CHF vs EUR
Temu bo pa potem sledila inflacija vsako leto 30% tako kot je bilo včasih.[/quote]
30% inflacije se v časih tolarja ne spomnim (prvega leta ne štejemo)…?[/quote]
Inflacija se bo zgodila tako da sploh ne bomo vedeli. Taka kot je bila v YUG.
Cene v tolarjih bodo šle za 30% gor.(podobno je bilo ko smo prevzeli EUR)
Plače v javnem sektorju in penzije bodo ostale po tečaju 1eur=239,6 sit
Tako bo oblast brez problema umetno za 30% znižala plače.
Sindikati se bodo tako morali pogajati za zvišanje plač in ne bodo morali protestirati da je vlada znižala plača ker jih v osnovi ni (realno jih pa je)
Cilj izpolnjen narod ponovno nategnjen.
Bomo videli na kaj bodo potem švicarji vezali svoj CHF?
Svašta: Če ga bom dobil – sem napisal, da bom menjal. In obljubim, da če ga bom dobil, da bom napisal javno na kateri banki. In ja imam upanje da ga dobim. Lahko da se motim, vendar vem tudi kaj več in če bo šlo, bom menjal. Se pravi, da dobim EURIBOR + pribitek kot ga imam po pogodbi.
Komentar na današnji CHF – varira med mejo 1,20 in danes nekje maksimalom 1,216. Kako bo? Sam bog vedi. Če se bo ta Unija zganila potem je uresničljiva celo napoved 1,3 – 1,4. Tudi v tem primeru, če prileze na 1,3 menjam v € kredit. Če pade € pa sam bog vedi kaj bo. Švicarji bodo držali tečaj na 1,20 toliko dolgo koliko dolgo bo šlo, lahko se pa celo zgodi da ne bo več šlo, potem spustijo vajeti in smo bog vedi kje. To je moje razmišljanje. V primeru zloma menim da je bolje imeti kredit v €, da ga požre inflacija. Ni pa nikjer pravilo, da je to moje razmišljanje pravilno. Še čakam in se odločam.
Swiss Franc Dives on Speculation SNB Moving EURCHF Floor to 1.25By: Dailyfx ■2011-21-09 07:28:22 GMT
Speculation was running in second gear Tuesday with the market circulating the rumor that the SNB was looking to boost its floor on EURCHF from 1.20 to 1.25. They have not confirmed this; but from a strategic perspective, it is reasonable. If the central bank left the pair to its own devices, it would likely hold to 1.20 as long as the Euro crisis prevailed (a long time). So active encouragement could be a helpful step
EUR/CHF is trying to find a clear direction, though the Swiss central bank intervention still has a positive influence on the Euro against the CHF. The central bank set 1.2 as a bottom that it would not let the Swiss go under, and that is frightening the investors that have no choice but to go with the Euro for now. However, the 200 SMA on the daily chart around 1.2330 is blocking this pair from rising. A strong break-up of the 200 SMA can reach 1.25-1.26.
Lepim če še koga zanima:)
Lp
lahko malce bolj konkretno? sem namreč ena od tistih, ki smo (tudi po nasvetih tu na forumu) pred leti vzeli CHF kredit. Sedaj normalno odplačujemo, me pa skrbi, kaj bo, če gre € res v franže. Verjetno se nam vse skupaj ponovno preračuna v SIT, CHF pa poleti v nebo? se sploh da kaj narediti? Nekaj viška sicer imam, za delno poplačilo bi bilo, ne vem pa, če bi to sploh kaj zaleglo? Je sploh kakšna rešitev? za resne odgovore že vnaprej hvala.
Če eur propade bo Slovenija najverjetneje spet imela nacionalno valuto “tolarje” Vsi krediti se bodo preračunali v tolarje, najverjetneje vezano na nemško marko ali v vašem primeru na CHF
Za Slovenijo to ni taka katastrofa. Povišala se bo inflacija. Tako bo lahko vlada enostavno brez posegov znižala plače in pokojnine vsem! če bo inflacija 20% in bodo plače ostale iste se bodo plače realno znižale za 20%. Za ljudi pa je to slabo saj se bo standard precej znižal.
Vam bo obrok kredita seveda 20% višji v sit (ker bo vezan na chf ali nemško marko)!
Tako si jaz to predstavljam kako bo pa pri bankah nikoli ne veš. Sigurno pa banke ne bodo šle v svojo škodo ampak v škodo kreditojemalcev.
Prosim, tisti, ki se na tole malo bolj spoznate…
Če evro res propade…
1. Kaj se zgodi z dolgoročnim hipotekarnim kreditom recimo 75000 eur na 20 let (v Eurih)?
2. Kaj se zgodi z dolgoročnim hipotekarnim kreditom recimo 75000 eur na 20 let (v CHF)?
Prosim ne mi dajat nekih strašnih izračunov ampak samo nek splošen pogled – primerjavo.
Zdaj namreč plačujeva kredit že 4 leta, glavnica pa je enaka kot je bila. Če menjava v Eure je cca 1000 stroškov z novim kreditom in nov obrok bo za 70 do 80 eur višji, kot je sedaj.
Moje mnenje. Kdor še ni zamenjal CHF kredit v valuto EUR je pa verjetno res skrajni čas. Časi so zelo nepredvidjlivi in švicarski frank lahko zraste v nebo. Evro lahko drastično devalvira, kar ima za posledico propad. V tem primeru bo tolar (in DEM, ATS, GBP…) boljša valuta. Situacijo v zvezi z Evrom si predstavljam, kot splolski nagib, ki se vstrajno in počasi dviguje. Ali se bomo še dolgo obdržali na nagibu, koliko je še potrebno da zdrsnemo, kje je kritična meja…? Ko zdrsnemo bomo padli globoko. Pri kakršnikoli menjavah je najceneje imeti kredit v nacionalni valuti (v kateri dobivamo plačo), tako se izognemo neugodnim tečajnim razlikam. Neenotnost držav pomeni da ni rešitev. Samo še vprašanje časa je kdaj bo Nemčija rekla ali sprejmite naše pogoje ali Auf Wiedersehen.
Lp,
Propad Evra pomeni devalvacija valute in obstaja velika verjetnost prehoda nazaj na ločene nacionalne valute.
1. Spremeni se v drugo nacionalno valuto (npr. Tolar), po tečaju ki ga bodo določili na MF in Banki Slovenije.
2. Še vedno boste dolžni v CHF, vendar tečaj po katerem boste menjavali nacionalno valuto v CHF ob vsakokratnem odplačevanju bo sila neugoden. Če ne naredite menjave, ste ves čas dolžni franke. V kolikor bo nova nacionalna valuta enakovredna CHF ali celo boljša, ste na boljšem, vendar ta scenarij ni verjeten.