Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute CHF vs EUR

CHF vs EUR

bs

Kva smetite temi Re: CHF vs EUR, ne pa nek jeben pravopis

Žal mi je. Res smo se odaljili od prvotno zastavljene teme.
Kakšno bo gibanje in tečajne razlike med CHF in EUR v naslednjih 10 letih mislim da točno ne more vedeti nihče. V zadnjem času se niti bančni, niti finančni, niti gospodarski analitiki ne morejo zediniti kaj šele doreči, kaj se dogaja in kaj se bo dogajalo v enem letu, kaj šele v desetih letih. Trg je takšen kot je, na njem je prostora za vse, uspeh žanjejo tisti ki so pri koritu in tisti ki imajo in znajo poiskati informacije, ostali smo plačniki njihovih zmag in kiksov.

Tule je link kjer napovedujejo da bo tečaj eur proti chf še naprej padal. Tečaj 1,15 do 1,20 je precej bolj verjeten od tečaja 1,46.
http://www.godmode-trader.de/nachricht/Euro-in-Franken-im-BIG-PICTURE-Historischer-Kurseinbruch-Schweizer,a2219851,b22.html

Bievro, ne nakladaj. Ti samo povej kje je 13,7% donos, pa bodo (bomo) vsi šli takoj tja.

Pozdravljeni.

Želela bi mnenje g. Tomca.

Od leta 2005 odplačujem kredit v švicarskih frankih. Doba odplačevanja je 20 let. Ali kredit poplačat z najemom novega v evrih ali ne?

Po mojem mnenju bo šel sedaj tečaj EUR-CHF pod 1,30.

po moje je to danes jasno vsakemu. Kje pa je po tvojem meja? bo šlo do 1:1? ali še nižje?

Zaenkrat 1,25 potem bomo pa videli

No, zdej je padlo pod 1:1,25. Pozna kdo kakega finančnega pravnika, da malo prime banko? Se mi dozdeva, da imajo od večvrednega chf le oni koristi.

Tu banke nimajo nič zraven.
Tudi oni so si sposodili vaše CHF.
Banka služi samo s pribitkom in razliko med obrestmi(marža)
Tako da sedaj se ne znašati nad bankami. Vsak ki je vzel kredit v CHF je bil seznanjen kaj pomeni valutno tveganje.

Mislim da bo tečaj šel celo do 1,15.

Mislim da se bo tečaj v prvi polovici leta izboljšal,oz.se bo dvignil,nestabilen bo do 1:32,potem pa bo šel spet gor

Na podlagi česa to misliš?

Na podlagi tehnične analize je situacija sledeča:
Trend je negativen že od leta 2007 (1,70) in pričakuje se tečaj še nižje. (1,14)

http://www.actionforex.com/action-insight/eurchf-outlook/eur%10chf-weekly-outlook-20101218129289/

Šele ko se tečaj prbije preko 1,38 lahko govorimo da se bo trend obrnil. Kar pa glede na situacijo sedaj (inflacija….) nisem mnenja da bo evro pridobival na vrednosti.

Razmišljam takole:že res da vodilnemu evropskemu gospodarstvu(Nemčija…….)odgovarja nizek tečaj evra,zaradi konkurenčnosti,beležijo gospodarsko rast na ta račun.Po drugi strani veliko evropskih držav je zadolženo v CHF,zaradi tako razvrednotenega eura in precenjenega chf,ne bodo mogle vračati kreditov,zaradi tega so vse bližje bankrotu,nato jih bo EU spet reševala iz krize in krog je sklenjen.Tudi švici ne odgovarja tako visok chf.Zato mislim da te špekulacije med eurom in švicarjem ne bodo še tako dolgo trajale in da se bo tečaj popravil najkasneje v prvi polovici leta.Če ne,potem pa EU-je ne bo več!

Izvoz Nemčije v Švico obsega le 3,8% vsega njenega izvoza kar je zelo malo da bi oni lahko na račun močnega eura imeli močno gospodarsko rast.
http://www.suite101.com/content/germany-s-trade-buddies-a10156

Evropske države niso zadolžene v CHF ampak v EUR.

