Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Chat GPT

Chat GPT

Chat GPT se mi zdi kar uporabna zadeva, a mi vse pogoste daje napačne odgovore tudi na enostavna vprašanja. Ko ga opozorim, popravi napačen odgovor z drugim napačnim odgovorom. Na koncu je tako zmeden, da trdi, da je 3 večje od 7. Je res to njegov domet?

Ja, je treba kar z rezervo jemat, kar generira. Ni ravno nek biser. Je pa solidno orodje, ki je lahko v pomoč pri osnovnih zadevah.

Kje to uporabljate UI? A resno zaupate? Jaz je še nisem uporabila nikjer in je ne mislim. Pač dokler bo šlo.

Odgovor na objavo uporabnika
Grenivka422, 14.12.2024 ob 20:33

Kje to uporabljate UI? A resno zaupate? Jaz je še nisem uporabila nikjer in je ne mislim. Pač dokler bo šlo.

Presej uporabljam za pregledovanje kode. Tam se odreže solidno, nekje na ravni programerja začetnika. Recimo, da je 65% zanesljiv, a dovolj hiter, da se ga da spravit v red prej, kot če bi človek popravljal.

Je pa zanimivo, kar je izpostavljeno v prvem zapisu. Včasih bo vztrajsl pri isti napaki v nedogled. Očitno so uteži in ostali mehanizmi za generiranje odgovorov močno pristranski. Učljiv v pravem pomenu besede ni. Zgolj pridobiva na pristranskosti skozi daljšo uporabo.

Dober je za hitro generiranje preprostih, vsakdanjih besedilnih zadev. Npr. za pripravo osnutkov dopisov, ali kaj podobnega. Pred časom sem ustvaril npr. tu na forumu lik “motorist”, katerega zapise je generiral Chat GPT in jih je izredno primitovna skripta potem dajala sem, na forum. Se je precej približal mojemu stilu, a mu hkrati tudi veliko manjka. Ne razume kontrksta, slabo se odreže pri “branju med vrsticami”, slab je pri prepoznavanju motivov in čustvenih odtenkov,…

Skratka pripomoček, ki lahko prav pride za enostavne stvari. Za resne stvari pa lahko prihrani nekaj časa, a je treba biti izredno pazljiv, saj zelo rad polni praznine v podatkih z napačnimi podatki, kar je sila zoprno, saj je treba vse temeljito preverjati in popravljati za njim.

Se pa veliko bolje odreže v angleškem, španskem in nemškem jeziku, kot npr. v slovenščini. Pri npr. splošnih temah je povsem možno, da bo v angleščini odgovor na zastavljeno vprašanje pravilen, v slovenščini pa napačen in/ali nesmiseln.

Moja hči jo dosti uporablja, za faks, namesto inštrukcij. Reče da ne razume, da naj bolj podrobno razloži in ji zelo pomaga.

Še eno orodje za podebiljenje in nadzor ljudi.

robi9, 14.12.2024 ob 21:05

Še eno orodje za podebiljenje in nadzor ljudi.

Pa ja to sem tudi mislila. Jaz dokler bo šlo, ne bom uporabljala.

Imam odpor in strah, ker odkar sem gledala eno epizodo x files, kaj vse se lahko zgodi, ni šans. Že splet in telefoni so preveč.

Za iDesi:

Verjamem da je marsikomu v pomoč, ampak vseeno…

Grenivka422, 14.12.2024 ob 21:14

Pa ja to sem tudi mislila. Jaz dokler bo šlo, ne bom uporabljala.

Imam odpor in strah, ker odkar sem gledala eno epizodo x files, kaj vse se lahko zgodi, ni šans. Že splet in telefoni so preveč.

Za iDesi:

Verjamem da je marsikomu v pomoč, ampak vseeno…

Ljudje so že zdaj večinoma debili in zaupajo nekemu algoritmu, ki ga napačno imenujejo umetna inteligenca.

Ni to nobena inteligenca, ampak orodje, ki manipulira z naivnimi ljudmi, podobno kot mediji. Ljudje se ne zavedajo, da nekdo določa pravila po katerih to orodje deluje in kakšne odgovore bo dajalo.

Poleg tega se ljudje vedno bolj zanašajo na to orodje in postajajo vedno bolj debilni, ker ljudem zakrnijo možgani.

Poznam eno osebo ki večinoma vse počne preko chat gpt. Če jo vprašaš kaj o vremenu, o ljubezni, nežnosti, o jajcu na oko, čistilu za tla pomivati, zmrzne in pogrne …. Tudi komunikacija je bolj robotska.

Možgani so kot spužva in kar vsrkajo iz AI, je dovolj, da je oprano…sej veš kaj mislim.

Hja… plačljiva verzija daje boljše odgovore od sebe.

Se strinjam z @robi, da je uporaba besede inteligenca močno zavajajoča. Morda bi bilo veliko bolj na mestu vse skupaj poimenovati “generator besedilnih plagiatov”. In da, zadeva je močno pristranska in s tem v zvezi tudi omejena. Na nek način je naslednji korak od “google iskalnika”. Pri le-temu je ta nanizal relevantne dostopne vire, ki pa so bili indeksirani po zamisli nekoga drugega. Pri Chat GPT gre zadeva korak dalje in ti ponudi “najbolj sprejemljiv odgovor”. Možnost alternative je okrnjena oz. močno reducirana. In še vedno je “uteži” (in ostale mehanizme) določil nekdo drug. Tako da ja… za nekritično maso bi lahko bilo tudi še eno izmed orodij za poneumljanje oz. reduciranje kritičnega mišljenja.

