ČEŠPLJEVI CMOKI

Meni je zelo všeč recept, ki sem ga že posredovala za slivov narastek:
Bom pa danes prvič delala skutine cmoke, ki so lahko “prazni” ali polnjeni (jaz bom dala maline), tako da ti lahko posredujem recept šele jutri. Je od moje mame in ti cmoki so zame najboljši.
Lahko pa skuhaš marmelado, če imaš res veliko sliv.
lp in dober tek

Ravno danes jih bom delala. Kot me je mami naučila, jih jaz delam iz krompirja. Krompir, moka, margarina, jajce, sol. Umesiš testo, narediš štruco in režeš dol za cmoke. Malo potučkaš, sliva, zaviješ, oblikuješ. Notri nikoli ne dajemo nič razden sadja, nikoli ne veš kako sladko bo, ali ti bo sladko pasalo, cimeta vsi ne marajo.

1. Čisto preprosto pecivo – dve jajci, jogurtov lonček sladkorja, lonček olja, lonček jogurta in dva lončka moke + pecilni prašek. Vse skupaj zmešaš, potem pa dodaš še na koščke narezane slive in zliješ na pekaš, 180 stopinj C, približno 45 min.
2. Zelo dobra slivova torta
Testo: 20 dag moke, 1 ščep pecilnega, 12 dag maščobe, 1 jajce, 10 dag sladkorja
Nadev: pol kile skute, 2 rumenjaka, sok pomaranče in naribano lupino, 3 dag škrobne moke, 2 beljaka
Obloga: pol kile sliv brez koščic, 3 žlice sladkorja
Pecilni zmešamo z moko, presejemo na delovno površino. V sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo hladno maščobo, dodamo jajce in sladkor. Hitro pregnetemo v krhko testo. Postavimo za pol ure na hladno.
Skuto zmešamo z rumenjakoma, pomarančnim sokom, naribano lupino in škrobno moko (gustin). Dodamo trd sneg beljakov. Tortni model, ki smo ga prej pomastili in posuli z moko, obložimo s testom (dno in ob straneh rob). Na testo položimo slive, jih posujemo s sladkorjem, čez pa damo še skutni nadev in pečemo pri 200 stopinjah C, približno četrt ure.
Dober tek!

http://med.over.net/phorum/read.php?21&i=12105&t=12105#reply_12105
sladica po imenu Veja, iz sliv je božanska, zna jo narediti še vsaka kuharica…
Hej,vsem najlepsi pozdrav iz Brightona!
Saj mi se ni dolgcas,le nekaterih se ni z dela,pa sem pokukala na nas forum.
Tudi sama imam najraje skutne cespljeve cmoke,kot jih dela Bridgetina mama.Krompirjevih sploh ne delam,ker jih ne znam najbolje narediti.
Vedno pa k cmokom naredim se malo cespljeve omakice.
Kakih 10 razkoscicenih cespelj zdusim v malo belega vina ,malenkost sladkorja,kaksen klincek,kardamom in cimet.
Nam je to zraven cmokov, polnjenih ali ne, zelo vsec,ker je ena cesplja v cmoku nekako premalo.Prav tako z marelicami ali malinami.
Mogoce bo to prislo prav kaksnemu diabetiku.Svoji mami sem vsako jesen pripravila slive brez vode in sladkorja,marmelado brez sladkorja in posusene slive-cesplje.
Opranim in osusenim cespljam previdno potrgamo peclje.Na tesno jih zlozimo v kozarce in jih pasteriziramo v siroki posodi z vodo.
temperatura vode 80 stopinj C,1 lit.kozarec ozek 25 minut,sirok 30 minut
Po koncani pasterizaciji,pocasi pokrite ohlajamo.
Tako konzervirane cesplje-slive uporabljamo pozimi kot sveze,za peciva,cmoke.So pa tudi prijetna sprememba za sladkorno bolne,ker so brez sladkorja.
Se en recept,pasterizirane cesplje v vroci pecici.
Loncen vrc z ozkim vratom ali vecjo steklenico,siroko pri vrhu pomijemo v vreli vodi,da unicimo bakterije.
Suho posodo napolnimo z opranimi in osusenimi cespljami,ki jim prej previdno potrgamo peclje.Vrc zavezemo s pergamentom,steklenico zamasimo s prekuhanim plutovinastim zamaskom.S cespljami napolnjeno posodo damo v toplo vodo,da se pocasi segrava do vretja,da samo zavre.Posodo vzamemo iz vode,jo obrisemo in postavimo v vroco pecico(120 priblzno,nimam kuharice pri sebi)in jo pri enakomerni temperaturi pustimo 1 uro,nato jo vzamemo ven in pocasi pod odejo ohladimo.Shranimo jo v suhem,zracnem,temnem prostoru.
Opomba: pergament ali zamasek pokrijemo z mokrim casopisom,da se ne bi prezgal.
Tako pripravljene cesplje so posebno primerne za cmoke,kompot kakor tudi za razne sladice.
Bridget,spomnim se tvojega cespljevega narastka! Je imeniten!
Potepanja se pocasi iztekajo.Lep pozdrav vsem Babi

