Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Cerkvena poroka na prostem????

Cerkvena poroka na prostem????

Zivjo!

Imava veliko željo, da bi naju tudi cerkveno poročili na prostem kot naju bodo tudi civilno. Ali kdo ve, če je to sploh možno?

Hvala

Milena

ojla

verjetno je mozno, samo nas zupnik je rekel, da
on osebno ne bo porocil nikogar nikjer izven cerkve,
ker je to kao posvecen verski kraj. kolkr pa vem, mora
biti zunaj improviziran oltarcek, ne samo zupnik s
knjigo. vprasaj tocno tistega, ki zelis, da te poroci,
to bi bil moj nasvet.

cavci

Jaz sem se lani julija poročila cerkveno zunaj, na travniku in je bilo zares lepo, nekaj povsem drugega. Draga Pikapolonica, Bog je povsod, v cerkvi, izven cerkve in je to res neumen izgovor vašega župnika. Res je, da je veliko odvisno od fleksibilnosti župnika, ampak v večini primerov se da zmeniti. Konec koncev smo velikokrat lahko priče mašam, ki se dogajajo izven cerkva.
Milena, če želiš še kaj dodatnih informacij, pa ti z veseljem še kaj napišem.

Marjetica

moj bratranec se bo poročil na Bogenšperku in tam naj bi bila tudi kapelica, kjer jih bo poročil tudi župnik. Vse na enem mestu.
lp

Na prostem se tako civilno kot cerkveno da poročiti v Galeriji Repanšek pri Volčjem potoku. Poglej na njihovo spletno stran.

Pozdravček, Zinka

Ja seveda Marjetica, zelo lepo bi te prosila za več informacij. Kolikor sva se midva zanimala noče res noben župnik iz cerkve. Vsekakor se strinjam, da je bog povsod. na žalost se bova v nasprotnem primeru poročila cerkveno pač prej, pred civilno poroko.

pozdravček Milena

Bom napisala kaj več, ampak šele zvečer, ko bom imela več časa. Prepričana sem, da se bo dalo dogovoriti s kakšnim župnikom. Povej mi še od kod si, pa ti bom lahko tudi kaj več povedala, ker malo poznam te kroge:)

lep dan vsem,

Marjetica

ojla milena

da se pa ne mores porociti prej cerkveno,
pred civilno sem pa skoraj prepricana, da
se ne da.

cav

Torej kot sem obljubila, sedaj odgovarjam. Pri nama je bila stvar nekoliko komplicirana, ker sva se poročila v drugi župniji, poročil naju pa je en čisto tretji župnik:) (sva iz MB, poročila sva se v Trenti, poročil pa je naju župnik, ki ni niti iz Trente niti iz MB – skratka zakomplicirano:)) Torej najprej sva šla do našega župnika, mu povedala, kaj si želiva in on je potem posredoval naprej to najino prošnjo škofu, ki jo je odobril (to menda niti ni potrebno, da se škofa vpraša). Potem je naš domač župnik napisal eno tako pismo župniku v Trenti, ta je soglašal s poroko in potem smo obvestili še tretjega župnika (naš prijatelj), ki je potem opravil obred. Ta, ki je naju dejansko poročil, ni niti malo kompliciral. Dejal je, da njemu to še veliko lepše, ker se bova poročila tako v stiku z naravo in d anaj ne komplicirava, ampak da naj bo vse čim bolj preprosto in naravno. Najina poroka je sicer potekala na Kekčevi domačiji v Trenti, kjer so posneli prvi del filma o Kekcu, ampak poročna obreda (civilni in cerkveni) pa sta bila zunaj na prostem. Najprej sva se poročila civilno, kasneej še cerkveno (čeprav je po dogovoru z župnikom možno tudi obratno: najprej cerkveno in nato civilno!!!). Za cerkveni obred smo pripravili eno mizo kot nek oltar, sveče, vse ostalo (kelih,….) pa je zraven prinesel župnik. Meni je bilo res fantastično, ker mi nič kaj preveč niso všeč obredi v hladnih cerkvah. Tukaj pri nama dejansko ni bilo nobene kapelice, nič, pod milim nebom smo bili, edino dva taka lepa sončnika smo dali, da nam ni župnika nenormalno vroče julijsko sonce preveč opeklo:) Milena, če te zanima bolj podroben potek poroke, pa povej in se bom še razpisala:)
Če pustiš mail, pa lahko pošljem tudi kakšno fotko, kako smo mi “zrihtali” ta oltar.
Lep večer vsem in polno lepih predporočnih misli:)

Marjetica

Marjetica ti si super.

Ja sva iz Ljubljane, poročila se bova v Bistri in tam je celo ena kapelica, čeprav bi bilo lepše tam na grajskem vrtu, kjer bomo. Z veseljem bi si ogledala kakšne fotke. če mi jih pošlješ na mail [email protected]
Hvala ti!

Pikapolonici pa odgovarjam, da sva za cerkveno poroko v cerkvi pred civilnim obredom že dogovorjena.

Lep pozdravček!

Milena

ojla

super, ocitno imam jaz same napacne informacije,
najbrz sem ze predolgo prisotna na tem forumu.
mislim, da bom nekaj casa sedaj samo brala.

aja, kdaj se bosta porocila v bistri?
midva se bova tudi tam, in sicer 5.6.2004

pa pa

Pikapolonica2, ne sekiraj se. Verjetno nimaš vedno ‘napačnih’ informacij, samo stvari so od kraja do kraja različne, župniki so različno prilagodljivi,…. Vse vemo, da želiš samo pomagati in svoja mnenja podajaš na zelo nevsiljiv način.
Za mene si res faca, ker se ti da toliko pisati in odgovarjati – pomagati in svetovati. Ti kar vztrajaj, prav?

