Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Česar nas niso naučili v šolah

Česar nas niso naučili v šolah

Od prijateljice sem si izposodila knjigo Česar nas niso naučili v šolah, avtorice Petre Škarja. Prebrala oz bolj preletela in imam mešane občutke o njeni vsebini.
Jo je kdo že prebral? Kakšna se vam zdi? Je njene nasvete vredno upoštevati ali pa gre le za navaden lari fari?

Upoštevaj vse, kar ti življenje koristnega, pametnega prinese. In prezri vse, kar je neuporabnega.

No pa sama sebe vprašaj česa si želiš da bi nas v šoli učili?

Same laži so nas učili kot zgodovina,biologija,….Zakaj nas niso učili o zdravju,preživetju,pravilnemu dvigovanju bremen,pravilni hoji,pravilni prehrani,družini,ljubezni,spoštovanju,itd..?

podjetništvo777…preletela si jo in imaš mešane občutke o njeni vsebini? Hmmm, ne razumem…

Knjiga je odlična (seveda, če jo prebereš in razumeš). Draga avtorica, če si se v OŠ snov učila na pamet in naslednji teden vse pozabila, potem je škoda tvojega časa, da bereš to knjigo.

Kaj pa te je tako (z)motilo??
Me res zanima. Mogoče bo pa to iztočnica za pogovor o knjigi.

Biologija je laž? Ta je pa dobra :-))
Mene so čist dost naučili o zdravju, tudi prehrani, vrednotah itn. je pa res, da ko rečem šola, ne mislim osnovna šola, ampak vsaj še gimnazija. Delno še faks.

Marsikdo na žalost svoje izobraževanje s šolo preprosto konča. In to je škoda.

Knjigo nisem prebrala natančno oz sem natančno prebrala do 50 strani. Preprosto se ne strinjam z nekaterimi trditvami, ki jih je avtorica podala v knjigi, npr:
– Šola:Nagrajen je trud, ne rezultati – Dejansko niti v OŠ niti v SŠ nisem bila nikoli ocenjena zaradi truda, niti nihče v našem razredu ni bil. Vsi smo dobili oceno glede na dobljen rezultat.
– Šola: Kar piše v knjigah, to drži. Pika. – Kolikokrat smo morali dokazovati trditve, ki so bile napisane v učbenikih pa naj je šlo za matematiko, biologijo, fiziko ali kemijo. Celo pri psihologiji smo naredili manjše poskuse v SŠ. Nikoli noben profesor ni predaval snovi brez, da bi zraven še obrazložil, zakaj je to tako.
Šola: Na vsako vprašanje je možen le en pravilen odgovor, ki ga je določil profesor – Neumnost, ki je niti ne bom komentirala.
-Šola: Izvoli, tu so knjige, če se tega naučiš, boš zagotovo odličen – ja itq no -_-
-Šola: Ne sprašuj, zakaj – pa smo še kako spraševali in vedno dobili odgovor, zakaj je to tako in ne drugače. Odgovor pa niti slučajno ni bil podoben Ker sem jaz tako rekel/rekla ali zato,ker je to tako.
Šola: Ne razmišljaj, samo ubogaj – raje ne bom komentirala

In tako dalje.

Mene je šola naučila ogromno. Od pravilnega postavljanja vejic do šivanja in osnove gospodinjstva (v OŠ sem imela 3 leta predmet gospodinjstvo).

Ohohoho

Same laži so nas učili kot zgodovina,biologija,….Zakaj nas niso učili o zdravju,preživetju,pravilnemu dvigovanju bremen,pravilni hoji,pravilni prehrani,družini,ljubezni,spoštovanju,itd…?

Ne moreš verjeti, ampak dejansko smo se v šoli večkrat pogovarjali o pravilni prehrani, spoštovanju in ljubezni ter zdravju. Pri športni vzgoji pa smo že v OŠ večkrat vadili, kako pravilno dvigovati bremena.

13.02.13 14:40
podjetništvo777…preletela si jo in imaš mešane občutke o njeni vsebini? Hmmm, ne razumem…

Knjiga je odlična (seveda, če jo prebereš in razumeš). Draga avtorica, če si se v OŠ snov učila na pamet in naslednji teden vse pozabila, potem je škoda tvojega časa, da bereš to knjigo.

