CENTRALNA PEČ
Še enkrat hvala. Prostora imamo dovolj, denarja pa ravno ne…. V poštev bi prišla tudi navadna peč na drva, za rezervo pa kakšna klima ali dve. Še vedno pa bomo najbrž potrebovali TČ za sanitarno vodo? Peč za centralno je in bo v kleti. Tudi v kuhinji imamo kotno zidano peč, ravno za vsak primer, kot je ravno zdajle, ko je crknila stara peč. Ali obstaja možnost peči drva/ elektrika? Prosim razumite me, da se ne spoznam in bi rada čim več informacij preden koga pokličem, da me ne kdo enostavno ” našponal”.
Ne bi direktno povedal, da si dal več kot 4 jurje iz lastnega žepa za etažno peč? Za ta denar ogrevaš šeat let, čez deset let bova pa itak oba menjala peči, ker je taka življenska doba. In tvoji peleti na sezono ali pa če bi bila drva, niso zastonj. Kaj si profitiral? Na izgubi si, kakorkoli obrne# in gre za naklepno prisilno krajo ljudem.
[/quote]
ne nisem dal več kt 4 jurje….plačal 5 po predračunu in potem dobil vrnjeno subvencijo.tako da sem na koncu končal na dobrih 3
kar se ogrevanja tiče, nimam nekega prostora za shranjevanje drvi, niti lastnega gozda, tako da meni pridejo peleti celo bolj prav.
Budale so na toplem in se zastonj ogrevajo. Vi pametni, pa date celo bogastvo za požrešne TČ, potem pa se tresete na mrzmlem in v vlagi, ker je premalo kurjeno. Nič novega, vse videno, samo da se na zunaj lahko hvalite, živite pa slabš kot pleme v šotorih..
[/quote]
Vsi pač nimamo doma starih atov in mam, ki bi jim bila edina celodnevna naloga nalaganje na ogenj… Čas za sekanje in vlačenje drv iz gozda pa raje namenimo biznisu.
ja za sanitarno vodo al električni bojler al pa TČ. lahk tud kolektorji samo to je spet en orng projekt
jaz bi vzel nekaj takega kt je na linku. Ni pretirano drago, ne zahteva nekih hudih posegov itd. Lahk pa vzameš tudi večje litražno zadevšno
če maš peč v dnevnem prostoru potem menjaj samo peč na drva za centralno. Odpovej se nafti, pa kupi še eno klimo ki greje pri -30 C. Itak jo boš rabla za hlajenje
za kotel na drva ..evo en primer
https://www.lanordica-extraflame.com/it/prodotti/caldaie-legna/lnk15
ne nisem dal več kt 4 jurje….plačal 5 po predračunu in potem dobil vrnjeno subvencijo.tako da sem na koncu končal na dobrih 3
kar se ogrevanja tiče, nimam nekega prostora za shranjevanje drvi, niti lastnega gozda, tako da meni pridejo peleti celo bolj prav.
[/quote]
Dobro, to je arzumljivo.Samo avtorica pa ne ve, poceni jo ne bo nič prišlo in ona bi rada neko rezervno varianto zraven.
S tem da recimo, če ima sedaj peč na olje in hoče preit na drva, bo zagotovo morala tudi nov dimnik dat delat, ker je sigurno ta premalega premera in to ne gre niti pod razno na manjši premer,kot je iz peči. To je pa spet zajeten strošek. Jaz mislim , da sem dal jurja dvesto za dimnik 8 metrov in to že kar nekaj let tega.
ja za sanitarno vodo al električni bojler al pa TČ. lahk tud kolektorji samo to je spet en orng projekt
jaz bi vzel nekaj takega kt je na linku. Ni pretirano drago, ne zahteva nekih hudih posegov itd. Lahk pa vzameš tudi večje litražno zadevšno
če maš peč v dnevnem prostoru potem menjaj samo peč na drva za centralno. Odpovej se nafti, pa kupi še eno klimo ki greje pri -30 C. Itak jo boš rabla za hlajenje
za kotel na drva ..evo en primer
https://www.lanordica-extraflame.com/it/prodotti/caldaie-legna/lnk15
[/quote]
Njaprej mora dobit dva različna, da ji svetujeta, ki bi prišla domov pogledat. Tako bi jaz naredil na njenem mestu,ko ne ve nič o ničemer. Tudi če gre na drva, bo videla ali mora dat nov dimnik delat ali se da ta povrtat in inox cev vanj vstavit.
