Cesta
Imamo kupca za kmetijo do katere vodi zasebna pot, ki je sosedova. Mi smo to cesto uporabljali več kot 20 let in ni vpisana nobena služnost. Sosed se želi glede ceste pogovarjati z kupcem in ne več z nami, kupec pa zahteva, da mi to cesto vpišemo kot služnostno. Kaj naj storimo? Ali moramo res mi poskrbeti za služnostno pot, za odmero ceste, za geometre, za vpis v ZK? Kako dolgo bi to trajalo in kakšni so stroški? Ali je še kakšen drug način, da rešimo dovoznost do kmetije?
Vse je stvar dogovora. Če kupec vztraja na tem, da vi uredite služnostno pot, jo boste pač morali urediti vi (ali pa kupec ne bo kupil kmetije). Tudi jaz bi v primeru, da bi bila na mestu od kupca zahtevala, da se služnost poti uredi in da torej kupim urejeno stanje (da se izognem morebitnim kasnejšim problemov z dostopom do moje parcele-logično ne?). V kolikor gre res samo za služnost, potem ne rabite nobenih geometrov, ampak zgolj pogodbo o ustanovitvi (ali priznanju) služnostne poti sklenjeno med vami in lastnikom služeče parcele. V kolikor pa bi vi kupili del parcele po kateri poteka služnostna pot, potem bi res potrebovali geometre, kar bi zagotovo podražilo vso stvar.
Lep pozdrav.
Če želite služnost vpisati v ZK, mora pogodbo overiti notar (overitev na UE “ne velja”). Pogodbo pa lahko spišete sami ali notar. Notar vam bo za pogodbo zaračunal kakšnih 30.000 sit (+ overitev cca. 5000 sit), taksa za predlog vpis v ZK je malo manj kot 15.000 sit. Predlog za vpis v ZK lahko podate sami, ali pa notar. Notar nam je za to storitev zaračunal 10.000 sit, če podatke sami, pa vas stane samo nakup obrazca za vpis in malo prosenja na ZK, da vam pomagajo.
Kupec se pač želi zavarovati, ker so s temi služnostmi lahko hude težave. Poleg tega ima lahko probleme, če nepremičnino kupuje s hipotekarnim kreditom, saj banka hoče, da je to urejeno (in tudi preveri).
Upam, da boste našli skupni jezik. Sosed si najbrž obeta, da bo od novih sosedov stisnil precej več denarja za uporabo (čeprav načeloma sploh ne bi smel nič zahtevati) kot od vas, ki to cesto uporabljate že od nekdaj.
Forum je zaprt za komentiranje.