Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Cerkvena poroka-kako?

Cerkvena poroka-kako?

Pozdravljene!

Pišem v imenu prijateljice. Rada bi se poročila cerkveno, pa je problem v tem, da ima samo njen fant opravljen krst. Ona nima nobene zakramenta, njemu pa tud še dva manjkata.
A mogoče veste kako se da to hitro urediti? Jaz in moja prijateljica bi bile zelo vesele kakršne koli pomoči!
Hvala!

Vesna in nejna prijateljica pozdravljeni! Zanima me samo, zakaj pa si želita cerkvene poroke, če nihče ne hodi v cerkev oz. nima zakramentov? Če mislite, da bo kot v ameriškem filmu, poročna koračnica pa ogromno ljudi pa oh in sploh krasno, jaz močno dvomim. Poročna slovesnost v cerkvi je predvsem povezana s tem, da ljudje sploh hočejo v cerkev (dvomim, da bodo svatje veseli rinili noter, če niso verni), pa da veš kako se med obredom obnašati. Mislim, da bo predvsem polomija, če bo duhovnik za vsako dejanje rekel, sedaj vstanite, sedaj se usedite. Poleg tega pa je za cerkveno poroko potrebno imeti vse tri zakramente (krst, obhajilo in birmo). Če eden od para nima vsega, drugi pa jih ima, potem se poroči samo tisti z zakramenti, drugi je pa samo priča dogodku; skratka stoji poleg, niti ne natakne prstana, na koncu obreda le podpiše, da bo vernemu zakoncu dovolil, da bo še naprej hodil v cerkev in da bo vzgajal otroke v krščanstvu. To je to.

lp

ps: Poleg vsega, če se hočeš cerkveno poročiti moraš imeti opravljeno pripravo na cerkveni zakon (v večjih župniščih jih kar redno organizirajo). Dvomoim, da bo kakšen župnik hotel poročiti neveren par. Mogoče pa :))

kaj pa če ne dovoliš, da bi verni partner vzgajal otroke v krščanskem duhu?

Potem pa mislim, da se tako ne boš poročila v cerkvi. Lahko pa podpišeš in se potem na to, kar si podpisala enostavno požvižgaš in ne držiš dane besede. Vendar menim, da je to stvar o kateri se je potrebno pogovoriti z bodočim možem že veliko prej preden je na vrsti (cerkvena) poroka.

Živjo!

Glede zakramentov in cerkvene poroke vama lahko svetujem takole. Oglasita se pri vajinem najbližnjem župniku in ga seznanita s to zadevo. Ali pa naj vama pomagajo kakšni prijatelji, ki imajo veze pri duhovnikih, ker le tako se b dalo kaj na hitro naredit, zakramente pa morata oba opravit. Če poznata kakšnega dobrega duhovnika, ga lepo prosita in se bo tudi to dalo uredit pa veliko sreče vama želim!!!!!

Nives

Živjo !

Za cerkveno poroko je dovolj samo krst in nič drugega (preverjeno pri župniku)!

lp

Oj!
Očtino je pri vsakem drugače- naš nikakor ne poroči brez vseh zakramentov in brez priprave na zakon.

Lp, Ajs

Definitivno se ne moreš poročiti, če imaš opravljen samo en zakrament. Razen če se poroči cerkveno smao tvoj partner, ki ima vse zakramente, ti pa samo “prisostvuješ” tej njegovi zaobljubi. AMpak o tem je bilo že dosti napisano. Sicer pa je tako, da lahko vsako leto na veliko soboto (sobota pred veliko nočjo) v večjih cerkvah odrasli prejmejo vse zakramente, ki jim pač manjkajo. Seveda je za to prej potrebna priprava.

Živjo !

Verjetno vsak župnik postavlja mal svoja pravila, ampak bi te pa moral pročiti tud samo s krstom.

lp

Meni so tudi rekli da je nujen za cerkveno poroko samo krst. Seveda pa partner ki nima drugih zakramentov ne more k obhajilu-to je dokaj sveza novica.

lp

Jaz pa pravkar prihaja s priprave na zakon, kjer so nam jasno povedali, da morata oba zaročenca imeti opravljene zakrament svetega krsta, svetega obhajila in svete birme. In potem šele lahko prejmeta zakrament svetega zakona. Seveda če se hočeta oba cerkveno poročiti. Če pa se kdo izmed njiju ne želi, se pač cerkveno poroči samo tisti, ki si želi. Je pa res, da v tem primeru tam v cerkvi samo tisti, ki se cerkveno poroča, da zaobljubo.

teja

New Report

Close