CERKVENI DAVEK
1. Recimo, da si Ljubljančan zaželi pokop na pokopališču s pogledom na Julijce. Uradno prostora na cerkvenem pokopališču ni. Ampak, včasih se prostor vseeno dobi. Zanimivo !!?
2. Le kako nekaterim župnikom uspe pridobiti toliko sredstev, da se naokoli prevažajo s črnimi BMW ali Audiji !!?
3. O uničenju sedaj že 95 cerkva na Kočevskem ne bi niti razpredala. Kje je kak seznam teh cerkva ? Božji kotki in kapelice ne štejejo !!!!
Da ne bo pomote. Niso vsi župniki “mafijski”. Je pa med njimi nekaj pravih cvetk
Podatki so bili objavljeni v Demokraciji. Prispevek dr. Draga Ocvirka.
– Nemčija financira temeljne pastoralne dejavnost, preračunano na enega katoličana 16o evrov, Avstrija 67,8, Hrvaška 8,6, Madžarska 8,7 eura, pri nas pa samo 0,8 eura.
– Število verskih uslužbencev na milijon katoličanov, ki jih država plačuje neposredno, je v Nemčiji 1489, Avstriji 1489, Hrvaški 657, Madžarski 496, pri nas pa le 6.
– Finansiranje obnove cerkva kot kulturnih spomenikov, preračunano na enega katoličana. Nemčija 1,45 evra, Avstrija 2,61, Hrvaška 0,91, Madžarska 1,41 in Slovenija O,75 evra.
Sam tko mal, mimogrede.
en mal mem:
Kdo so že lastniki Demokracije??
Oziroma,kdo vodi uredniško politiko??
Predvsem si dal podatke za štiri države v primerjavi z Slovenijo,če bi bila lestvica narejena za vse članice EU bi bila Slo. v zlati sredini in predvsem pred Skandinavskimi državami,ki za pastoralo iz proračuna ne dajejo nič oz. ni omembe vredno.
Tednik Demokrcija je pač tednik, popolnoma legalno na tržišču, z zanimivimi članki, tako kot pač drugi tedniki.
Po tvojem spraševanju sklepam, da smatraš, da je pomembno lastništvo. Saj se mi zdi to do neke mere popolnoma normalno, predstavljaj si, da si sam lastnik neke revije. Menda boš gledal na ugled revije in skrbel, da so prispevki preverjeni.
Zakaj so zajete te države, tega ne vem, mislim pa, da zato, ker so nam blizu.
Kakor koli, razlike tu so res velike. Dr. Ocvirk prav gotovo lahko poda tudi podatke za vse članice EU, primerjalno s Slovenijo. Morda jih dobimo. Sam jih žal nimam, če jih imaš, prosim napiši, če se ti da. Hvala.
Mislim,da ne bo držalo vsi časniki so žal strankarsko naravnani in zelo težko dobiš realno oceno neke ankete ali politične odločitve,ki bi jo vsi pohvalili ali pa skritizirali.
Demokracija mislim,da spada pod okrilje SDS in težko rečem,da ima nestrankarske komentarje.
Praktično vsi dnevniki ali tedniki spadajo pod neko politično opcijo no morda rumeni tisk,ampak ta gre v drugo skrajnost in poroča bolj bombastično in izkoristi tudi najmanjšo nepravilnost za povečanje prodaje in jih resnica bolj malo zanima.
Zakaj je dr. Ocvirk izbral te štiri države bi lahko debatirali v neskončnost,žal je tako,da se dr. Ocvirk strinja z financiranjem cerkve z proračunskim denarjem in mu ta model najbolj odgovarja kako imajo drugje urejeno ,prepričan sem,če bi isto pisal popolni ateist ,ki se ne strinja z financiranjem in izbral štiri druge države,ki ne dajo za pastoralo nič bi Slovenija izpadla kod država,ki na vsakem koraku podpira financiranje cerkve.
Najbolj pravična anketa oz. izračun bi bil,če bi upošteval vse članice EU potem bi se lahko primerjali.
Predvsem pa v to skupino ne spada Hrvaška, vsi vemo,da je bila v vojni in to Verski vojni z sosedi in kakršna koli druga vera na Hrvaškev velja za narodno izdajo in noben Hrvat se ne upa oz. se ni upal izjasniti , da je drugače verujoč (musliman,pravoslavec,budist itd) saj si je z tem takoj nakopal jezo sosedov,kakšne so bile posledice pa vsi vemo.
