cerkvena poroka?
Tudi midva se bova poročila cerkveno, ker zame je samo cerkvena poroka tista prava poroka. Pa ne zato, ker bi bila ne vem kako verna, ampak že zaradi vzdušja, ki je v cerkvi drugačno, vse je bolj veličastno, pa še enkratno je, kajti pred matičarja lahko greš koliko krat hočeš, cerkveno pa si lahko poročen le enkrat in že to je tisti trenutek, ko rečeš da, veš da je za vedno…..
Simona
No, civilno se poročiš pred državo, zato ne morete govoriti da se civilno ne poročiš pred nikomer in tudi civilni obredi znajo bit lepi če se ti seveda da s tem ukvarjat in prosit raznorazne uradnike.Na cerkvenih porokah velikokrat zaspiš potem pa te še posiljujeo da jim daš denar.Skrajno neokusno.No sicer nočem nobenega žalit, naredite si poroko kakršno želite.Upam, da bo kmalu pri nas veljalo tako kot že na Hrvaškem, da se poročiš ali cerkveno ali civilno in oba zakona veljata isto (ni se ti treba torej 2X poročat).
klementina, moram te malo popraviti. Praviš, da te “v cerkvi posiljujejo, da jim daš denar” – ne bo držalo. Verjemi, da nihče nikogar “ne posiljuje” ampak se plača samo uradna pristojbina duhovniku, ki par poroči. Ta vsota sploh ni velika, kdo tule zagotovo točno ve, koliko približno je. Oprosti, morala sem to povedati. – Bom pa vesela, če bo kdo navedel točno tarifo, koliko je treba prispevati za cerkveno poroko. Pozdrav!
Ljubezen in spoštovanje lahko midva sama naučiva otroke, saj sva tega sposobna in zato ne rabiva treteje osebe. Proti sami veri tudi jaz nimam nič proti, ampak danes je vera le še cerkev kot institucija. Sama sem prebrala Sveto pismo( verjamem, da ga vsaj polovica vernih ni) zaradi splošne razgledanosti in moram rečt, da je zanimivo branje.
Vendar mene so vzgajali drugače, osvojila sem vse vrednote življenja, sem srečna!
MIdva sva se v polnosti porocila pred Bogom in ljudmi, to nama je bilo glavno. Ker sva iz Italije in se tam lahko porocis cerkveno in potem podpises se civilno, mi je bilo to dosti boljse kot v sloveniji, kjer je treba laufat sem in tja. enostavno bolj umirjeno.
Smisel krscanskega zakona je prav v tem, da v par spustis tudi Boga. To se mi ne zdi sploh nesmiselno, saj se je tako lahko zasustrati v neke brezizhodne zamere in hladnosti. Mislim, da so vcasih kaksni problemi taksni, da ne mores cez sebe, v veri pa to zmores.
To je stvar zaupanja in vere. Ne zahtevam, da boste ateistke takoj vedele za kaj gre, saj ne vem, ce sem ne vem kako jasno razlozila.
Meni je v kakih bolj tezavnih dneh v pomoc misel: Bog mi ga je namenil in zagotovo je on najboljsi moz, kar jih je za mene. V sreci in nesreci, v bolezni in zdravju, vse dni svojega zivljenja. No, to ni hec.
Uf, sem se razpisala
Lp