cerkvena poroka – brez vseh zakramentov
ojla!
vidim, da ste tukaj precej podučene o teh stvareh, pa bom še jaz povprašala 🙂
ravno danes sva se pogovarjala o tem, kako izvesti cerkveno poroko. Koliko okrog tega komplicirajo duhovniki s temi tečaji in podobnim? Fant ima vse zakramente, meni pa manjka le birma.
Kako se sploh tej zadevi streže? A greš do župnika in ga prosiš za poroko, a je potrebno priložiti kakšna potrdila, o opravljenih zakramentih, kajti oba bova iz druge fare?
hvala za odgovore
ewy
Najprej potrebujeta krstni samski list, dobita ga v župniji, kjer sta krščena. Če se bosta poročila v župniji, ki je izven kraja stalnega bivališča, potrebujeta še dovoljenje za poroko izven domače župnije. To dovoljenje da ali tvoj ali pa ženinov župnik. Eden od vajinih župnikov mora narediti tudi zapisnik, tega naredite, ko imata znan datum in uro poroke. Kar se tiče zakramentov, je pa odvisno od vsakega župnika posebej. V bistvu je važno od tistega, ki vaju bo poročil. Jaz sem ravno danes izbrala cerkev, kjer bo poroka in ravno tako ni noben od naju iz te župnije. Tako da sem se dobro poznimala pri temu župniku, kaj vse je potrebno 🙂
V resnici je za cerkveno poroko potreben samo krst, obhajilo in
birma pa ne… samo, da večina župnikov to dejstvo rada zamolči,
tako kot je hotel zamolčati tudi nama, ko pa sva mu dejala, da sva na
i netu prebrala, da je za cerkveno poroko potreben samo krst,
je pričel nekaj “mečkati”, ja v bistvu je za poroko res dovolj samo
krst, birmo in obhajilo pa lahko jaz samo PRIPOROČIM…
Toliko torej o poštenosti, ker v bistvu župniki samo izkoriščajo
nevednost bodočih ženinov in nevest..
lep dan !
Spoštovani!
Sem katoliški duhovnik, star sem 39 let. Tudi jaz se pridružujem in odgovarjam na Vaše vprašanje.
Glede na to, da Vam manjka zakrament birme, ni težav zaradi cerkvene poroke. Pač pa se vključite v tečaj uvajanja odraslih in se boste pripravili tudi na birmo – čimprej, tem bolje. Vprašajte domačega župnika, rad Vam bo svetoval, boste videli.
Glede poroke pa najprej kontaktirajta z domačim župnikom, kjer stanujeta – z Vašim ali z njegovim. Že prej poskrbita za krstni in samski list (običajno vpiše pod opombo in imaš samo en dokument) in udeležita se tečaja za zaročence (oba!) – tudi to informacijo dobita pri svojem župniku. Pozanimajta se čimprej, ne zadnje dni, ko je gneča!
Pred poroko pa seveda opravita sveto spoved. Duhovnika spovednika si izbereta sama.
Če bosta še kaj potrebovala, pa pišita. Darko Ž.
pozdravljeni
midva z partnerko živiva na koruzi več kot 10.let . imava tudi dva otroka.
Sedaj sva se odločila da se poročiva tako cerkveno kot civilno.
Vendar je problem (če je to problem ) da sem jaz katoliške vere ona pa
spada pod binkoštno cerkev in tudi otrok še ni sva krstila tako da bi vse to naenkrat
če slučajno bi kdo kaj vedel o tem naj mi prosim odgovori ali se zna tu kaj zakomplicirat.
vnaprej hvala
Spoštovana!
V Vajinem primeru je takole:
za civilno poroko vprašata na UE kot običajno, za cerkveno poroko pa vprašajta domačega župnika in Vama bo dal vsa potrebna pojasnila, tudi za pripravo in krst otrok. V Vajinem primeru, ko je eden katoličan, drugi pa binkoštnik, za cerkveno poroko v katoliški Cerkvi potrebuje dovoljenje ordinarija. Domači župnik bo naredil zapisnik in bo sam zaprosil za to v Vajinem imenu, katoliški zaročenec pa podpiše izjavo o krščanski vzgoji otrok. Predlagam, da se naročite za pogovor z župnikom. Ker sta že dolgo skupaj, iz osebnih razlogov lahko uredite tudi za spregled oklicev. Za sv. krst otrok se prav tako odločita soglasno, po dogovoru in primerni pripravi imate lahko vse skupaj, poroko in krst. Dogovorite se, kako in kaj. Če se boste poročili drugod, povejte to že na prvem srečanju, da bo uredil za odpustnico, ko Vaju bo pripravil in uredil vse potrebno. Komplikacij tukaj ne bi smelo biti, samo pogovoriti se morate temeljito in ne bo težav.
Lepo se imejte vsi.
Darko Ž., duhovnik, 44 let