Grenivka422, 14.12.2024 ob 21:34

Poznam eno osebo ki večinoma vse počne preko chat gpt. Če jo vprašaš kaj o vremenu, o ljubezni, nežnosti, o jajcu na oko, čistilu za tla pomivati, zmrzne in pogrne …. Tudi komunikacija je bolj robotska.

Možgani so kot spužva in kar vsrkajo iz AI, je dovolj, da je oprano…sej veš kaj mislim.

Za Grenivko, vem kaj misliš.

Res ljudje postajajo bebci, ker nimajo več nobenih socialnih veščin.

To orodje deluje podobno, kot tipkovnica na telefonu, ki ti ponuja samopopravke, oziroma ti predlaga določene besede, ki najbolj sovpadajo z napisanim. Le malo izboljšana verzija in z večjo računsko močjo in dostopom do informacij.

Zato pa Google in ostali dajejo toliko pozornosti cenzuri na internetu, ker to orodje jemlje informacije iz interneta. Torej, gre se za napreden način manipulacije z ljudmi.

AItesa, 14.12.2024 ob 18:38

Chat GPT se mi zdi kar uporabna zadeva, a mi vse pogoste daje napačne odgovore tudi na enostavna vprašanja. Ko ga opozorim, popravi napačen odgovor z drugim napačnim odgovorom. Na koncu je tako zmeden, da trdi, da je 3 večje od 7. Je res to njegov domet?

Ja to je njegov domet. Treba se je zavedati da so LLM modeli računala statističnih povezav in pogostosti med besedami in besednimi zvezami.

Iz perspektive LLMja je tri večje od sedem zato, ker je takšen zapis preprsto bolj pogost kot pa obratno in ne zato ker bi razumel baš nekaj veliko o tem.

Podobno velja za vse ostale odgovore ki ti jih da.

Da ne bodo sami blesvi odgovori in norije vaških posebnežev v temi, 14.12.2024 ob 22:10

Ja to je njegov domet. Treba se je zavedati da so LLM modeli računala statističnih povezav in pogostosti med besedami in besednimi zvezami.

Iz perspektive LLMja je tri večje od sedem zato, ker je takšen zapis preprsto bolj pogost kot pa obratno in ne zato ker bi razumel baš nekaj veliko o tem.

Podobno velja za vse ostale odgovore ki ti jih da.

In kakšen je zdaj ta tvoj odgovor, bolj razumljiv in enostaven? Bolj “strokoven”? Kr neki … Hehe

Jaz ga ne razumem.

Grenivka422, 14.12.2024 ob 22:17

In kakšen je zdaj ta tvoj odgovor, bolj razumljiv in enostaven? Bolj “strokoven”? Kr neki … Hehe

Jaz ga ne razumem.

Seveda ga ne razumeš. Ostani znotraj okov tvojega dometa in še dalje blodi o jajcih. Ne pričakujem kaj več od tebe zato ti ni bil odgovor namenjen tebi v kolikor tudi tega nisi razumela.

Jaz uporabljam za recepte, če česa ne znam skuhati. Pa krajše dopise, potem pa samo vstavim podatke oz spremenim kar je potrebno.

Da ne bodo sami blesvi odgovori in norije vaških posebnežev v temi, 14.12.2024 ob 22:21

Seveda ga ne razumeš. Ostani znotraj okov tvojega dometa in še dalje blodi o jajcih. Ne pričakujem kaj več od tebe zato ti ni bil odgovor namenjen tebi v kolikor tudi tega nisi razumela.

No vidiš, to že ni napisala UI, ampak osebno Ti. Sej znaš. Čestitke in vsaka čast za pojasnila 😃

Za kakšne bolj verodostojne podatke je potrebno imeti plačljivo zadevo. Je pa res, da rad polni praznine z napačnimi podatki, predvsem ta brezplačna verzija ni za resnejše stvari. Dobro se odreže pri kakih razvrščanjih podatkov v tabele, grafe itd. Drugače je pa slovenska verzija v primerjavi z angleško veliko slabša, kar je itak jasno glede na podatke v enem ali drugem jeziku. Treba je pa biti zelo precizen, dati čim več napotkov, ker drugače kar nekaj po svoje skombinira oz. zapolni praznino.

Meni je res uporaben za “polepšanje” kakšnega besedila, sploh v angleščini. Nasvete za kakšno formulo v Excelu, enostavno skripto v Phytonu… Tudi en osnovni potovalni plan npr  ti lepo naredi – za osnovo, da potem brskaš naprej. Res pa moraš vsako stvar še preverit, ne smeš mu kar verjet.

Ja, vsake toliko.  Nazadnje, ko mi je šef dal vprašanja za samoocenjevanja, ki mu jih je naredil AI. Je bilo kar nekaj smeha.

Delam s t.i. pro zadevami, ki so plačljive. Ni opazne razlike v kvaliteti odgovorov. Veliko bolj je npr. opazna razlika v kvaliteti odgovorov z vidika jezika, kakor med prosto dostopno in plačljivo različico ob uporabi istega jezika. Orodje sicer je uporabno do te mere, da lahko prihrani čas, je pa po mojem mnenju še daleč od tega, da bi lahko z 99,5% gotovostjo trdili, da bo odgovor točen. Takole po občutku bi rekel, da je sedaj nekje na ravni med 65 in 80%. Odvisno od področja, ki ga povprašujemo in jezika, ki ga uporabljamo.

Svet se ne bo nehal vrteti, če boš ti stala na bremzi. Samo mimo tebe se bodo odpeljali.

Butasto vprašanje, butast odgovor.

New Report

Close