Najdi forum

Splash Forum Politični čvek CERKVENI DAVEK

CERKVENI DAVEK

Križ mi boš lahko postavljal, ko bom mrtva. Zaenkrat še kažem znake življenja.

In da nehate srat: na 10000 evrov letno naj bi plačal 62 evrov tega oderuškega davka. :))) Res znate srat za drobiž.

A potem si le ugotovil, da ni povsod isto, kaj? Samo da Avstrijec ne zasluži samo 10.000 evrov bruto letno, ampak po 30.000, 40.000 bruto letno, pa je teh 40.000 bruto zneska v bistvu slaba plača. Vrže pa 250 davka na leto. Bi vas prava rada videla, škrte Slovence, kako bi to plačevali. Ne pol, tri četrtine bi vas izstopilo.

Še vedno velja da država nobenih podatkov ne daje Cerkvi.

In še to: kar plačaš Cekvi se ti odšteje od dohodnine do nekega največjega zneska.

Jaz sem našla drugačen podatek.

Sami si izračunajte, koliko je 1,1 odstotka vašega letnega dohodka, toliko Cerkev vzame Avstrijcem, pa se vprašajte, bi dali, ne bi dali.

Samo dohodnine ne plačaš na ta znesek. Drugače pa je znesek baj baj. Blazen mi je to plus, da mi ni treba plačati davek na davek. Tega še v Asterixu ni, da ti zaračunajo davek na davek.

Matr ste težki. Kaj težiš za 100 evrov. Katoliki radi plačujemo. Nismo tko škrti ko ti.

In da je mera polna, pregledujem tole in tako da veš, tale “davek” je prostovoljen. Če ga ne plačaš te nihče ne terja, če ga plačaš ti ga odbijejo. Tako da res samo Cerkve ne maraš, nič drugega.

Ni res. TA DAVEK JE OBVEZEN ZA VSE, KI HOČEJO BITI ČLANI CERKVE. Ne, te ne rubijo, res ne, samo vržejo te ven. Ne moreš se cerkveno poročiti, na primer, če ne plačuješ tega davka. Je pa res prostovoljen, lahko greš ven iz cerkvene skupnosti in potem ga ne plačaš. V tem tudi je keč, ko so ga uvedli, je bilo naenkrat v Avstriji veliko manj katoličanov. Isto bi se zgodilo tudi v Sloveniji. Naenkrat bi bilo vernikov samo še 30 odstotkov.

Ne gre pa za 100 evrov. Če nekdo na leto zasluži 50.000 evrov bruto, kar se mi zdi neka normalna plača za avstrijske razmere, je tega davka 500 evrov bruto.

Drugače pa jaz takšen sistem podpiram, ker tako verniki podpirajo Cerkev, kot je zdaj pa jo mi vsi. Pri njih gre socialno in zdravsveno zavarovanje duhovnikov iz tega denarja, pri nas pa to plačujejo vsi.

Če imam kdaj kaj proti Cerkvi, imam predvsem zaradi vernikov tvojega kova.

tok da veš!!! To si pa fejst pocukrala zadevo. naj ti jaz povem iz prve roke. Davek ni obvezen, ampak so to prostovoljni prispevki.
Nikamor te ne mečejo, če jim ne vržeš kak evro v puščico.

O kakšni puščici ti govoriš? Tukaj je govora o Avstriji in Nemčiji, ne Sloveniji. Tam obstaja cerkveni davek in se ga ne meče v puščico.

Davek je prostovoljen v toliko, da lahko izstopiš iz RKC in ga potem ne rabiš plačevati.

Tole je zavajanje. Če davka ne plačaš. ti ga izterjajo.
Ampak tisti, ki tega “prostovoljnega” davka nočejo plačat, niso nič na boljšem.
Ateistom država nabije nek drug davek, ki ga vernikom ni treba plačat, tako da so na verniki in neverniki na istem, kar se denarja tiče.

Jest sm proti kakršnemu koli cerkvenemu davku.
Država naj bo ložena od cerkve in nima kaj pobirat davka namesto cerkve.

Cerkev naj si za svoje člane kar sama omisli članarino, al pa prostovoljne prispevke al kar sama hoče, no sej če je res vse tako prostovoljno kot praviš ne bo problema z izterjavo.

megaboy, se je pobrigala brez skrbi in ni ostala ločena!!!:)

Po novem bomo lahko zavezanci sami določili, komu bomo za splošno koristne namene nakazali 0,5 odstotka svoje dohodnine. Izbirali bomo lahko med humanitarnim, dobrodelnim in drugimi podobnimi nameni, med drugim tudi verskimi.

http://www.finance.si/162162/Cerkveni_davek_po_slovensko

da ne bo pomote članek je iz leta 2006!!!

na pa še tole si preberi!!!

