Najdi forum

čevapčiči

Zanima me, kako naredite res dobre čevapčiče?
Kako jih pa pečete, kako dolgo in na kako močnem ognju?

To zanima tudi mene. Prejšnjo soboto sem “odkrila”, da jih lahko pečem v dobro segreti alu-gus (težki teflonski) posodi. Otroci vsake toliko navirajo za čevapčiče, najboljši so seveda zunaj na žaru. Glede na to, da jih oba otroka jesta, bi jih rada naredila tudi kdaj pozimi.

Poskusila sem na rešetki čisto pod žarom v pečici, vklopljeno samo zgornje grelo. Saj gre, a je precej nerodno in packasto. Spodaj sem dala navadni pladenj, da je gor kapljala maščoba. Vmes jih je bilo potrebno obrniti, kar z vročo pečico, rešetko, pladnjem in vsem sploh ni tako enostavno. In še pečica je bolj umazana. Čevapčiči so bili presuhi, verjetno sem jih predolgo pekla.

Poskusila sem z električnim žarom, pa je naš (oz. taščin) očitno neroden, star, sploh ne vem, kako močno greje, en kup packarije za pomivat. Čevapčiči isto presuhi, preveč pečeni.

Težko teflonsko ponev zadnjič sem najprej dobro razgrela (po vzoru žar plošče), gor čevapčiče, da so dokaj hitro zakrkrnili. Plin recimo na 4 (od 5 točk), proti koncu mogoče samo 3. Ko se je skorjica spodaj dobro rjavo zapekla, sem jih z vilico obrnila. In tako potem še enkrat za “stranske” ploskve. Pozabila sem gledati na uro, pa sem hotela, mislim, da je bilo vsega skupaj kakšnih 10 minut. Čevapčiči so bili boljši, dokaj sočni, čisto v redu. Aja, ne delam prav velikih čevapčičev, manjše od običajnih gostinskih. Čas je verjetno odvisen tudi od tega.

Vsekakor tudi mene zanima, kako dolgo in na koliko vročine to delate drugi. Kaj je napomembneje, da si pozoren…

Hvala in lp, Mimi

Jaz pečem kar na električnem žaru, smo ga pred kratkim kupili (okoli 5000 SIT) in čevapčiči so zelo dobri. Sicer še vedno ne tako, kot bi bili pečeni zunaj, ampak vseeno.

Mene pa zanima, kaksno mesanico je treba narediti za dobre cevapcice? Vem, da obstaja vec receptov. In glede na to, da moj mesar se nikoli ni slisal za cevapcice, bom morala maso spacati sama. 🙂

Hvala in LP!

No, ta ti je pa pravi mesar, če še ni slišal za čevapčiče. Vprašaj ga za ponesrečeno varianto “lulčekov”, kakor smo hoteli slovenci poimenovati čevapčiče, ki pa se hvalabogu ni obneslo.
Kar se tiče pa mase, je pa potrebno dodati malo jagnjetine, od začimb pa samo drobno narezana čebula, sol in poper. Ta masa mora počivati par ur, preden začneš delati čevapčiče.

Alena, moj mesar je v Franciji in verjemi, da tudi za “lulcke” se ni slisal :-))) Poleg tega kar nekaj let nisem jedla mesa in temu primerno se zdaj ucim katere kose uporabljati za kaksno jed – v slovenscini in francoscini.

Bom pocakala se na kaksen namig.

LP!

Oprosti, tega pa nisi napisala,zato sem sklepala, da se nahaja nekje pri nas. Za čevapčiče lahko uporabiš mleto meso (polovico svinjskega, polovico govejega, seveda še boljše je jagnjetina, če jo imate radi) in pa začimbe kot sem zapisala. Bodo zelo dobri.

Lep pozdrav, alena

¨kaj pa kakšen res dober recept za čevapčiče?

pe še nekaj me zanima: je masa za čevapčiče in pleskavice ista??

Kot je meni znano, je v masi za čevapčiče česen, v pleskavicah, je pa drobno sesekljana čebula. Vsaj tako piše v eni izmed mojih kuharskih knjig.

lp

Julija

Je dobro, če daš že pečene čevapčiče zamrznit?

Po moje, ne bo nič narobe. Jaz sem že zamrznila pečene oleskavice, ki so ostale na pikniku, pa je bilo vse ok. Je pa priporočljivo, da jih ne “valjaš” prav dolgo po skrinji.

lp

Julija

Hvala Julya! So že v zamrzovalniku! 🙂 (Jih nameravam porabit v naslednje tednu.)

Če se komu zahoče in če ni problema v jeziku, Bane je mojster. In na tej srbski strani je še nekaj verzij čevapov. lp

http://www2.serbiancafe.com/kuvar/5/559

pozabila aktivirati link

New Report

Close