Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Čili – doziranje in način uporabe

Čili – doziranje in način uporabe

Nikoli nisem uporabljali čilija pri kuhanju, zdaj pa sem se odločila, da poskusim, v pasulj za 4 osebe sem dala 2 čilija, dolga približno 4 cm in široka 1 cm, pa ju sploh ni bilo čutiti – pa me zanima, koliko čilija običajno daste v jed, da je zmerno pekoča in kdaj ga daste – bolj na začetku ali bolj na koncu kuhanja.

Hvala vam za vse nasvete, lepo se imejte in kaj dobrega pojejte, če ne danes, pa jutri 🙂

Čili bi morala razrezat.

Ene vrste lahko daš celega in bo čisto malo čutiti, druge daš en milimeter in ne moreš pojesti, ker je preveč pekoče. Milijon vrst obstaja in razpon moči je zelo velik. Ni druge kot, da probaš.
Jaz dam na začetku kuhanja, če kuham za samo odrasle. Sicer pa imam čilije posušene in dane v oljčno olje. To pikantno olje si daje potem vsak po svojem okusu v hrano.

Ja, saj sem, na drobno.

Aha, potem ga naj drugič kupim pri drugi branjevki na trgu, če bo slučajno imela drugo sorto.

Obstaja veliko vrst čilija, ki se predvsem razlikujejo po tem, kako so pekoči (SHU)
Enih lahko daš noter eno kilo, pa ne bo nič pekoče, drugega daš pa noter polovico, pa se bo kdo počutil, kot zmaj (da bruha ogenj)
Sicer pa je tudi vprašanje, kako kdo občuti pekoče. Ista jed je lahko za nenavajenega zelo pekoča, za tistega z “zažganimi” brbončicami pa premila.

Včasih, ko so se dobili samo domači pekoči feferoni je bilo lažje svetovati… dva feferona. 🙂

Jaz uporabljam čili pipp omakice, pol kapljice 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} čiste Nage je zame več kot dovolj, na koncu v Jed na krožniku … Ko kuham začinim samo z oljem v katerem so plavali čiliji.

Bi rada kakšen močnejši fegeroncek? Nisem prepričana da imajo te ta hude branjevke.

Aha, potem ga naj drugič kupim pri drugi branjevki na trgu, če bo slučajno imela drugo sorto.[/quote]

Res je, čiliji so zelo različni. Jaz sem po istem sistemu enkrat delala rižoto – ker prvič po enem ni bilo nič čutit, sem dala naslednjič dva. Vsi smo bruhali ogenj, hehe. Zdaj raje prej probam, predno ga dam notri.

Se pa pri nas včasih malo težje dobi res hud čili. Eden jih goji, tam so res pekoči. Pa Špar je imel kakšne tri tedne nazaj ene reees močne. Drugače so pa večinoma bolj švoh (vsaj če jih primerjam s tistimi, ki smo jih prinesli iz azije).

Jaz imam domače, pa so kar hudi. Posušene uporabim ponavadi tako da jih dam že na začetku, oz. še prej malo popečem – s tem jim potenciraš okus.
Jaz posušene kar zdrobim med prsti – a pazi da potem te prste dobro zdrgneš z vročo vodo in detergentom, pa še potem si ne segaj v oči, usta ali nos še vsaj nekaj ur…

V jed za 8 oseb je ponavadi dovolj že polovico enega ali pa še manj. Vedi da najbolj pekoče so koščice, tako da če te odstraniš boš imela več okusa in manj ostrine. Večinoma se dobro kombinirajo s čokolado.

Kakšen čili? Jaz trenutno uporabljam mešanico, ki je 650x močnejša od jalapeno čilija, taka limited editions. Drugače pa je čilijov miljonavžent vrst, eni so v bistvu sladki.

New Report

Close