel pripravljat drv.

Samo ne vem če res še to obstaja.Jaz iam recimo dve peči montirani, eno na olje, eno na drva. Tisto na olje vsake toliko zalaufam, da ne stoji.
[/quote]

maš klimo če kdo ne bi mogel drvi pripeljati. Dobra klima te pride glih ene tolčk kt solidna peč na nafto

ja tudi to tvoje je izvedljivo. Samo potem papa ekosklad. Pa tudi drugače, ni ravno smiselno met nafte, drvi pa še kake klime skupaj. Te kar stane to laufat, placa ti požre da je veselje itd

maš klimo če kdo ne bi mogel drvi pripeljati. Dobra klima te pride glih ene tolčk kt solidna peč na nafto

ja tudi to tvoje je izvedljivo. Samo potem papa ekosklad. Pa tudi drugače, ni ravno smiselno met nafte, drvi pa še kake klime skupaj. Te kar stane to laufat, placa ti požre da je veselje itd
[/quote]

Jebeš ti ekosklad, če te z njim pride nekajkrat dražje kot navaden kotel na drva. Jaz sem dal za peč 700 evrov, priklopil sem jo sam in se mirne duše odrečem eko skladu. Za tist denar nekaj sezon kurim, ko bi “užival” v doplačilu razlike ekosklada in napihnjene cene uplinjevalnega kotla, ter montaže.

Jebeš ti ekosklad, če te z njim pride nekajkrat dražje kot navaden kotel na drva. Jaz sem dal za peč 700 evrov, priklopil sem jo sam in se mirne duše odrečem eko skladu. Za tist denar nekaj sezon kurim, ko bi “užival” v doplačilu razlike ekosklada in napihnjene cene uplinjevalnega kotla, ter montaže.
[/quote]

hja glej meni je ekosklad kriv polovico investicije…..je pa res da je bla pri meni v igri peč na pelete.

avtoorici se pa tudi splača malo preštudirat kaj rabi, kako to izvest, ker bo mogoče dobila kaj povrnjenega od ekosklada, pa mogoče se stroške ogrevanja malce sklestila

hja glej meni je ekosklad kriv polovico investicije…..je pa res da je bla pri meni v igri peč na pelete.

avtoorici se pa tudi splača malo preštudirat kaj rabi, kako to izvest, ker bo mogoče dobila kaj povrnjenega od ekosklada, pa mogoče se stroške ogrevanja malce sklestila
[/quote]
Pa bi povedal koliko si dal iz žepa, ne? Pa bi ti jaz potem povedal koliko sezon s tem denarjem ogrevam.

Pa bi povedal koliko si dal iz žepa, ne? Pa bi ti jaz potem povedal koliko sezon s tem denarjem ogrevam.
[/quote]

evo iz prve roke. Komplet investicija 5k€ (peč na pelete, 4 fondital radiatroji, potrošni material (cevi in podobno) delo, priklop)
redna cena peči cca 3k€, ko sem jo kupoval je bila znižana (peč je palazetijeva martina idro lux 10kw)
ekosklad kril 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} investicije, dobil povrnjenih 2 k € (davk kriješ ti, ti ga ne povrnjejo)

Pod črto cela investicija meje stala toliko kot redna cena peči. Je blo pa to ene 2 leti nazaj

[/quote]

je pa tako, da jaz glih nekega groznega placa nimam, niti nimam lastnih drvi. Tako da sem bil precej omejen pri izboru vira ogrevanja (TČ, peleti, multisplit klima)

zaenkrat smo z investicijo zelo zadovoljni

je pa tako, da jaz glih nekega groznega placa nimam, niti nimam lastnih drvi. Tako da sem bil precej omejen pri izboru vira ogrevanja (TČ, peleti, multisplit klima)

zaenkrat smo z investicijo zelo zadovoljni
[/quote]
Ne bi direktno povedal, da si dal več kot 4 jurje iz lastnega žepa za etažno peč? Za ta denar ogrevaš šeat let, čez deset let bova pa itak oba menjala peči, ker je taka življenska doba. In tvoji peleti na sezono ali pa če bi bila drva, niso zastonj. Kaj si profitiral? Na izgubi si, kakorkoli obrne# in gre za naklepno prisilno krajo ljudem.

New Report

Close