Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute CHF vs EUR

CHF vs EUR

Nisem iz LJ. Sicer domnevam katera je nisem pa prepričan. Moj mail francko PIKA kofranc NA gmail PIKA com. Si pa že naredil reklamo za eno podjetje :).

Glede na pogoje, ki sem jih dobil jaz, se mi nobena tvoja ponudba ne zdi slaba (še posebej, ker odpadejo stroški notarja, …). Nisem pa dovolj pameten ali iti v spremembo ali ne. Če banka da tako ponudbo, verjetno pričakuje normalizacijo razmer in bo še kaj zaslužila. Ali pa se moti 🙁

Res se spreminja LIBOR ampa se spreminja tudi EURIBOR. In ves čas sta v približno enakem razmerju.
Tu ni nekega velikega tveganja.

tisti, ki se sprašujete katera naložba v krizi se je najbolj obrestovala –

tisti ki ste kupili pred 2-3 leti aus dolar ste za 1000 eur dobili 2000 aus $

zdaj ko jih boste prodali boste za 2000 aus$ dobili skoraj 2000 EUR.

Za nazaj je vsak lahko pameten!
Kaj bo v prihodnje pa nihče ne ve!

POZDRAVLJENI!
Kaj novga pri chf-eur,nekam pada menjava pod 1,2 je že spet??
lp

no aus $ pa še raste, glede na njihovo gospodarstvo-resurse, se jim-mislim ne obeta nič slabega

Pozdravljeni!
Kaj pravite zdaj za naprej? Banka mi ponuja spremembo kredita iz CHF v EUR, še sami krijejo vse stroške, čeprav sem danes izračunavala, da mi delajo izračun za 77.000EUR čeprav sem dolžna 75.800,..po njihovem tečaju.
Kaj imajo banke za bregom?

Nič nimajo za bregom. Izračun ti delajo za 77.000 € zato, ker ne vedo kakošno bo razmerje mede € in CHF na dan menjave. Razliko ti bodo potem nakazali na TRR.
lp,

Mene pa zanima, če se lahko kar čez noč zgodi, da se umakne to umetno nastavljeno razmerje pri 1.2.

Ali bi bila taka stvar vsaj malo v naprej napovedana?

Ja ne vem kako si to vi predstavljate.
Vi mislite da bo Švicarska banka napovedala da bo čez en teden nehala vzdrževati tečaj na 1,20.
To bi bilo pa fino.
Iz 20.000 eur naredim 1 milion eur v enem tednu. Kako? Za 20.000 eur kupim finančni inštrument z vzvodom 50 na dvig vrednosti CHF. ko tečaj zraste na 1 imam 1milon eur.
Simpl ko pasulj
Jao,Jao

The 1st Q reserve numbers for the Swiss National Bank tell an interesting story. For a second quarter in a row, the foreign reserves have declined.

SNB

There is only one way that this could have happened; the SNB offloaded a portion of the EUR/CHF position it took on back in September of 2011 when it was forced to intervene.

A significant portion of the CHF 60B ($67B) “reverse intervention” was the result of the unwinding of large speculative short EURCHF positions by market players. (This demonstrates how big the speculative capital flows were.)

Some additional EUR/CHF sales by the SNB were, no doubt, accomplished when the market was betting that the SNB would raise the Peg from 1.20 to 1.30 or higher.

Officials at the SNB did everything they could to encourage speculation that the Peg might be raised. I find it amusing that while those officials were talking the EURCHF higher, they were actually selling on the side. Basically they lied. For an interesting perspective on this: Link

Just a few weeks ago a big shot at Goldman was selling the idea that the SNB would raise the Peg to 1.35. Maybe some of the SNB’s“chatter” rubbed off on O’Neill.

Gold Man
At this point the EUR/CHF is truly pegged. If it goes higher, the SNB will take the opportunity to offload more of its unwanted euros. The flip-side is also true, having reduced its reserves by 20% over six months, the SNB has tons of ammunition to fight off a speculative attack. It’s as if the Swiss have joined the euro at a fixed exchange rate.

If the political issue of actually getting married to the EU/euro were on the ballot, the Swiss would vote 10 to 1 against it. But when it comes to creating a currency advantage, the Swiss look the other way.

If the discussion ever came up about what exchange rate the EUR/CHF should be permanently fixed at, it would be at a rate much closer to 1.00 then 1.20. The Swiss politicians understand that; so do the folks at the SNB. Most of the population understands it as well. In the meantime they reap the benefits.

What do you get if you have a currency whose value is manipulated? These two headlines answer that question:

Kaj se zgodi s kreditom v EUR s propadom eura?

Vem, da se vprašanje sliši čudno vendar me zanima če ima moje laično razmišljanje kakšno podlago.
Torej, če se potem vrnemo na svoje valute, ki bodo preračunane glede na stanje gospodarstva v posamezni državi, potem verjetno ni več vseeno pri kateri banki si vzel kredit. Če je ta banka avstrijska, boš posledično zaradi boljšega kursa dolgoval več, kot če si sposodiš pri slovenski banki. Skratka Avstrijci stojijo morda celo bolje od Švicarjev, kar pomeni, da si lahko na slabšem, kot če imaš kredit v CHF.

Hvala za razlago.

Kaj se zgodi s kreditom v EUR s propadom eura?

Vem, da se vprašanje sliši čudno vendar me zanima če ima moje laično razmišljanje kakšno podlago.
Torej, če se potem vrnemo na svoje valute, ki bodo preračunane glede na stanje gospodarstva v posamezni državi, potem verjetno ni več vseeno pri kateri banki si vzel kredit. Če je ta banka avstrijska, boš posledično zaradi boljšega kursa dolgoval več, kot če si sposodiš pri slovenski banki. Skratka Avstrijci stojijo morda celo bolje od Švicarjev, kar pomeni, da si lahko na slabšem, kot če imaš kredit v CHF.