Dejansko se v OŠ nismo učili na pamet. Znanje so preverjali sproti in na koncu še enkrat, največkrat v obliki kviza. Tako je bilo na moji šoli, kako pa na tvoji, pa ne vem.

Drugače se pa več ali manj strinjam s sedela na ušesih??, čeprav poznam redke, ki poleg faxa ali že zaposlitve ne počnejo zraven še kaj drugega (razne delavnice, branje knjig, tečaji za 1001 stvar itd).
Sicer pa je to, kar sem napisala zgoraj LE moje mnenje, kako sem knjigo doživljala (do strani 50, da ne bo pomote). Kolikor sem knjigo preletela, sem opazila, da je napisano tudi kar nekaj zanimivih (vendar poznanih) stvari. Jo preberem do konca in se potem še oglasim 🙂

p.s. Se mi pa dozdeva, da avtorica svoje izkušnje šolanja posplošuje na vse šole, kar se mi pa tudi ne zdi prav.

Rabe rodilnika te očitno niso naučili v šoli….

podjetništvo777…tebi pa marsikaj ni jasno

V OŠ se niste učili na pamet? Kako pa? In ja, profesorji/učitelji so nas učili, da tisto kar piše v učbeniku drži in pika. In kako smo vedeli, da je tisto kar piše v učbeniku res? Nismo? Ali smo?

Na vsako vprašanje je možen le en pravilen odgovor IN JA, ki ga je določil profesor? Kaj ti ni jasno?

Raje ne beri knjige. Tako omejene osebe pa že dolgo ne…..

Podjetništvo777 ima dejansko prav. Ne odobravam našega šolstva, ampak takele šalabajzerske izpod peresa Škarje že dolgo nisem bral. Kot podjetnik z dolgoletnimi izkušnjami sploh presenečen nisem, da gredo vsa podjetja v kur*ac, ko pa vsi nasedate takšnemu čitivu. Govorim za ljudi, ki se spravijo v biznis prodaje. Škarja se večji del posveča njim.

Ne verjamem, da je kdo od vas res prebral knjigo. Jaz sem jo, celo dvakrat. In že v uvodu je zapisano, da NE KRITIZIRA ŠOLSTVA, NITI PROFESORJEV in UČITELJEV. Je pač naslov tak, da ljudi “zavede”.

Govori namreč o tem, da je poleg formalne izobrazbe potrebno mnogo mnogo več, da boste lahko poslovno uspešni. Današnja mladina je prepričana, da imajo vse, ko držijo diplomo v rokah. Knjiga pa opozarja, da to še zdaleč ni dovolj, celo vedno manj vredna je ta diploma (če samo primerjam našo generacijo, ko je diplomiranec veljal precej več kot velja danes, kaj šele bo).

Te primerjave, ki jih daje – ja, niso vse šole enake, je pa mnogo mnogo resnice v tem, če potegneš črto vseh šol. Vsaj če primerjam s tujino, kjer je bistveno bistveno drugače …

Všeč mi je pa tudi zato, ker se v Sloveniji najde redko kakšna knjiga, v kateri so zapisane unikatne vsebine. Večina je le prepis iz polno tujih knjig. Ta knjige je pa res UNIKATNA, kar že samo po sebi daje vrednost.

Sploh pa – vsaka čast, da si je mlada punca upala tole izdati. Verjamem, da se marsikdo spotakne ob njeno unikatnost in drugačnost. Ampak samo taki bodo kaj spremenili v tem svetu naše izgubljene mladine (spet, ne velja za vse, je pa mnogo resnice v tem).