Njaprej mora dobit dva različna, da ji svetujeta, ki bi prišla domov pogledat. Tako bi jaz naredil na njenem mestu,ko ne ve nič o ničemer. Tudi če gre na drva, bo videla ali mora dat nov dimnik delat ali se da ta povrtat in inox cev vanj vstavit.
[/quote]
No butec, preberi si odgovor od kamsla na prvi strani glede montaze, pregleda in soglasja za pec na drva…to su pa glafki predkocil vihsrni krepalo hehe
Ne bi direktno povedal, da si dal več kot 4 jurje iz lastnega žepa za etažno peč? Za ta denar ogrevaš šeat let, čez deset let bova pa itak oba menjala peči, ker je taka življenska doba. In tvoji peleti na sezono ali pa če bi bila drva, niso zastonj. Kaj si profitiral? Na izgubi si, kakorkoli obrne# in gre za naklepno prisilno krajo ljudem.
[/quote]
pa kaj hudiča delate, da v desetih letih peč uničite?
mati še vedno kuri centralno peč na drva, ki je stara 40 let. počasi jo bo treba menjat, ampak… mogoče v letu dveh. ali pa petih.
pa kaj hudiča delate, da v desetih letih peč uničite?
mati še vedno kuri centralno peč na drva, ki je stara 40 let. počasi jo bo treba menjat, ampak… mogoče v letu dveh. ali pa petih.
[/quote]
Saj ne pravim, da jo. Po besedah prodajalcev naj bi imela tako življensko dobo, ker čedalje vse bolj zanič delajo. Ni več to tisto, kvaliteta materialov je preračuanna, da ne bi predolgo držali. Tako da ne vem, to mi je prva, imam pa še vedno na olje staro ferolli in je še cela. Vem pa da precurijo kar kamlu, ker imam prijatelja, ki ima certifikat za ta specializirana varjenja in se večkrat meniva, ampak pravi, da pri kotlih se ne obnese na dolgi rok.
Sja pralni stroj je tudi včasih držal15 -20 let, danes se pa kvaliteta materialov preračuna, da ne rabi predolgo.
Ti si budalo, sosed je lani ven fuknil tamovo pec , staro 35 let, pa ne zati ker bi jo pozrlo, ampak se ji je navelical, za pec je smrt kondenzacija, di tega pa pride ce, ne znas kurit in ce kuris mokre drve in razen klump, iverko, veje itd, in pa eni imate fetis da cimbolj zapirate dovod zraka, ker sparate
Ti si budalo, sosed je lani ven fuknil tamovo pec , staro 35 let, pa ne zati ker bi jo pozrlo, ampak se ji je navelical, za pec je smrt kondenzacija, di tega pa pride ce, ne znas kurit in ce kuris mokre drve in razen klump, iverko, veje itd, in pa eni imate fetis da cimbolj zapirate dovod zraka, ker sparate
[/quote]
Vav Julka, za kondenzacijo pa res nisem vedel. Čisto po pomoti sem mesec dni nazaj pisal o pravilni kurjavi, da jo je čim manj, ti si pa tudi tam kontra sralo, ampak pijano pozabilo, če pozabiš celo kaj si dva posta nazaj pisalo.
Vav Julka, za kondenzacijo pa res nisem vedel. Čisto po pomoti sem mesec dni nazaj pisal o pravilni kurjavi, da jo je čim manj, ti si pa tudi tam kontra sralo, ampak pijano pozabilo, če pozabiš celo kaj si dva posta nazaj pisalo.
[/quote]
Ocitno ne ves, ce ze svoji peci dneve oddtevas, a imas timer gor….5 let 10 dni 3 ure do prerjavenha hehe…nic nisem narobe pisal kar poguglaj meni se pac ne da linkov lepit, sam si kur.ba hinavska…tam serjes kako je treba spostovati ukrepe pa maskice nosit…tu pa kako izigravati zakone…po moje si necak od kahla….zblojen ko rjavc ko ne zna do 46 szeti hehe
Sedaj je moda tč in vsi mečejo oljne peči ven. Za mali denar jo dobiš na netu, zamenjaš in nič ne prijavljas menjave. Vzameš drugega dimnikarja, ki ne pozna zgodovine ck in dobiš stempelj za letni pregled. Za ogrevanje na drva kupi plamen štedilnik s pečico na drva in grej ločeno od CK. Sanitarna voda bojler in zunaj stari bojler črno pobarvaj in namontiraj na brajde, imaš zastonj tuš za vsaj tri poletne mesece. Zaenkrat je najtoplejša drva, tudi cenejša od vsega glede na investicijo. Če ti kaj ostane v proračunu, dodaj še klimo za prehodno obdobje in seveda za poletno udobje.