Hvala za razlago.

Zdravo,

ravno po TV poslušam, da v drugih EU državah ljudje množično dvigajo denar iz bank. Očitno se EUR slabo kaže. Kaj to pomeni za nas, ki imamo kredit v CHF (za odplačati še cca. 55.000 CHF)?

Glede na to, da imam denar, da bi poplačal kredit, vendar sem čakal, da se razmerje izboljša, se očitno to ne bo zgodilo oz. kvečjemu na slabše?

Kaj pravite naj poplačam kredit ali tvegam in čakam na boljše čase oz. boljše menjalno razmerje?

Že vnaprej hvala za vsako mnenje!

Dajte prosim še enkrat preveriti na banki tole ponudbo, saj to v teh časih ni mogoče. Menim, da gre za napako. Nobena banka na trgu ne ponuja tako nizkih fiksnih obrestnih mer. In da še banka krije notarske stroške – se mi zdi kar malo pravljično. Ali gre za napako, ali pa za “nabijanje”.

Če pa to drži, pa menim, da nimate kaj razmišljati – ampak res dvomim.

Sicer pa je pri konverziji v tem času bit težko pameten – dejstvo je, da ste vlak zamudili. Pa tudi še nekaj – izgube v primerjavi s kreditom v EUR so bistveno nižje, kot si predstavljate. Upoštevati je potrebno, da je pri kreditu na CHF obrestna mera že od začetka nižja. Težava nastane le, če morate ravno zdaj kredit poplačati – v nasprotnem primeru pa bi sam čakal na boljše čase oz. ne bi ničesar spreminjal – gre za dolgoročno zadevo in nihanja so običajna.

Res pa je, da evru ne kaže ravno dobro, čeprav sem mnenja, da bo preživel, samo brez Grčije in še kakšne države zraven. Jaz ne bi menjal, saj z menjavo realizirate ogromno izgubo. Ampak to je samo moje osebno mnenje.

Seveda drži. Saj smo sklenili posel. Vse je čisto tako kot sem napisal. Brez stroškov. In moram priznati, da danes lažje spim, čeprav se tudi € maje. Izgubil pa sem, ja. Pa tudi anuiteta je višja. Pazi, NIKOLI!!! ne bi šel menjat, če bi bil siguren, da bi ostalo tako kot sedaj. Menjal sem le zato, ker me je bilo strah, da bi € še padel.

lp,

Naj še dalje rizkiram ali odplačam kredit?

Dnevno spremljam menjalno razmerje, ki je dokaj konstantno oz. se v zadnjem mesecu minimalno poslabšalo. Ne vem kaj se bo zgodilo sedaj, če Grčija in kakšna druga država izstopi iz EU? In kako se bo na to odzvala SNB..če še bo vedno vztrajala pri razmerju 1,2.

No do 30.05.2012 imam depozit vezan…do takrat pa je vsako razmišljanje oz. mnenje dobrodošlo :).

A nam lahko prosim zaupaš, katera banka – me pa res zanima?

Hvala.

Sparkasse

Bom preveril – za fiksno obrestno mero 3,95 ti ne verjamem, za ostalo še dopuščam možnost. Vem po kakšni ceni Sparkasse banka dobiva likvidnost, zato bi za njih bila fiksna OM, ki bi bila praktično enaka spremenljivi nemogoča.

In zakaj ne verjameš? Kaj naj bi imel jaz od tega, da bi lagal? Pač, naredili so ponudbo za svoje komitente in to je to. No, če lahko preveriš, potem boš itak zvedel, da je točno tako kot sem napisal.

Tudi jaz ne verjamem da si dobil fiksno obrestno mero za kredit 3,95%.
To pa zato ker se da za vezani depozit danes dobiti 4,5%

To pomeni da bi banke delale v svojo škodo.
In tudi da takoj vzamem tak kredit in istočasno na banki ta denar vežem in sem v plusu!

Malo matematika ne gre tu skupaj.

Če je tukaj gor še kakšen komitent te banke, lahko potrdi, da smo dobili tako ponudbo, itak bo pa Grgl preveril.

@mp25 Matematika ti ne gre skupaj, ker je bila to ponudba samo za komitente, ki smo pri njih vzeli posojilo v CHF in pod temi pogoji ostali ne bi dobili tako posojilo. Naj pa še enkrat povem, da se brez veze ubadate s tem, smo res dobili tako ponudbo. Škoda, ker niste takrat o tem toliko debatirali, ko sem prosil za mnenje, ker bi se takrat takoj odločil. Hvala Bogu sem se vseeno 🙂

Zadeva je taka:
Hipotekarni kredit v CHF, glavnice še za cca 35.000€, še 9 let za odplačevanje. Obroki trenutno niso problem.

Na banki pravijo, da je strošek delnega poplačila med 10 in 11€, ob tem izbiram, ali se mi skrajša doba ali zmanjša obrok. Nekako mi je referentka priporočala, da poskusim čim bolj delno poplačevati, ko pridem na 20.000 € glavnice pa vzamem nov kredit in obstoječega poplačam. Stvar je v stroških, saj za 20.000 ne bi bila potrebna hipoteka, ki potegne kar nekaj notarskih stroškov.

Nekaj prihrankov imam v depozitih, sicer malo večji znesek zapade čez slabo leto. Bo se mi pa kmalu sprostilo 2000€, ki jih trenutno ne potrebujem za kaj drugega. Ali je pametno dat ta denar v delno poplačilo ali raje vezat depozit naprej? Ali pa recimo kupiti CHF in imeti rezervo, če se razmerje spet približa 1:1.

New Report

Close