Ah dajte no, spotikate se ob malenkosti brezveze …

Knjigo sem prebrala kmalu ko je izšla in se sicer ne spomnim natančnih primerjav, katere omenjate, se pa spomnim, da je povedala, da nas v šolah NISO naučili prodajati (ker sama vidim, da moram znati zdaj, ko imam podjetje), niti kreativnega razmišljanja (vsi mislimo, da znamo razmišljati kreativno, pa si lahko kar počasi priznamo, da ne znamo tega), niti kako je dejanski realni svet, ko vstopiš na trg in začneš delati, niti kako komunicirati z ljudmi (vsaj ne tako, da bi se ljudje med samo razumeli), niti tega, da moramo poslušati sebe in svoje želje …

Ja, bila sem tudi sama odličnjakinja in ja, bilo je logično, da bom doktorica ali odvetnica in ja, tudi sama sem se zgubila v tem svetu realnosti … Tako da se totalno najdem v avtorici, čeprav je osebno (še) ne poznam.

Z vrha poglejte, da vam bo jasno, in se ne spotikajte ob malenkosti …

Samo nekaj mi ni jasno – če bi bile šole res tako fine in bi se ta Škarja res tako zelo motila – zakaj pa potem v realnosti niso najbolj uspešni tisti, ki so ves čas odlični in imajo visoko izobrazbo? In zakaj je ogromno takih, ki nimajo niti srednje šole, a so izjemno uspešni in osebnostno na visokem nivoju?

Še to dodam – tudi sam se ne strinjam z marsičem, zapisanem v tej knjigi. Morda se pozna, da je kljub vsemu MLADA podjetnica (morda zato pa boljša za mlajše bralce) in bo verjetno po 20 letih razmišljala o kakšni stvari drugače.

Vendar je sporočilo knjige izjemno modro …

Tipično za Slovence … namesto da bi iskali pozitivne stvari zase in za družbo v takem delu, dlakocepsko iščejo ob kaj bi se spotaknili ..

Mislim, da je knjiga dosegla svoj namen – ljudje so začeli razmišljati da formalna izobrazba le ni vse, kar je večina mladih prepričana, v to ne dvomim …

ODLIČNA KNJIGA! Sicer še boljša od te je pa njena nova AMERIŠKI MILIJONARJI SO SPREGOVORILI. Ta te pa res sezuje! Priporočam! Dobi se jo tukaj: http://www.petraskarja.com/knjige/ameriski-milijonarji-so-spregovorili/

V Sloveniji je itak preveč ljudi, ki so pač manj kognitivno sposobni in jim take knjige “sedejo” kot revolucionarne. Taki ljudje uspeh pojmujejo kot materialne dobrine in ne razumejo, da niso vsi enako uspešni, ker pač imajo odličnjaki drugačne vrednote kot le €€€ na računu, saj posegajo po višjih vrednotah kot je recimo znanje in spoštovanje (sami pa niti predlogov s/z ne znajo pravilno uporabljati). Zakaj nekateri najpametnejši profesorji, ki obvladajo ekonometrijo in kvantitativne finance ne vstopajo v sam poslovni svet, ampak raje učijo druge na fakulteti, tudi če so manjše plače. Status, zadovoljstvo biti profesor in lastna kognitivna pomirjenost. Plehki ljudje tega ne bodo nikoli razumeli. Kdo opravlja dodatne aktivnosti v prostem času in prostovoljstvo ter trenira različne športe!? Odličnjaki ali “faliranci”? Naredite malo analizo, odgovori bodo precej enoznačni. Pa lep pozdrav, nazadnjaki.

PS: Petra Škarja se rada pohvali v življenjepisu, da je prodajala finančne inštrumente. In to kljub zgolj dokončani srednji šoli. 1) z izrazom pretirava (verjetno je s tržnimi spretnostmi z zlatom prepričevala neuke sodržavljane)
2) skrajno neodgovorno početje, saj za oceno tveganj in potrebe ne-klatenja bebavosti potrebuješ strokovno izobrazbo.

Vse skupaj nakazuje, kakšna farsa je slovenski družbeni prostor.