Moje osebno mnenje je,da kakor je sedaj, naj tudi ostane kdor hoče naj finančno podpira cerkev ali pa obratno,to naj ostane osebna odločitev vsakega posameznika.
Pozdravljeni forumasi!
Moja izkusnja s cerkvenim davkom iz prve roke.
Po selitvi v avstrijo, sem prijavila stalno bivalisce v Avstriji. Tam sem obkljukala rimokatolisko vero in kak teden pozneje prjela ovojnico z “lepimi pozdravi” oz. natancno poloznico za 75 €. Pa nisem ravno kapirala: zakaj bi morala, ce sem verna, biti v cerkveni organizaciji. Poleg tega me dusni pastir iz vasi ni nikoli povprasal po mojem dusevnem stanju kot tujka v njihovi vasi … In se boljse: bila sem brezposelna!! Pa se je moj moz razkuril in poklical v njihovo pisarno in so po groznji z izstopom “znizali tarifo” na 22 €. Letos so mi pa poslali, da moram predloziti dokaze o premozenjskem stanju, placa, nepremicnine … zaradi izracuna davka.
In sem izstopila iz Cerkve. In sem dobil Pismo, da naj DOBRO razmislim, ce je to moja prava odlocitev, saj se moram zavedati, da bo imela posledice za vedno in ne le na mene, temvec tudi na vse ljudi okoli mene …. In da imam 3 mesece casa, da brez posledic in komplikacij vstopim nazaj v Cerkev. In ptem se vsa jajca o tem, kako cerkev nudi pomoc in tolazbo v stiski.
No, po tem pismu, mi je bilo jasno, da sem se pravilno odlocila!! In o tolazbi in pomoci. Sem bila v Sloveniji na robu eksistence, me nobeden ni vprasal, kako mi ali moji druzini gre. Sem prisla v novo drzavo, bila brezposelna, me tudi ni nihce od “dusevnih pastirjev” vprasal, kako mi gre. Bi se hotela cerkveno porociti, pa se nisem mogla, ker je bil moz ze 1x cerkveno porocen. Kje pa je zadeva s sprejemanjem “zgubljenih ovcic? In odpuscanju napak? Da ne zacnem razprave, da v moji vasi zupnikovo travo kosi njegov sin …
In nekaj vam se povem: ljudje mnozicno izstopajo iz Cerkve.
V Avstriji država daje cerkvi podatke državljanov, da lahko sama izterja davku ustrezne prispevke. Toliko o tem. V Avstriji Cerkev je, kakšno je tvoje premoženjsko stanje. In ker vedo, koliko zaslužiš, vedo, koliko ti morajo odmeriti. Tudi sam bi se lahko o tem poučil, preden si žensko napadel, da nalaga.
Ja, katoliška cerkev je to. In ne fukncionira povsod enako. V Avstriji je davek za pripadnike katoliške cerkve OBVEZEN!!! Odmerijo pa ga na zgoraj omenjeni način. Cerkev ve, koliko imaš dohodkov, to izve od države in na ta način ti odmeri davek. Če ne bi imela podatka o zaslužku, davka ne bi mogla odmeriti.
V Nemčiji je temelj za obdavčitev davek na prihodke (dohodnina), zato je znesek plačanega cerkvenega davka odvisna od njegove višine. Ureja se na ravni dežel. Razen na Bavarskem, kjer je stopnja osemodstotna, mora vsak zavezanec, plačati cerkvi devet odstotkov dohodnine.
A ti je zdaj jasno, da Cerkev ve, koliko zasluži nekdo in da od države dobi ta podatek? Ali boš še naprej tako neuk in zaplankan vztrajal pri svojem?
Kako si ti, človek Božji, neuk, omejen in zatucan do zemlje, to ni res. In to v dobi interneta, ko si je vse mogoče poiskati. Napisala sem ti, kakšen je sistem v Avstriji in Nemčiji, kar lahko preveriš na internetu. Lepo je napisano, da v Nemčiji morajo dati takšen in takšen odstotek dohodnine, v Avstriji pa takšen in takšen odstotek letnega dohodka. Torej CERKEV VE, koliko zaslužiš. In ne gre za to, ali si krščen ali nisi, ČE NE PLAČUJEŠ DAVKA, NE MOREŠ BITI ČLAN CERKVE. Neuk si, omejen in zatucan do zemlje, ampak res. Ljubi se ti po cele dneve po MON-u pisati bedarije, nisi pa v stanju niti pet minut preverjati, ali je to, kar si sposoben osem ur zagovarjati, res.