Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine cesta s statusom “javno dobro” gre čez mojo parcelo

cesta s statusom “javno dobro” gre čez mojo parcelo

Pred kratkim sem kupila parcelo, dostopno s kolovozem, ki ima status “javno dobro”. Kolovoz ima pri moji parceli ovinek in se nadaljuje naprej do gozda in nekaj drugih hiš. Glede na kataster in mejnike moje parcele, ima kolovoz, ko gre mimo mene, v tem delu traso čez mojo parcelo. To pomeni, da sem v “naravi” prikrajšana za uporabo svoje parcele v delu, kjer je speljan kolovoz. Kolovoz so že v času prejšnjega lastnika moje parcele dali utrditi lastniki hiš, ki se nahajajo naprej od mene. Da niso naredili ceste tam, kjer bi dejansko morala biti je razlog v tem, da je na tem ovinku na drugi strani skalnato, kar predstavja večji finančni zalogaj. Ne vem, kakšne dogovore je imel prejšni lastnik z ostalimi lastniki parcel.
Zanima me: ali bi v takšnem primeru moral oškodovani lastnik skleniti pisne dogovore za služnost uporabnikom poti, ki se vozijo čez tvojo parcelo, ker pot ni pravilno speljana?

Recimo, da sem se sprijaznila z zatečenim stanjem in že predhodnim vikendašom ne grenim živcev,ker se dobro razumemo in stvari v redu potekajo. Ker pa so naprej od moje parcele (ki ima v tem okolišu edina urejeno dokumentacijo), same črne gradnje in ker je še kar nekaj kmetijskih parcel 1. kategorije, ki jih kmetje prodajajo, prihajajo novi vikendaši. V tem primeru pa se ne strinjam, da se mimo mene po moji parceli vozijo nove horde ljudi, prvič zato, ker sem kupila parcelo na robu zazidljivega naselja in sem želela imeti naprej naravo, drugič pa zato, ker se mi z novimi črnograditelji poslabša kvaliteta te lokacije. Kako lahko ukrepam proti novim lastnikom? Ali imam stvarno pravico omejevati oz. pogojevati prehod na mojem delu parcel? Ali si moram urediti še kakšne dokumente v zvezi s tem, da se zaščitim?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close