Švici res ne odgovarja visok tečaj CHF in je zato že intervenirala z prodajo CHF in nakupi EUR.Tako so zapravili že precej denarja, vendar brez uspeha.

CHF raste zato ker se ljudje bojijo najhujšega inflacije, razvrednotenja eur in USD (se še spomnite YUG dinarja) Dogaja se isto kot je delal Tito ( tiskal je denar in rezal ničle,) V ZDA samo tiskajo denar brez osnove isto se dogaja z EUR ampak enkrat bo treba vse dolgove plačat.
CHF je ena redkih valut ki je še vezana na zlato, zato naj bi ohranjal realno vrednost. Vsi zato želijo kupiti CHF in zlato in se znebiti eur in usd. Zato tečaj leti v višave.

Kar se tiče krize pa najhujše šele pride. Treba bo spremenit način življenja. Manj trošit, se vozit z javnim prevozom…

Tudi če tečaj pade na 1,15(moja napoved) bo EU normalno funkcionirala.

vseeno mislim,če evropa ne bo podprla in “ojačala”evro,bo obstoj skupne valute pod vprašanjem.Če ne bo skupne valute in s tem skupne monetarne politike je pod vprašanjem tudi obstoj EU.Moje laično mnjenje,se mi zdi da ne rabiš bit ne vem kako hud strokovnjak,da vidiš kam vse skupaj pelje.

Prepričan sem da se bo tečaj evra,po novem letu,začasno dvignil.Kdo misli kredite poplačat naj to stori v prvem trimesečju leta,pozneje se bo spet obrnilo navzdol

No pa se le strinjava.
Moja napoved je da bo se bo tečaj začasno dvignil do 1,30 potem pa padel na 1,15. V kolikšnem času bi pa težko rekel.

Če se bo dvignil do 1,30 ali malo več bo idealno

Če prav razumem je zdaj pravi čas, da požremo razliko in nadomestimo kreditev v CHF z tistimi v EUR (ki so precej neugodni) ?!

mp25 je dobro napovedal začasen dvig tečaja okoli 1,3, ki se je v zadnjih dveh tednih res udejanil. Strinjam se tudi z njegovo realno oceno glede padanja tečaja na 1,15.

V razmislek pa tole moje mnenje in srčno upam, da se motim :-):

Če bi se zgodil hiter padec tečaja na 1,15, potem je verjetno, da bo evropejce, ki imajo prihranke v EUR, zagrabila panika in bodo besno bežali v CHF (ali v NOK), saj bodo izgubili še tisto malo zaupanja v EUR, ki ga imajo. Če se to zgodi je potem dokaj realna napoved nadaljnega padca tečaja pod neverjetno mejo 1 (1 EUR = 1CHF). Švicarska centralna banka bi sicer poskušala s korekcijami ustaviti ta naval nakupov CHF, vendar je vprašanje, če bi jim uspelo.

Mogoče pa je tak katastrofalen scenarij v teh zblojenih časih dokaj realen, saj Irska centralna banka sama tiska EUR (skrajen ukrep z dovoljenjem ECB, ki ga ne razglašajo na veliki zvon), Španija pa se nevarno bliža robu prepada, da o Grčiji sploh ne govorimo. Okej pa še Portugalska, Italija, … 🙂
Trenutna napeta situacija v Alžiriji, Tuniziji in Egiptu pa samo še dodatno priliva olje na ogenj EUR problemov.

Ja zanimivo razmišljaš samo da bo šlo pod 1:1 je pa malo prehuda.
Lahko se zgodi toda mislim da v tem primeru Eura ne bo več in bomo imeli potem spet slovenske tolarje!

Se strinjam mp25. Moje razmišljanje v smeri tečaj pod 1EUR=1CHF je prehudo. Se zavedam kakšne bi bile posledice takega razmerja za EUR območje. Mogoče ne tako hude, kot si napisal, da potem evra ne bo več in bomo uvedli tolarje :-). Pa vendar.

