Cerkvena poroka in zakramenti
Spoštovani!
Cerkveno se lahko poročita brez težav, saj sta oba krščena. Za zakramente uvajanja, ki jih še nista prejela, pa se lahko že zdaj pozanimata pri domačem župniku, kam bi se vključila v katehumenat, sedaj v jeseni so marsikje povečini že začeli in se kar vključita, kjer Vama bo mogoče. Za ostalo pa se pogovorita z domačim župnikom ali duhovnikom, ki Vaju bo pripravljal.
Poleg tega se udeležita tečaja za zaročence, najbolje kar kmalu, da ne bosta imela gneče potem. Za zapisnik pred cerkveno poroko pa se morata oglasiti vsaj mesec dni prej, lahko več.
Z lepimi pozdravi,
Darko
Draga zaročenca!
Tečaja za zaročence se lahko udeležita že sedaj, ni nobenih težav. Mislim, da se bo tudi duhovnik, ki Vaju bo pripravljal, strinjal tako. Če je kaj drugače sedaj, ne vem.
Lahko se odločita za kakšno daljšo obliko priprave na zakon, za šolo za zakon ali se udeležita kakšnih duhovnih vaj, kakor Vama bo mogoče in kakor se bosta odločila. Vsekakor se udeležita tečaja za zaročence (tega se lahko udeležita, kjerkoli v Sloveniji, kjer Vama je mogoče).
Vse dobro obema in naj bo čas priprave na zakon poln doživetij, kakor tudi Vajina skupna pot.
Darko Ž.
Začela sem delati šopke tako, ko sem prvega naredila prijateljici z vso dekoracijo. Postopoma se je to razvijalo… Ko berem o tako visokih cenah se mi zdi, da računam premalo :-/ pri meni z računom še ni prišla cena nad 700 EUR pa še takrat ko se je približala cena tej številki, je bilo cvetje zelo drago pa tudi eksotično. Za poročni šopek, 3 naprsnike, 3 ikebane ter okrasitev avta računam 400 EUR + materijal (cvetje, zelenje..odvisno od želja) [email protected]
[email protected] je moj mail se opravičujem za napačnega zgoraj
za ceno dela je odvisno koliko časa in koliko je zakomplicerano. je pa res, da rože dobite neočiščene in ne v šopku in ikebani. Če bi želeli samo skupaj zvezane očiščene rože se da narediti tudi za manjšo ceno. naj povem da za zgoraj našteto potrebujem cel petek ter še soboto zjutraj vse odpeljati ter montirati na avto, gostilno, cerkev. za dvesto eurov dobite material…
vsekakor je potrebno probati narediti, potem pa govoriti kakšna je cena…. in ta cena je postavljena za z razlogom
jaz imam, bom imela, delo zastonj, le rože bom kupila. okrasila bom sama ker nikomur ne zaupam toliko da vem da mi bo narejeno res všeč, ikebane bo pa mami naredila ali pa tudi sama saj najraje vse sama naredim pa točno vem kaj hočem in kako mora izgledati. nevem poznam preveč kolegic z slabimi izkušnjami cvetličarjev – napačne rože, grde, napačna barva, oblika šopka,…dve različni ceni – ena ob naročilu, 200€ dražje od plačilu?? brez zamere ampak da bi meni to naredila cvetličarka bi dobila in rože v glavo in brez plačila bi ostala. kolegica recimo je za poročni šopek naročila krem-smetana vrtnice ter svetlo lila vrtnice. dobila je bele ter temno lila – skoraj črne. cvetličarka je šopek ženinu prinesla ob 10h, ob 12h na civilni so že bile čisto uvenene pa jih je imela ves čas v vazi.sprašujem vas kot strokovnjakinjo. je možno da te lahko tako zafrknejo?nevem meni to ni normalno. če bi meni nekdo rekel naj mu naredim modro papirnato vrtnico bo modro tudi dobil. logika. pa ne delam vrtnic ampak samo primer.ne bi si upala mu dati rdeče npr ker to ni normalno.
Se strinjam z vsem napisanim, jaz vzamem nevesto-naročnika seboj k dobavitelju rož in se lepo izbere barvo in sorto cvetja.
Agrokor je najbolj primerna firma za jemanje svežega rezanega cvetja.
Tam tudi dobite vse kar potrebujete za ikebano, ter vse druge pripomočke (silikon za pištolo, pripetke za naprsne šopke, metuljčke, pikapolonice, suho cvetje, naprsno suho cvetje), pa ne delam reklame.
Sama sem teko začela delat za druge ko sem naredila za prijateljico vse to… je res, da gre ogromno časa in priprave, ne samo tist petek in sobota. In si ne predstavljam da kot nevesta delam še to ( če že, so za to prijatelji, če ne gre drugače ali se vam zdi vse drugo predrago)
Se strinjam če je naročeno modro ne mora biti rdeče, je pa tudi res da iz lilij in še kakšno cvetje se najde, ko takoj odklonim delanja šopka in vsega ostalega, treba je namreč vedeti katero rezano cvetje ostane, do predaje šopka okoli polnoči…lepo in treba je kupovati sveže cvetje ne teden dni staro.
Cvetje shranjujejo v hladilnicah tudi v cvetličarnah, ko se naredi šopek in postavi na sobno temperaturo ta uvene lahko tudi v uri ali dveh če je staro teden dni, pa čeprav je bil ob prevzemu lepo in sijoče in če tudi je namočeno v vodi..
No upam, da je kaj uporabnega, predvsem priporočam, da si vse to vnaprej dobro zorganizerate, in cvetje naročite prej. Predvsem pa če imate že izbrane želje, da povprašate če je izbrano cvetje primerno za šopek ter naprsnike, ikebane in vse ostalo ni tako problematično…
Predvsem pa naj vam bo priprava poroke v veselje 🙂 tudi sama sem na tem 🙂 in vem kako je kako vsak evro pride prav in kako se vse okol obrne, da se kak evro prišpara.