Pa še to: dokazano je, da so bolj izobraženi ljudje bolj socialno usmerjeni.

samo to bi omenil – ljudje radi komentirate preden preverite zadeve, preden spoznate ljudi. Taki pač smo …

Ker ravno vem, sem rekel, da omenim odgovor na PS predzadnjega komentarja:
Bil sem v istem podjetju kot Petra in izmed vseh tržnikov (zabeleženih nas je bilo takrat cca 200), je imela ona ena izmed rekdih (vse skupaj morda 10) opravljene vse potrebne licence trženja finančnih produktov – podatek, ki ga je možno tudi uradno preveriti.
Torej je bila ena redkih, ki je vedela, da je nujno potrebna izobrazba na tem področju (in opravila dokaj težko in drago licenco) preden greš to prodajat. Ja, imela pa je težave (logična, ane, že sodeč po teh komentarjih), ker je bila tako mlada in želela uspeti …

lep dan

meni sta knjigi super, za vas pa ne vem 🙂

100 ljudi 100 mnenj. nekaj je pa le naredila na tem negativnem slovenskem obupnem prostoru

V Svetu kapitala sem prebrala njeno objavo (tistemu žal ne moremo reči članek) in sem šla malo poguglat, kdo pravzaprav je Petra Škarja. Veliko piše in ima mnenje o vsem, je pa njeno pisanje na enem zelo preprostem nivoju in tako poenostavljeno, da izkrivlja resnico. Ponovno se je potrdil stari rek: kdor malo ve, misli, da mu je vse jasno. Pravi strokovnjaki pa se zavedajo kompleksnosti področja in ne pametujejo kot ga. Škarja.
Za to ni kriva njena mladost (konec koncev ni več prav mlada), neizobraženost ali nerazgledanost, ampak dejstvo, da je njen glavni cilj prodaja. Zato v svoje izdelke zapakira tisto, kar množice najlažje konzumirajo: poenostavljen populizem s ščepcem ameriškega “Verjemi vase in ti bo uspelo”.
Nimam nič proti njej ali njenim produktom (ki pač ni kvalitetno leposlovje), prav gotovo pa ni kompetentna sogovornica ali celo umetnica, kot se poskuša plasirati. Sem pa vesela, da je tudi na tem forumu še par ljudi, ki znajo ločiti zrnje od plev in pokazati na nesmisle v njenih produktih.

Pozdravljeni,

sem tudi jaz resnično vesel, da ima nekdo občutek kaj je kvalitetna literatura v Sloveniji, z resnično vsebino in nekakšno težo. Vsekakor gre pri Škarji za vsebino, ki je povsem na “prvo žogo” in nikakor ni kompleksna ter preprosto berljiva že na nivoju prvega triletja OŠ. V šoli “pisateljice Škarje” niso naučili sklepanja poslovnih odnosov, saj velikokrat poseže globoko v zaseben odnos. Vendar razumljivo, na tak način se danes stvari prodajajo/kupujejo, kar pa je na žalost eno izmed meril. Udeležil sem se tudi enega izmed njenih seminarjev, ki deluje izjemno sproščeno, bi rekli “u izi”. Žal sem prišel po konkretno vsebino, ki je tam nisem dobil. Informacije so precej splošne in neuporabne, vse skupaj ozkogledno, znanje iz licence trženja/financ se je morda nekje izgubilo kakor Škarjina mladost. Skratka v Sloveniji (da ne izpadem tipičen Slovenec – skratka v Sloveniji imamo izjemnih in kvalitetnih Pisateljev, da je škoda zapravljati čas s knjigami, ki človeka na koncu pustijo praznega.

Odgovor na objavo uporabnika
Ohohoho, 13.02.2013 ob 13:30

Same laži so nas učili kot zgodovina,biologija,….Zakaj nas niso učili o zdravju,preživetju,pravilnemu dvigovanju bremen,pravilni hoji,pravilni prehrani,družini,ljubezni,spoštovanju,itd..?

O družini, ljubezni, spoštovanju, se učijo pri verouku. Pa ne mi zdej spet teptat vse, ki so dobri, s pokvarjenini ljudmi.

Knjige kot profesor ne bi priporočal.

V komonajzarskih šolah nas niso naučili, da je Gospod Janez Janša največji živeči Slovenec in da lahko samo On reši Slovenijo. To je namerno zamolčano in to človek spozna šele, ko v poznih letih raziskuje po internetu

New Report

Close