Če pogledamo zgodovino razmerja EUR/CHF:
– najvišji tečaj je bil v oktobru 2007- cca. 1,68,
– januarja 2010 je padel na – cca. 1,48,
– v začetku januarja 2011 pa je tečaj celo padel na – cca. 1,245.
Kljub nihanjem je zadnja leta viden zelo strm padec od uvedbe EUR v 1999.

Midva z mp25 in nekateri analitiki celo napovedujeva, da bo padlo na 1,15. Lahko pa se trend obrne tudi navzgor. Sedaj pa že govorim kot kakšen finančni svetovalec ali komentator (če ne bo padalo bo pa raslo :-)).

V teh valutnih vojnah, ki se dogajajo zadnje čase, me nič več ne more presenetiti. Drastični valutni premiki v korist EUR so se zgodili v razmerju EUR/USD od leta 2000 (1EUR=0,837USD) do 2008 (1EUR=1,599USD), mogoče pa bomo podobno zgodbo v škodo EUR doživeli v razmerju CHF/EUR.

Here we go again on currency roller coaster – up and doooown… 😮

Poanta vsega tega pa je, da so v bankah v letih 2006-2008 premalo opozarjali kreditojemalce, da obstaja možnost velikih valutnih tveganj, če se vežejo na CHF. Ko je prijatelj takrat jemal kredit, ga je bančni uslužbenec sicer blago opozoril, da obstaja valutno tveganje, vendar mu je predlagal, da je v švicarjih dosti cenejše, da je to razmerje zelo stabilno in da ne niha preveč, da se na dolgi rok vse izniha, itd … skratka, da je to najboljša varianta. Potem je še mene prijatelj hotel prepričati, da je to dosti bolj ugodno kot kredit v evrih in mi kot dokaz kazal dosti nižjo začetno mesečno rato, kot če bi vzel kredit v eurih. 🙂 Pa se ni dal prepričati v nasprotno. Bolj je verjel uslužbencu v banki. 🙁

Dovolj bi bilo, da bi mu bančni uslužbenec pokazal zgodovinski graf nihanj EUR/USD in kakšen testni izračun vplivov na kredit, pa bi dobro razmislil. Ne vem, če bi si upal vzeti kredit v valuti, ki je drugačna od valute v kateri prejema plačo. No po bitki je lahko biti pameten general. Mi je pa hudo, da imate nekateri sedaj veliko težav in skrbi, ker ne veste ali naj reprogramirate kredite v eure.

Mislim, da so predvsem banke krive, da niso ustrezno opozarjale kreditojemalce v kakšno valutno tveganje se spuščajo. Če bi banke ravnale kot dober gospodar, bi jim bilo pomembno, kako bodo ljudje kredite odplačevali. Vendar so v času konjukture vse banke delile kredite kot vroče žemljice.

Pa če se spomnim, kako so pred finančno krizo v bankah na šalterjih stare mamice nagovarjali, da so vlagale prihranke v delniške sklade … 🙂 …od takih res ne moreš pričakovati, da te bodo ustrezno opozorili na valutne pasti pri kreditih.

Ampak to je že druga tema.

Bi pa še dodal, da se v prejšnjem sporočilu omenjeni prijatelj zaenkrat ni tako zelo zafrknil, ko je vzel posojilo v CHF.

Posojilo, ki ga je vzel v CHF ni odvisno samo od valutnega tveganja o katerem govorimo na tej temi. Odvisen je tudi od obrestne mere LIBOR, ki pa je v tem času zadnjih let krepitve CHF zelo padel in tako delno nevtraliziral rast CHF.

Dejstvo je, da je moj prijatelj imel tudi malce sreče pri celotni zadevi. Zato pa se še zmeraj ne zaveda potencialnih težav, ki mu jih lahko njegov kredit prinese v prihodnosti. 🙂

Sem mu rekel, da bo v prihodnje problem, če bo LIBOR rasel in sigurno bo, hkrati pa bi se še CHF krepil napram EUR-u. To pa bi bila slaba varianta za njegov kredit.

Euribor je pa rastel v tem obdobju, kajne?

New Report

Close