Ojla, midva se bova tudi poročila v Bistri 05.06.04. – ob kateri uri se bosta vidva?

Kar vem, imajo zupniki navodilo, da naj ne bi porocali zunaj. Tudi poroke naj bi bile v kraju, ki je cimbolj povezan s tistima dvema osebama, ne pa le po nekih turisticnih nagibih. Npr. to je lahko domaca cerkev enega od zarocencev, ali pa cerkev, s katero je povezana njuna duhovna pot itd.
Poznam duhovnika, ki ima v svoji zupniji eno tako turisticno cerkev, pa je tega ze kar sit – ker pridejo ljudje tja brez globljega nagiba, on pa jih prakticno ne pozna. Tako postanejo porocni obredi le nek prazen dogodek. En par je vprasal, zakaj bi se rada porocila v tisti cerkvi, pa sta mu rekla, da si od vedno zelita porociti tam. No, na porocni dan pa sploh nista vedela, kje je vhod k cerkvi (je malo bolj komplicirano), pa so svatje kar skakali cez zid ali mrezo (ne vem tocno, kaj je tam). No, nevesto jim je uspelo spraviti tja po normalni poti.
No, le v razmislek.
Tisto glede skofovega dovoljenja pa je obvezno, ce se le en vernik poroci izven svoje skofije (formalnost pac). Vem, ker sem sla to rihtat za svojega brata.
Lp!

No, ravno to me moti pri cerkvi – ta njena pravila. Mar ni bog vsepovsod?

Res ne vidim razloga, da ne bi poročali zunaj. Jaz bom hudo delala na tem, da se bova cerkveno poročila zunaj – so komplikacije, nekaj več papirjev je potrebnih, pa oltarček moraš zrihtati, …. ampak mislim, da drugih težav ni – ali ne bui smelo biti.

No, ce konkretno gledas, je v cerkvi Bog bolj prisoten, ker ce verujes, je s telesom prisoten v tabernaklju. Toliko o tem.
Ko sva se midva porocila, naju je glede vremena skrbelo tudi za pogostitev, pa sva si zrihtala prostor, kamor bi se lahko zatekli vsi prisotni, ce bi prislo do naliva. Na sreco je bilo le par nepomembnih kapelj. A imate v pripravah na te poroke na prostem potem tudi rezervno varianto?
Lp!

Pozdravljena! Zanima me glede škofovega dovoljenja (sva namreč iz Ljubljanske nadškofije, poročila pa se bova v Koprski škofiji), in sicer: kje točno je potrebno zaprositi za dovoljenje in koliko časa traja, da ga dobiš? Ali ga je potrebno imeti že s seboj, ko se prijaviš pri župniku, ki te bo poročil? Nama je sicer rekel, da rabi samo dovoljenje najinega župnika. Hvala za odgovor, I.

Ja, saj to uredijo zupniki, ni panike. Jaz sem takrat laufala za mojega brata, ker se je nekaj mudilo. Pa tudi drugace se ti lahko zgodi, da moras sam laufat, ce se prepozno spomnis na urejanje dokumentov. Ce niso vsi dokumenti urejeni, je lahko poroka neveljavna, zato toliko tezijo s tem. Zato le pojdite par mesecev prej, bo dovolj, ampak ne cakat zadnjega trenutka!
Lp!

zivjo

ej superca, … midva mava ob 16.00 …
se bova videli? hi hi hi

pika poloni ca

midva pa 26.06.

Pa-pa

haj

fajn res, smo ze 4 na forumu za bistro
samo za majco ne vem. majca?

pika

Mene zanima ali se lahko civilno poročiš tako prosto v naravi, kot se je Marjetica? Ali matičarji kaj komplicirajo? Tako da je najprej civilna poroka potem pa takoj cerkvena. Ali ima kdo to izkušnjo? Hvala in lepe pozdravčke!!

Ja midva bova imela tudi potem naprej tam pri njih. zadnji obred, potem pa žurka, opolniči ven na svečke in bakle rezat torto, bend gre s tabo potem pa naprej… upam, da bo kul. samo cena je baje mal visoka. Koliko boste ve dale v gostilnah po osebi? Pri nama je cena z pogostitvijo na grajskem vrtu in sadjem, pa nek gladni narezek ter potem večerja-topli bife 5.700 po osebi. koliko je to veliko ali malo?

Bom še novo temo odpra na forumu

Čau

Milena

A pol sta nama vidva, packa, vzela uro? :-)) Hi, hi, hecam se. Samo najprej sva se res nameravala poročiti ok. 15 h, 16h, potem pa je bila frej ura 13:30, pa sva vzela kar to. Kasneje sva ugotovila, da nama ta ura glede na potek dogodkov še bolj ustreza.

Midva bova ok. 16h še vedno “bluzila” po Bistri, tako da bi se res lahko videli. A?

ojla

saj sem se res zagrebla za uro, zjutraj 20.2.2004,
ko so zacel s prijavami sem takoj klicala, ceprav je
bla linija ze zasedena …
superca… pol ti s tekom casa se povem, kako bova
oblecena in kaksne roze bom imela in ti meni isto, pol
se pa loh pozdravmo in si zazelimo srecen in dolg
zakon, pa ful otrok, pa dnarja, pa ….

cav

pika poka

New Report

Close