chf- ščitenje valutnega tveganja
Tudi jaz sem med tistimi srečneži, ki imamo kredit v švicarjih.
do prejšnjega tedne ni bilo potrebe o tem razmišljat, sedaj pa kaže, da bomo morali razmisliti o ščitenju valute.
g. Tomc (ali ostali), zanima me, ali obstaja možnost za ščitenje valutnega tveganja za fizične osebe. Ker za pravne osebe vem, da obstaja, nikoli pa nisem zasledila, da to obstaja tudi za fizične.
In če da, na koga naj se obrnem.
hvala.
niti ne.
poleg tega imam jaz srečnica dodaten problem, zahipotekirana je nepremičnina, ki jo imam v solasti z bivšm možem, ki noče podpisati spremembe hipoteke. Skupno premoženje ni še rešeno, ker je dal tožbo in je na sodišču.
za karkoli spremenit, pa rabim njegov podpis, ker je še vedno solastnik.
morskadeklica, jaz tega ne poznam. Da bi bil v tej situaciji kak ugoden finančni inštument za fizične osebe, ki bi ščitil valutna tveganja franka je malo verjetno. Ali pač?
Obstaja organizirana skupina na FB in spremljajte njihove korake:
https://www.facebook.com/groups/630277760433887/
Upam, da je toliko pameten, da ne bo škodil tudi samemu sebi. V najslebšem primeru nihče od vaju na kocu ne bo imel nič za deliti. Vsak od vaju mora en korak nazaj, ker je to racionalno.
G. Tomc, hvala za odgovor.
In ne, moj bivši mož ni toliko pameten, se bojim da bo res čisto kmalu se zgodilo, da ne bova imela več kaj deliti, ker če se hitro kaj ne uredi, bom morala razlgasiti osebni stečaj, ker plačujem poleg svojih kreditov od prej še njegovega po poroštvu, zdaj pa še večjo mesečno obveznost zaradi chfja, tako da mi od plače ne ostane čisto nič in s sinom nimava več od česa živet.
Sodišče pa še kar melje, jaz pa imam povsod zvezane roke, jest pa je treba in plačevat položnice.
Se bojim, da bom res morala v osebni stečaj, kar pa res ne bi rada, ker bova s sinom najprej ostala še brez strehe nad glavo. In najbrž po končanem stečaju mi nobena banka ne bo več odobrila kredita, da bi si s sinom kupila drugo manjše stanovanje.
Ne vem več kaj naredit.
sem bila na centru za socialno delo, da bi zaprosila za izredno pomoč, pa mi ne pripada, ker imam službo za nedoločen čas in redno plačo. Pa čeprav mi od plače mesečno ostane 30€. to njih ne briga, zato ne dobim nič. Naslednji teden mi bodo izklopili elektriko, ker imam za plačat še 800€ poračuna, ker sva se lani s sinom grela na elektriko, ker za kurilno nisem imela.
In kar je najhujše, izhoda ni.
G. Tomc, se opravičuje, ker sem toliko naložila. Ampak ali morda vi kot poznavalec finančnih možnosti (ali mogoče kdo drug) poznate kako varianto, kaj bi lahko jaz naredila v moji situaciji?! Res ne morem tako živet.
Ne mi svetovat pravnih poti, dokler bo sodišče kaj zmlelo, bova s sinom umrla od lakote…..tožbe se vlečejo že sedem let…..moja finanča situacija je vedno hujša. no, zdaj je menda na dnu, ker manj kot 30€ plače že težko dobiš. Moji starši mi ne morejo več pomagat, dobita po 360€ pokojnine.
Kaj lahko v tem primeru naredim? Ali je res edina rešitev OSEBNI STEČAJ?
hvala vam, da ste prebrali moje vrstice.
Osebni stečaj za vas ni slaba rešitev, temveč dobra. Če vam ostane 30 EUR mesečno od plače se pravi, da se vam dolg iz dneva v dan povečuje in že drsite v osebni stečaj. Od nečesa morate živeti. Razrešiti morate še pravne zadeve, s katerimi se bo potlej v dobro vseh ukvarjal stečajni upravitelj in sodišče, ker gre vse vaše premoženje v stečajno maso. Predlagam, da čim prej na okrožnem sodišču podate predlog za začetek osebnega stečaja. Glede na napisano jaz druge rešitve ne vidim. Lažje boste zadihali in mirneje spali.