Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute CHF vs EUR

CHF vs EUR

Glede na trenutno razmerje med valutama mi je že jasno, da sem z kreditom v CHF fino zaj…. Za to ne potrebujem kakšnih pomoči pri analizi.
Me pa zanima kakšno je vaše mnenje o prihodnosti na tem področju, recimo naslednjih 10 let. EU tone, to je jasno, vendar kje mislite da je meja, ko bo Švica rekla dovolj. Konec koncev, ko je kroza je kriza za vse.

Hvala za vaša mnenja in LP

Dejan

Moje mnenje:

CHF je v časih ko je kriza zatočišče valut. Kar pomeni da vsi spravljajo denar v CHF da ga ne bi izgubili.
Ko krize ni potem pa vsi bežijo iz CHF v druge donosnejše valute.

Torej če se bo kriza poglobila bo za EUR še slabše. Če bo krize konec si bo tudi EUR opomogel napram CHF.

Je pa tudi švicarjem v interesu da njihova valuta ne postane premočna saj postane njihovo gospodarstvo nekonkurenčno.

Kot sem že napisal v večih postih, sem mnenja da Švicarska centralna banka ne bo dovolila da bo tečaj padel pod 1,42 eur in bo intervenirala.

Položaj zna pa biti kritičen ob bankrotu katere od evrskih držav (Grčija, Španija, Portugalska…

oj mp25, vidim da si precej domač v teh zadevah. Dej, lepo prosim povej, kaj lahko pričakujemo kreditojemalci v CHF, če pride do bankrota? Kaj sploh pomen, če npr. Grčija bankrotira? kaj se zgodi z državo? In kaj z EUR..a sam ful pade, al celo razpade (in pridemo nazaj na tolarje)?

Trenutno Nemčiji ustreza nizka vrednost eura(lahko več in ceneje izvaža).
Medtem ko pa druge države EU pritiskajo na Nemčijo da se finančno pomaga Grčiji.S tem ko odklanja pomoč Grčiji,ustvarja strah pred bankrotom Grčije, razpadom EU in posledično ustvarja padanje Eura napram drugim valutam
Po mojem mnenju bo poskušala Nemčija čimdlje izkoriščati nizko vrednost eura, ko bo pa kriza v Grčiji res velika -pred bankrotom potem bo pa posredovala in vrednost eura ne bo več padala.
Razpad eura bi bil katastrofa za vse tako da mislim-upam da se to ne bo zgodilo.
To je seveda samo moje laično mnenje.

V zadnjem času so bila močno prisotna pričakovanja da bo Švica urgirala na trgu in posledično
oslabila CHF vs. EUR. Žal pa je prejšnji teden predstavnik Švicarske nac. banke izjavil da so se odločili da zaenkrat ne bodo intervenirali na trgu in bodo pustili tečaj prostemu oblikovanju na trgu.
Kljub vsemu je tečaj 1,42 verjetno vseeno meja kjer bodo morali intervenirati (moje osebno mnenje).

Švicarsko gospodarstvo sloni na turizmu in bančništvu, točneje na tajnosti v bančništvu.
Nemčija ima apetite po raskritju podatkov in kar precej pritiska na Švico, po drugi strani pa kot je že zapisano Nemčiji odgovarja niska vrednost € zaradi gospodarske rasti. Najverjetneje nebi želeli v Nemčiji in pa tudi v drugih članicah EU narediti napake kot so jo naredile z $.
Seveda pa bo negdo nosil tudi posledice takšne politike. Grčija je ena tistih, Portugalska ne zaostaja daleč zadaj, Slovenija pa tudi ne, tukaj je še Španija. Da pa vse ni OK priznavajo tudi v V. Britaniji, kjer se bojijo da je inflacija ušla nadzoru (vir finance – danes)
Kaj bo jutri je loterija, niti vodilni analitiki tako finančni kakor gospodarski si niso enotni. Oboje pa je tesno povezano med seboj.

Pozdravljeni!

Imam hipotekarno posojilo vezano v CHF( doba odplačevanja 20 let). Zanima me ali je boljše posojilo vrniti v celoti, ali je vredno počakati.
Prosim za vaš nasvet.

LP, A

Kot sem že napisal jaz bi počakal kaj se bo zgodilo s tečajem pri 1,42
Če bo šlo še nižje potem mislim da je bolje poplačat.
Samo sem mnenja da tečaj ne bo šel pod 1,42 in se bo do konca leta vrnil na vsaj 1,50
Ampak to je samo moje mnenje.

Tečaj je katapultiralo iz 1,41 na 1,43.
Verjetno intervencija.

