chip tuning/powerbox
Zdravo, mene zanima kako je z temi chip tuningi…ali so vredni svojega denarja? se poraba zelo poveča in pa če zelo škoduje mašini? Je kdo slisal za powerbox? dejansko naj bi bila samo neka skatlica(optimizacijska naprava) ki se jo priklopi na kablovje in lahko sname kadarkoli in se masina povrne v prvotno stanje…hvalezen bi bil vsakega odgovora 🙂 Lp
Čipiranje je primerno za motorje s prisilnim polnjenjem (turbo ali kompresor), pri atmosferskih se moč poveča za le nekaj %. Motor je oblikovan za določen trg, zato imajo vsi motorji rezervo moči, ki jo s čipom dobimo (za manj razvite države motor manj navijejo). Načeloma se pri stage 1 tuningu poraba ne dvigne kaj bistveno (mogoče se bo celo zmanjšala). Teh čip tuningov je veliko vrst, odsvetuje se pa neko hitro menjavanje programov (ecu in motor rabita nekaj okoli 300 km, da lahko optimalno delujeta na določenem programu). Če je želja po nekaj več moči se seveda splača, saj je poceni, rezultat je pa takoj viden. Je pa treba to dati enemu, ki se na to spozna in da tudi da garancijo.
Jaz sem vzel njihov Powerbox in sem zelo zadovljen. Razlika je kot noč in dan… imam pa ford mondeo 2015 letnik, 180 konjev… mislim, da naj bi šlo vse skupaj na 220.. razlika je res očitna in ne bi ga več odstranil.. enkrat sem ga ugasnil za foro in je bilo tako, kot da je z mašino nekaj narobe :)… Imaš pa 5 opcij nastavitev – med tem, da imaš več navora in s tem manjšo porabo, ali pa več konjev.. jaz nisem nič premikal zaenkrat..
so pa slovenska firma in so tud zelo prijazni in pomagajo pri navodilih za inštalacijo.. za moj avto je bilo 5 minut.. simpl
še link, ker jih je več različnih… Vaš link