Češplje
Tole je njami .
Slivov zavitek z orehi
———————————
TESTO:
40 dag moke
1 žlica olja
1/2 žličke soli
cca 2 dl mlačne vode
NADEV:
1 kg sliv brez koščic
2 kisli smetani
10 dag masla
3 žlice drobtin
10-15 dag sladkorja
15-20 dag orehov
2 vanilijeva sladkorja
cimet
1-2 dl mleka ali sladke smetane
Iz sestavin za testo zamesi vlečeno testo, premaži ga z oljem in pusti počivati vsaj
30 minut.
Medtem, ko testo počiva, operi in razkoščiči slive.
Na maslu rumeno prepraži krušne drobtine in jih zmešaj skupaj s kislo smetano.
Orehe preberi in zmelji, dodaj jim cimet in vanilijev sladkor.
Testo zvaljaj cca 50×50 cm, premaži ga z oljem in nato razvleci toliko,
da se vidi skozenj.Testo najprej namaži z nadevom iz kisle smetane
(če je nadeva premalo, testo namaži z razstopljenim maslom na zunanjem delu
zavitka). Na prvo tretjino plahte testa razporedi slive. Do polovice plahte posuj
orehe in nato posuj še sladkor po okusu. Plahto testa z nadevom previdno zvij v
zavitek (pomagaj si s prtom), zadelaj konce in zavitek preloži v naoljen pekač.
Zavitek polij z mlekom ali sladko smetano in peci cca 50 minut na 180 st.C.
Pečenega in ohlajenega lahko posuješ s sladkornim prahom.
Pa dober tek, Kaja
Upam, da ne bom prepozna in da boš recept lahko uporabila že danes, sicer pa lahko tudi naslednjič.
Če bi ti izdelava slivovih cmokov vzela preveč časa, pa bi jih tudi količinsko morala ogromno narediti ti predlagam slivovo pito.
POTREBUJEŠ
3 rumenjake
2 beljaka
10 žlic olja
10 žlic moke
10 žlic mleka
10 žlic sladkorja
1 pecilni
1 vaniljev sladkor
Rumenjake penasto umešaš s sladkorjem, dodaš presejano moko s pecilnim praškom, olje, mleko in na koncu zamešaš še beljake – ročno. Vse ostalo lahko mešaš z mikserjem. V naoljen pekač – standardne velikosti- vliješ maso in po vrhu pološiš eno zdraven druge razkoščičene slive, ki si jih prerezala na pol.
V ogreti pečici na 200 ° C pečeš 20-30 min. Ko je pita pečena in ohlajena jo posuješ s sladkorno sipo in razrežeš na koščke.
Hitro, enostavno in zelo okusno.