Pozdravljeni!
Imam posojilo v CHF in vsake toliko prebiram tale forum,. Glede na vaše odgovore in zaskrbljenost nekaterih, ki imamjo posojilo v CHF me zanima zakaj taka panika. Namreč jest sem vzel posojilo pred cca 2 leti. Takrat sem plačeval mesečno preračunano v evre 310 €. Nato je obrok narasel nekje na 320 €, sedaj pa je klub slabemu tečaju leta 290 €. Torej zakaj bi poplačal posojilo sedaj, ko je obrok nizek, valutno razmerje pa zelo neugodno. Poleg tega, pa imam posojilo na 20 let in v tem času bo verjetno prišel čas, ko bo tečaj bolj ugoden in se bo mogoče takrat splačalo poplačati kredit. Ne razumem zakaj taka panika ob prvi taki večji neugodni spremembi tečaja, če pa imamo večinoma dolgoročne kredite, obroki so pa kljub temu zelo, zelo nizki???

Lep pozdrav,

Ales

Zakaj so obroki nizki me ne skrbi in odkrito povedano te logike zaenkrat ne razumem. Skrbi pa me glavnica, ki se je v času mojega kredita dvignila za cca 15% in zato panika. Glede na to da cene stanovanjem padajo, glavnica kredita pa raste imam teoretično vedno manj. To je to !

LP

To je res, ampak v tem trenutku verjetno nimaš problemov z odpačevanjem posojila, saj so obroki nizki. Jaz ne bi imel nič proti, če bi mesečni obrok ostal tak do konca izplačila kredita, pa če je CHF še tako močan. Zame je važno le to, da lahko plačujem posojilo in zaenkrat so kljub slabemu tečaju obroki izjemno nizki. Če bi se pa obrok bistveno povečal, potem bi pa nastradali, ampak ob takem razmerju jaz sigurno ne grem na evro, ker potem res ne naredimo nič, le glavnica se nam poveča. Jaz bom vztrajal pri CHF, če pa bi prišlo do zasuka v tečaju v prid evra, potem pa bom šel na evro in tako prekinil z valutnim tveganjem. Tečaji valut pač nihajo.Sedaj ko je kriza je CHF močnejši, kaj bo pa čez 5 let pa ne moremo vedeti. Glede zavrnitve gradnje mošej, jih (Bog ne daj!) lahko doleti katastrofa v obliki WTC, pa jim CHF čez noč pade…

Ajaxy

Se popolnoma strinjam s tabo in sam nameravam enako….ampak….spim pa vseeno nekoliko slabše.

jast bom tudi počakal, ker če greš sedaj delat konverzijo sina čisti izgubi. Je za počakat, da se stvari umirijo in da se denarni tok spremeni.

Če bo vzel kredit v € bi imel trenutno enek obrok kot ga imam v CHF, glavnica trenutno res višja ampak tudi ta bo podla

Še sreča, da so sanje dovoljene…

Tole pa ne bo držalo.
Tebi se obrok spremeni na vsakih 6 mesecev če se spremeni obrestna mera (6 mes Libor) in vsak mesec glede na tečaj chf.
Če je obrok 500 CHF potem boš imel ta mesec v evrih 5% višji obrok kot si ga imel ko je bil tečaj 1,50 pred pol leta. To znese okoli 17 eur več.Tistim ki imajo kredit v eurih se obrok ni spremenil.

Ker je EUR/CHF na zgodovinsko nizkem nivoju niti slučajno ne bi imel enakega obroka v EUR. Pri kreditih v eur je obrok zaradi padca obrestne mere tudi padel zato bi sigurno imeli manjši obrok v EUR. Lahko pa daš konkretne podatke na plan (datum kredita)

Vendar pa je treba gledati dolgoročno – povprečno višino obroka oziroma povprečni tečaj eur/chf po katerem se odplačuje kredit. Šele tako si boste lahko izračunali ali ste storili prav ali ne.
Imajo pa vsi ki so jemali kredit v CHF okoli 2% rezerve – to je razlika med Libor in euribor.

Bom napisal na kratko in razumljivo!
Zadnjič sem z začudenjem opazil, da celo bančnim svetovalcem za kredite, neka dejstva niso jasna.

Dejstvo: Ko pride do krize se začne denar seliti v zlato in Švico.
Posledično imamo sedaj “zgodovinsko” visoke cene zlata in nizko razmerje EUR/CHF!

Ko bo kriza minila se bodo vse skupaj obrnilo.

Dejstvo: V zadnjih 50 letih smo imeli zelo dolga obdobja rasti oziroma stabilnosti. Krize so se pojavljale ciklično in vse so bile kratke. ( 2 – 3 leta)

Dejstvo: Kredit v CHF je bil nižji, kot kredit v EUR zaradi nižjega LIBOR -ja napram EURIBOR – ju.
LIBOR je bil in je še vedno in bo vedno nižji, kot EURIBOR.

Obrok kredita, ki bi znašal v EUR 300EUR je bil v CHF 270EUR. Torej 10 % razlike.

To obodobje, ki je trajalo zadnjih 10 let se je pred približno letom ali dvemi (začasno) končalo.

Obroki v EUR so se začeli nižati (zaradi padajočega EURIBOR – ja) obroki v CHF, pa so šli le malo dol.
LIBOR je sicer enako kot EURIBOR padel in je trenutno na “zgodovinskem” dnu. Vendar se je razmerje EUR/CHF zmanjšalo.