Ja, res je, iz krompirjevega testa so odlični cmoki.
Zelo pomembno pa je zaporedje dodajanja surovin. Krompir skuhaš v slani vodi, zmečkaš z vilicami in ohlajenemu dodaš ostro (ne mehko!) moko. Pri tem velja, da kolikor je krompirja, toliko mora biti tudi moke. Dodaš margarino ali maslo, pregneteš, in na koncu še jajce ali dve, odvisno od količine testa. Testo naj se še prijema rok, tako cmoki niso pretrdi. Oblikuješ štruco, od katere režeš testo in vanj zavijaš slive, napolnjene s sladkorjem, cimetom in klinčki v prahu. Kuhaš jih v slani vodi, dokler ne priplavajo na vrh.
lp
Modra
Kot sem obljubila še recept za skutne cmoke, kot jih dela moja mama:
25 dag skute
2 jajca
7 dag pšeničnega zdroba
Zmešaš in pustiš počivati 1/2 ure. Oblikuješ cmoke, ki jih povaljaš v ostri moki in 20 min kuhaš v slani vodi, na majhnem ognju. Kuhane zabeliš s praženimi drobtinami in sadno omako.
Hi, Babi,
kot vidim, pardon, berem zelo uživaš. Ko se vrneš bom vesela, pa verjetno še kdo drug tudi, če napišeš “reportažo” o tvojem potovanju (izletniškem delu), tako da se tisti, ki smo doma vsaj z branjem malo tolažimo.
Pod najin zadnji post sem ti napisala za olive vložene v morski vodi. Si prebrala, te zanima?
Glede sadne omake za cmoke – mi je tvoj način priprave zelo všeč, bom poskusila, samo nikoli še nisem delala s kardamomom. Kakšna začimba je to. Se jo dobi pri nas??
Lepo se imej še naprej.

