češnjeva pita
Ti lahko nekaj svetujem – če želiš dober izdelek, ne išči receptov, ki se začnejo “enostavno in hitro”
Drugače pa ne vem kaj pojmuješ pod češnjevo pito – lahko bi naredila biskvitno testo, spekla, gor položila češnje in zalila z želejem? Lahko bi jo naredila iz krhkega testa, pokrito, kot je npr. borovničeva? Ali iz krhkega testa podloga, gor skutna krema in češnje? Ali pa če narediš crostato?
Testo narediš po enakem postopku kot za jabolčno pito. Dve jajci, kos raztopljenega masla, nekaj žlic sladkorja, pecilni, vanilija, moka. Zgneteš testo, ga daš v hladilnik nekaj časa, da otrdi. Nato razvaljaš na dva pravokotnika v velikosti pekača. Vmes daš izkoščičene češnje, sladkor, vanilijo, žličko ruma za okus.
Jaz testo vedno naredim približno in mi vedno uspe, podrobneje poglej na guglu.
Pečem v srednje vroči pečici cca 40 minut (malo več ali manj), ko lepo zarumeni.
To ni pita, kvečjemu biskvit s češnjami.
Testo narediš lahko tudi po kakšnem drugem receptu za krhko testo, tukaj so napisani tri različice nadevov, meni so vse dobre:
http://www.kulinarika.net/recepti/309/sladice/cesnjeva-pita/
Testo narediš lahko tudi po kakšnem drugem receptu za krhko testo, tukaj so napisani tri različice nadevov, meni so vse dobre:
http://www.kulinarika.net/recepti/309/sladice/cesnjeva-pita/%5B/quote%5D
Sori, dr. Oetker temu reče pita Testo pa se speče v tistem posebnem okroglem pekaču, ki omogoči, da dobiš rob.
http://www.kulinarika.net/recepti/309/sladice/cesnjeva-pita/%5B/quote%5D
Sem prebrala ta recept na kulinariki. Halooo, v testo za pito damo pecilni prašek?!?! :)) A temu pa ne oporekaš? :)) Drugače pa je v njem občutno preveč masla, res.
…testo za pito:
25 dkg masla
35 dkg bele moke
10 dkg sladkorja
1 jajce
1 pecilni prašek
zgnetemo in damo na hladno počivat.
Večji del testa damo v pravokoten model-jaz ga naložim in potlačim kar z roko.Naložim nadev- jabolčni, češnjev …in iz ostalega testa narežem trakce…lahko ga pa naribaš povrh, če boš imela s trakci težave.
Osnovno testo za pito (se pravi krhko testo) gre po principu 3:2:1.
Kar pomeni 3 deli moke, 2 dela masla in 1 del sladkorja. Potem lahko (na 300 g moke) dodamo 1 jajce, ni pa nujno, lahko tudi samo žlico smetane, mleka ali pa vode. Na hitro zgneteš in postaviš v hladilnik.
Brez pecilnega praška.
Za nadev pa razkoščičiš češnje (za en tak malce večji okrogel pekač, jih potrebuješ cca 1 kg), jih zmešaš z sladkorjem (2-4 žlice, odvisno koliko sladko hočeš) in 2 žlicama škroba (ki bo popil sok od češenj in ga strdil). Češnje s sladkorjem in škrobom skuhaš, oz. prevreš.
Testo daš na dva dela, (spodnji malce večji), z njim obložiš pekač, ga napolniš s češnjami in pokriješ z drugim delom. Prepikaš in pečeš cca 30 minut na 180 stopinj.
Moj recept je že star, dala mi ga je moja mami in v njem je pecilni.
Ravno tak recept sem našla na Jabolčna pita Bambino.si.
No, jaz pito vedno pečem po tem receptu in moram reči, da je super.[/quote]
Ja, vem, jaz imam tudi eno staro kuharico iz 50ih, piše jabolčna pita, testo pa ima pecilni notri. pa da je objavljeno na bambino.si tudi ni kakšen velik dokaz
Kot je zgoraj ena napisala, krhko testo za pite se dela natanko tako, kot je napisala.
Moj recept je že star, dala mi ga je moja mami in v njem je pecilni.
Ravno tak recept sem našla na Jabolčna pita Bambino.si.
No, jaz pito vedno pečem po tem receptu in moram reči, da je super.[/quote]
Ja, vem, jaz imam tudi eno staro kuharico iz 50ih, piše jabolčna pita, testo pa ima pecilni notri. pa da je objavljeno na bambino.si tudi ni kakšen velik dokaz
Kot je zgoraj ena napisala, krhko testo za pite se dela natanko tako, kot je napisala.[/quote]
Jaz bi rekla, to je ena od možnosti.
Ne – natanko tako se dela.
Ker nobena stvar na svetu se ne dela natanko tako.
Vedno so variante.
Čao.