Trenutno sta LIBOR in EURIBOR na “dnu” in na višino obroka vpliva razmerje CHF/EUR!
Razmereje se niža.
Ko bo padlo razmerje (če sploh bo) pod 1,4 bodo obroki v CHF višji, kot bi bili obroki, če bi kredit vzeli v EUR.
Opozorilo: Da ne bo kdo skočil v “iz kože”. O teh 10% in 1,4 govorim zelo na splošno. Ker je zelo pomembno, kdaj in pod kakšnimi pogoji si vzel kredit.

In kaj, če bo obrok v CHF višji, kot obrok enakovrednega kredita v EUR????

Pa kaj potem!!!
Predvsem brez panike!!!

Če si recimo šest let plačeval ca. 10% nižji obrok (zaradi CHF), boš pač plačeval kakšno leto malo višji obrok.

Kriza ne bo trajala večno.
Prve lastovke, ki napovedujejo izhod iz krize so že tu. (občutno povečanje proizvodnje v Nemčiji in Franciji).
Razmere se bodo umirile in krediti v CHF bodo cenejši, kot krediti v EUR.

Torej če imate dolgoročne kredite v CHF – predvsem brez panike.

Ukvarjajte se z drugimi zadevami. Pomlad je tu in sonček je … :-)))

P.S.:
Še kratko pojasnilo, kaj je LIBOR in EURIBOR
LIBOR CHF (London Interbank Offered Rate) je medbančna obrestna mera, po kateri si reprezentativne banke medsebojno ponujajo depozite (posojajo denar) v valuti CHF.
EURIBOR EUR (Euro Interbank Offered Rate) je medbančna obrestna mera, po kateri si reprezentativne banke iz evro območja medsebojno ponujajo depozite (posojajo denar) v valuti EUR.

Lepo napisano

Uff, kakšna intervencija švicarske cenralne banke, neverjetno, sploh si ne morem predstavljati.

A zdaj naj torej poplačamo?

Jaz sem že poplačal.
Je pa situacija taka da je težko karkoli predvidevat. Jaz sem poplačal ker se mi je 1,42 zdela meja kjer se bi tečaj moral ustavit pa se ni. Kaj bo pa ne vem. Me tudi ne zanima več.

Aja, zdaj ne bo skočil nazaj na 1,50?

Je pač šel pod 1,42 (zame je to znak da zaprem pozicijo). Če bi se tečaj držal nad 1,42 in ne bi bilo večjih težav z Grčijo…. bi verjetno vztrajal in ne bi poplačal.
Sem napisal da se lahko motim in tudi napisal kaj narediti če bi se motil.

Tečaj evra je treuntno pod prehudim pritiskom in preveč je neznank, poleg tega je v trendu padanja. Za gospodarstva to ni slabo saj bodo tako bolj konkurenčna. Realno se zmanjšajo plače($,CHF, se nam je plača zmanjšala za več kot 10%pa noben sindikat niti pisnil ni)), turistično smo bolj poceni za npr. (Američane in Japonce ali Angleže…… Same dobre novice za gospodarsko rast

Meni pa se zdi neumno zdaj celo glavnico v € spreminjat (po trenutnem tečaju). In ravno to naredijo, če želim poplačat. OK, vsak mesec tisti obrok preračunajo, je pač neugoden tečaj, ampak zakaj bi zdaj celo glavnico preračunavali? Menda ja ne bo šlo samo še na slabše???

+ novi stroški za nov kredit. Nimam keša za poplačat.

Poplačilo celotnega kredita naenkrat se meni osebno zdi nesmisel.
Zakaj?
Če imam sredstva za poplačilo kredita bi osebno poiskal finančnega svetovalca, si zagotovil 12% donos in iz donosa poplačeval kredit, tudi če bi donos bil samo 8% sem še vedno na dobičku. Meni ostane denar, ki sem ga mislil nameniti poplačilu kredita, imam pa poplačan kredit.
Kakšen je profit?
Če ste banki za poplačilo kredita dolžni recimo 50.000 € vaš obrok za kredit pa znaša 500 €
ste z donosom od naložbe pri 12 % procentih pokrili obroke za kredit po poplačilu kredita pa vam je ostalo še vedno vaših 50.000 €, če je dodos samo 8 % pa vam bo po 10 letih še vedno ostalo na računu cca. 25.000 €.
Zakaj torej poplačilo kredita predčasno, razen če niso odzadaj še kakšni drugi nameni, recimo dvig novega večjega kredita in si želimo s stem dvigniti lastno boniteto pri banki.
Tole je bilo moje osebno mnenje.
Lep pozdrav.

Jaz ti dam 50.000eur v upravljanje če mi daš 8% letni donos. Pa lahko sam vzameš razliko 4% če hočeš. Samo mi boš dal hipoteko na tvojo nepremičnino v vrednosti 50.000 eur.
A sva zmenjena. Oba bova zadovoljna.
Danes ljudje tuhtajo kako bodo ohranili svoje premoženje, kako ne bi izgubljali svojega premoženja. 12% donos pa je v današnjih časih možen ampak zelo rizični posel.

New Report

Close