Hej,Bridget!
Res mi je lepo,temu se rece kreativne pocitnice.Jutri se odpeljmo na sever, se do Hadrianovega zidu,ki poteka nekako od New Caslta upon Tyne preko celega otoka.Do tam je segala stara rimska zasedba otoka.Obiskala bom tudi krasno mestece z univerzo z umetnostnimi profili Durham.Hcerka je zivela z druzino 5 let v NC.
Tamkajsnja vzhodna obala okrog NC je cudovita.Majhni kraji s pristanisci
in ribarnicami druga poleg druge.Ribiske ladje,ki prihajajo tudi z Danske in tovorijo divje losose,liste,rombe in se in se.V ribarnicah dobis vse:sveza ociscena riba, narezana na filete ,ni nic posebnega.Vsaka ,tudi nevesca kuharica lahko pripravi dobro ribjo jed.Divji losos lahko kupis cel,fileje ali manjse koscke (cenejse, za omake k rizu,testeninam…)Ne vem,zakaj sploh v trgovinah prodajajo razne panirane fish fingers in ostale zamrznjene jedi,ko pa za majhen denar dobis vse sveze:rake, rakovice…V majhnih trgovinicah lahko kupis sendvice z nadevom iz prave rakovice ,crabs…Da,to sta sever in Severno morje! Ceprav, cez jadransko ribo,je ni!!
Ce bomo uspeli,si bomo ogledali tudi prekajevalnico lososov in kaj kupili za domov.Tudi tu lahko kupis manjse rezine prekajenega lososa veliko ceneje,prav tako lepo zapakiranega kot kraljevske rezine.
V Brightnu (vcasih revno ribisko mesto,dokler ni kraljeva druzina odkrila vrednost in korist morskih kopeli) pa sploh nisem videla ribarnic . Vse morske dobrote prodajajo v marketih.
Tvoj post s ponudbo recepta za olive sem videla in se toplo priporocam.Saj je letos pridelek oljk minimalen,komaj za kaj vloziti.
Kardamom? Cudovita zacimba za peciva,marmelade,kompote,sadne omake,kuhano vino…Brala sem,da jih dodajajo tudi drugim zacimbam v klobase.sama uporabljam bolj za sladke jedi.V bozicnih severnih pecivih so nujna.jaz imam posebno mesanico zacimb prav za to.Sploh so razne take zacimbe moja strast in si jih nalozim tudi za darila.
Vcasih jo je imela Droga.Zdaj je ze od zime nisem videla.Je pa nek gospod
spomladi napisal na forum naslov podjetja,ki uvazajo zacimbe in tudi lahko narocis,pa sedaj posta nisem nasla.
Tropska rastlina,katere so najboljsi plodovi z Malabarskih obal, Cejlona,
Jave in Gvineje.V prodaji sta dve vrsti plodov,zelenkasto sivi(ce jih neposredno po nabiranju posusijo in in rumenkasti,ce jih pred susenjem obelijo. Plod je malo podoben pistaciji,za spoznanje manjsi.Lupinico prepolovis,v strokcu so temna majhna zrnca(kot makova). Za peciva jih malo stolcem , za marmelade,kompote,omakice,kuhano vino pa dam kar samo malo strt strokec kar cel,potem odstranim in sama prezvecim,ker je krasno.Nekateri to redno uporabljajo za urejanje prebave.
Bom prinesla pokazat,ce bo prislo do srecanja.
Ce se bomo res srecale s Primozem (Zelo simpaticen je bil tisti zdnji post,ko je deklica napisala,da ni vesca kuhanja,za pomivanje posode pa bi rada prisla. ), bom kaj vec povedala o Irski,ki me je prevzela,zlasti podezelje ob obalah.Spala sva v majhnem obmorskem kraju
s cudovitimi plazami in skrivnostnimi naplavinami.Se mogoce spomnis filma
Raynova hci?Zelo podobno in ljudje prijazni,povezani z naravo.
Tudi nevihtno popoldne sva dozivela in potem krasen sprehod po obali in zahajajoce sonce.Saj bi se clovek lahko ponovno zaljubil!!
Zakljucek? In vendar, po dolocenem casu cloveka vlece domov,ni res?
Lep pozdrav v domovino, tebi in vsem ostalim Babi
Hej,Modra!
Mika me,da bi spet poskusila krompirjeve,da vidim,ce bo ratalo.Skutne imam rada ze zaradi tega,ker se izognem OH in zauzijem beljakovine in kalcij. Mama je delala odlicne krompirjeve.Meni pa se je po soli vedno mudilo in sem porabila manj casa s skuto,pa se nikoli niso bili tako dobri kot mamini
Mogoce bom danes presenetila za vecerjo – z jagodicjem,ce ne bom nasla cespelj.Saj je se casa dovolj! Lep pozdrav s severozahoda Babi
ooooooo Babi, vidim da uživaš maximalno. Si kar predstavljam Irsko obalo po nevihti, božansko.
Hvala za navodila za uporabo kardamoma. Sem ga včeraj našla in je točno takšen, kot si opisala. Sprva sem bila zelo presenečena, saj sem pričakovala “prah”, no sedaj vem, da sem prav kupila.
Uživaj še naprej in se beremo po dopustu.
lp