CHF vs EUR
Ne, Libor (CHF) ni bolj padel kot Euribor. Podobno se je gibal kot Euribor. Je pa Libor (CHF) Na nižjih nivojih.[/quote]
Torej “nevtralizacije” v primerjavi z €ur ni bilo…ok.[/quote]
Seveda ne. Mišljena je nevtralizacija v okviru samega kredita (višanje vrednosti valute CHF napram nižanju LIBOR (CHF)), ki se je rezultirala v približno enaki višini mesečnih obrokov odplačevanja kredita.
Poudarjam, pa da je vseeno imel malce sreče, saj je njemu kot vsem ostalim kreditojemalcev, ki imajo hipoteke, zelo pomembno, da lahko redno servisirajo dolg, pa četudi ga bodo na koncu preplačali. Če se bo uresničila moja in mp25 napoved glede nadaljne krepitve CHF in sočasnega dviga LIBOR (CHF), potem pa se bo moj prijatelj začel ukvarjati z resnim problemom zaradi zviševanja mesečnih obveznosti, ki jih ne bo mogel več odplačati.
“ta pameten” se popravljam. 🙂 Če malo bolje pogledaš grafe gibanja EURIBOR in LIBOR (CHF) v zadnjih letih pa je vseeno bila nevtralizacija v primerjavi z EUR, vendar minimalna, če smo točni. V gibanju obeh je sicer neka korelacija vendar so odstopanja v korist LIBOR (CHF)…o.k. :-)))
“ta pameten” raje nam povej kakšne so tvoje napovedi za gibanje razmerja EUR/CHF?
Pa kaj bi svetoval tistim, ki imajo kredit v švicarjih?
No pa se le strinjava.
Moja napoved je da bo se bo tečaj začasno dvignil do 1,30 potem pa padel na 1,15. V kolikšnem času bi pa težko rekel.[/quote]
Prvi del napovedi se je že uresničil(dvig na 1,31). Zdaj pa pričakujem drugi del napovedi(je žepadlo na 1,25 in bo šlo po mojem mnenju do 1,15)[/quote]
Spet si zadel……………………………………………………………………………..NE
Kdor čaka, dočaka…mogoče leto, mogoče čez 5 ali pa v naslednji generaciji.
Odloči se kaj pišeš – trditve ali predvidevanja – obstaja vsebinska razlika med tema dvema besedama.[/quote]
Če bi prebral vse poste bi videl da sem napisal da bomo tečaj 1,15 videli še v tem letu,
V finančnem svetu nikoli nihče z 100% gotovostjo trditi da to se bo pa zgodilo v naslednjem letu,
Lahko le predvidevamo eni bolj uspešno eni manj uspešno. Tudi to sem že parkrat napisal.
Pa ti podaj svoje mnenje o gibanju tečaja.
ko bi le prej prišel na tale forum 🙁
daj mi povej…trenutno imam zajetno količino denarja (nekaj bi si še lahko sposopdil) v evrih, s katerim bi lahko poplačal kredit v švicarjih..
ali se mi torej danes to sploh še splača ali lahko upam na preobrat? ali je lahko sploh še slabše oz. kaj to pomeni, če evro propade in dobimo tolarje?
ali bo to zame slabše kot je sedaj?
sem totalni laik glede financ
februarja sem imel za poplačat 35000 €, kak mesec nazaj sem računal je bilo že 41000€….še malo, pa bom delal samo še za kredit 🙁
hvala za nasvet
sam zanimame, a se mi splača vsaj ta denar ki ga imam na banki, zamenjat v švicarje? potem pa naj pride do katastrofe….je vseeno bolje da je v švicarjih kot pa v evrih če pride do krize, je tako?
Danes je tečaj že 1,138 kar po mojem mnenju pomeni da bo šel do naslednje meje 1,09 in nato do EUR-CHF 1:1 Kaj bo potem pa težko rečem. Mogoče bodo EUR umetno držali pri življenju še nekaj časa, predvsem zaradi tega ker bo EU postala zelo konkurenčna ker bo lažje izvažala.
Sem pa mnenja da na dolgi rok EUR kot valuta ne bo zdržala zaradi prevelikih razlik v fiskalnih politikah držav EU.
Kaj bo ko ne bo EUR.
Vsaka država bo imela svojo valuto kot je bilo včasih , le da bo politika enostaveje manevrirala. Ko bodo javni uslužbenci zahtevali večje plače bodo enostavno natisnili malo več tolarjev in jim dali 5% povišico. To bo povzročilo 5% inflacijo in ti isti bodo spet zahtevali višje plače in tako naprej v začaranem krogu. Enostavno se bodo realno znižale plače…in standard vseh državljanov brez večjih protestov.
Ti boš v osnovi vedno dolžan v švicarskih frankih ne glede katero valuto bomo imeli v SLO. To pomeni da boš sigurno imel nižjo plačo kredit pa enak kot sedaj!
Kredit lahko tudi delno poplačaš brez stroškov. Mogoče bi bila to trenutno najboljša možnost da če imaš del prostega denarja z njim delno poplačaš kredit.
To kar sem napisal so samo moja mnenja – predvidevanja v osnovi ne vem z gotovostjo kaj bo v prihodnje!
kaj pa če bi ves denar ki ga imam na banki, zamenjal v franke? bi bilo to pametno?
ali pa mogoče samo polovico denarja dam v franke? če bi tečaj padal, bi prva polovica v frankih, krila drugo polovico, ki bi bila v evrih?
v primeru obrata, pa bi druga polovica pokrila prvo v frankih…sej nevem, mogoče bluzim
ali pa je bolje, da poplačam kar vse danes? si sposodim nekje pa je konec živčnega zloma?
CHF je vezan na zlato. Zlato in posledično CHF naj bi bila varno zavetišče pred izgubo premoženja. Bogati ljudje kupujejo zlato in nalagajo svoje prihranke v švicarske banke (kupujejo chf)
Zato vsaka kriza ki prinaša strah povzroči da tečaj zlata in CHF naraste napram drugim valutam.
Sem že večkrat napisal. Zadolževanje vseh držav ki temelji na potrošništvu je zgrešeno in nekdo bo moral enkrat plačat račun. Zato sta EUR, USD zame samo še list papirja ki sta zmeraj manj vredna.