CHF ali EUR
Pozdravljeni!
Odločam se za najem kredita v višini 30.000 € za dobo štirih let. Trenutno se mi bilj splača vzeti kredit v CHF (obrok je cca 30 € nižji) ampak me nekoliko skrbi tveganje tečajnih razlik. Oni mi dajo kredit po prodajni vrednosti jaz ga vračam po nakupni vrednosti VHF.
Kaj mi svetujete. Sama se ravno ne spoznam dosti na finančni trg in zadnje spremembe libor in euribor. Kakšna je sprememba CHF in kaj se načrtuje v prihodnosti?
Hvala za nasvet.
edino zanesljivo dejstvo v tem trenutku je to, kar si napisala -da je CHF cenejši.
Vse ostalo je špekulacija –
Sicer nekaj govorijo,da naj bi se CHF okrepil za ca.5% (da bi bil evro torej vreden ca 1,5 in ne več ca. 1,6 CHF-a) ampak, takih analiz je cel kup, verjetnost uresničitve pa tako kot pri vseh ekonomsko-finančnih analizah točno 50%
Mimogrede:ali vses ne moreš spremeniti valute? Sploh pa, če bi se ta kredit tako močno podražil, lahko še vedno najameš novega in tega poplačaš- iz 30€ prihranka so bo v tem času tudi že nekaj nabralo, tako da v najboljšem primeru ne izgubiš nič
Jaz sem vzel kredit v CHF.
Lahko ga kadarkoli spremenim v EUR.
Plačam samo stroške pretvorbe, ki so takrat zanašali 2.400 SIT.
Ne bi delal reklame, samo toliko, da gre za avstrijsko banko, ki ima kar nekaj poslovalnic v Sloveniji. In kolikor vem ni edina, ki nudi možnost pretvorbe iz CHF v EUR, med varčevanjem.
LP