Janševa SDS je urejanje občutljivih odnosov z RKC tako rekoč v celoti prepustila NSi, v kateri pravosodni minister in malteški vitez Lovro Šturm servisira cerkvene maksimalistične zahteve. Takšne zahteve zato, ker je – primerjalno – celo Italija kot najbolj katoliška država financiranje RKC uredila z “otto per mille” (davkoplačevalec po lastni izbiri nameni osem tisočink dohodka katerikoli cerkvi ali državi za socialne namene), italijanski državi – kraljevi v 19. stoletju, fašistični in republikanski v prvi in drugi polovici 20. stoletja – pa niti na misel na pride, da bi izplačala odškodnino za nacionalizirano imetje RKC.

Finančni babilonski stolp

RKC je nadvse iznajdljivo podjetje: ima davčno privilegiran status, hkrati v neomejenem obsegu in brez ustrezne zakonske regulative opravlja pridobitne dejavnosti, netransparentne finance obrača brez kakršnegakoli nadzora, obenem plemeniti dobiček na kapitalskem trgu, za povrh pa vse intenzivneje črpa državna sredstva. Z eno besedo – raj za finančne zlorabe, ki bi jih bilo treba sistemsko preprečiti ali skozi nepridobitnost in cerkveni davek (ateisti, agnostiki, neopredeljeni in tako naprej bi darovali dobrodelnim organizacijam) ali skozi liberalno ureditev upravljanja pridobitnih dejavnosti, ob tem pa bi za cerkvene skupnosti izpustili davčne privilegije.

Drugače bo RKC ostala največja premoženjsko-poslovna gospodarska enota sive ekonomije in nenadziranih ter neobdavčenih finančnih tokov. Imenovanje dr. Franca Rodeta za vatikanskega kardinala RKC že uporablja v svoj prid in postavlja državi nov rokoborski teren – vodilni cerkveni ekonomist Mirko Kraševec napoveduje, da bo morala slovenska država odslej RKC bolj upoštevati, še posebej vrednost pastoralnega dela in verouka, saj konkretnih korakov od socializma naprej tu še ni videti.

Škofom RKC še zdaleč ni do tega, da bi bila Cerkev odvisna od svobodne izbire davkoplačevalcev, komu bodo namenili del svojega denarja, marveč terja stalen in stabilen dotok proračunskih sredstev, katerih plačnik bi bili vsi državljani. Zato se kaže pridružiti pobudi poslanca Pečeta (SNS), ki od vlade pričakuje, da bo v okviru davčnih reform vanje vključila tudi cerkveni davek ali prispevek (Kirchenbeitrag). To bi liberaliziralo tudi verski trg, kajti verniki bi sami prostovoljno omogočali delovanje svojih verskih skupnosti, s tem pa ne bi obremenjevali vseh državljanov – tudi ti bi se v davčni napovedi svobodno odločili, komu namenijo določen znesek dohodnine, ki se mu država odpove.

http://www.finance.si/157703/Jan{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}B9a_razbremeni_nas_davkov_uvedi_cerkveni_davek

torej davek že plačujemo, tako ali drugače, ti šment država se pri RKC dvakrat odpove davku!!!:)))

no, no, no, ninej. ne pozabit na vatikanski sporazum leta 2001! 🙂 kdo je pa takrat vodil državo, pa itak vemo 🙂

hehehem očitno si ti pozabil kdo je bil podpisnik!!!!:)))

Vatikanski sporazum sta leta 2001 podpisala zunanji minister Dimitrij Rupel in tedanji tajnik Svetega sedeža za odnose z državami, nadškof Jean-Louis Tauran. Minister Rupel je med obiskom v Vatikanu prejšnji teden dejal, da bo DZ sporazum predvidoma ratificiral konec meseca. Lajolo je napovedal, da bo Vatikan sporazum ratificiral takoj zatem.

http://www.rtvslo.si/slovenija/o-vatikanskem-sporazumu-do-decembra/12258

http://www.rtvslo.si/slovenija/vatikanski-sporazum-pred-ratifikacijo/14388

na pa še tole!!!

http://www.delo.si/clanek/51054

Je bil takrat Rupel član SDS-a ali SLS+SKD?

upssss:))))))))

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Rupel, prodana duša.

Ampak ko se megaboy podela je pa res giga!

@tolk da veš, kar se države tiče je prispevek prostovoljen. Država ga ne terja za Cerkev, niti Cerkvi daje kakšne podatke o zavezancih.

In da si proti Cerkvi zaradi mene, je pa res žalostno.

hmmmm pa čist tapravo vprašanje!!!!

tolk tapravo, da je bil eden cenjenih gostov na Janševi poroki, a ni to čudn!!!:)))

Samo sprenevedanje te je.
Sicer sem pisal za avstrijo, no ampak tud pri nas ni dosti drugače.

No, ko si tolk pameten, mi pa odgovori z da ali ne na tri kratka vprašanja.

1. Ali bo tebi država izterjala dohodnino, če jo ne boš plačal?
2. Ali bo izterjala tudi tistih 0,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ki si jih ti “prostovoljno” namenil Cerkvi?
3. Ali bo država tistih izterjanih 0,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nakazala Cerkvi?

New Report

Close