Najdi forum

Ima kdo kakšen dober, preizkušen recept za chili con carne?

LP

jaz ga imam za prste polizat, preizkušeno!
samo najti ga moram, pa ga pošljem!

LpMarusa

marusa, se priporočam!

Evoga, sem ga našla. Se pa opravičujem, če komu ne bo všeč stil napisanega recepta (tega sem namreč po domače napisala za prijateljico, pa ga sedaj nimam časa popravljati)!

Pa dober tek!

CHILI CON CARNE

Potrebujemo:
– ½ kg fižola, najboljši je rdeči mehiški fižol, navadni smrtniki se poslužujemo običnega slovenskega rjavega fižola (ni pa fajn un tabel za pasulj)
– govedino, mi k nismo mesojedci ne prav veliko, recimo približno toliko, kot si navajen dati za golaž
– 1 kg čebule, oziroma tolk, kot je imaš navado dati v golaž (10 dag gor ali dol)
– olje za praženje čebule
– 1 žlička sladke ali pa pekoče paprike v prahu (po želji in potrebah, hahaha)
– 1 žlička čilijevega praška … se dobi v naših trgovinah med začimbami
– sol
– cel poper
– lovorov list
– 2 dcl rdečega vina
– malo paradižnikove omake, mezge, nekaj paradajzovega pač
– koruzo v storžkih iz pločevinke … jaz dam ponavadi pol male konzerve, k itak kruh jemo zraven
– zraven lahko narediš kot prilogo polento, toda pozor, moraš jo narediti tako, da se polenta shladi, jo narežeš na kocke ko je strjena in jo potem pogreješ in daš kot prilogo namesto kruha (ena kolegica je dala zravn kr tekočo polento, pa itak da zadeva ni bla užitna, k je vseskup ratal en pešt)

1. Fižol prebereš in namočiš čez noč v velikem loncu (če iz konzerve, pač recept mal prilagodi)
2. Vodo s fižolom po okusu soliš, dodaš lovorov list, cel poper, in zadevo skuhaš da je pač kuhana.
3. Meso opereš, narežeš na željene koščke (pr nas majhne) kot za golaž.
4. Čebulo olupiš (itak) in narežeš kot za golaž.
5. Čebulo prepražiš na olju, da ovene. Dodaš meso, (lhk mal podušiš kot za golaž, sploh če je govedina od kake stare cike) ga prepražiš, posoliš, dodaš vse začimbe, ne pozabi na papriko in čili, po želji paradižnik, zaliješ z vinom in dušiš do mehkega.
6. Mesu dodaš fižol, skupaj z vodo, ampak moraš biti previden, če si fižol namakal v veliiikem loncu, bo to gotovo preveč vode! Končna jed je gostljata!!!
7. Vse to še mal pokuhaš, zgostiš če je preredko, zaliješ z vodo, če je pregosto. Zadeva je gostejša kot golaž, ampak ni pa čist gosta…je tut malo malo župce zravn.
8. Na koncu na pol cm delebe kolobarčke narežeš koruzico ( enkrat je mami vrgla kar cele storže notr in je bla groza), kuhaš, dokler se ti ne zdi, da je koruza sprejemljiva za prebavo.
9. Postaviš na mizo, pokličeš otroke, moža, ŽENO, cimre in vsi skupaj se lahko pripravite na ofenzivo, ki se prične kako urico po zaužitju obroka. 😉

Marusa, najlepša hvala.
Samo še eno vprašanje: kje kupiš suhi rdeči fižol, do sedaj sem ga namreč našla le v konzervi

LP

Pri nas vedno ddamo tega iz Mercatorja iz konzerve rdečega. Je še najboljši, oziroma v primerjavi z domačim rjavim suhim, je še boljši. Gotovo zato, ker je že malo pocast, pa je vse hitreje kuhano.
Sporoči, kako se ti bo zdelo.

Taprav fižol za cili con carne ga imenujejo indijanski fižol in nima nič skupnega s doma pridelanim (sivčkom, češnjevcem, tetovcem, belim….), ki tudi ni primeren za pristen cili, suhega ne dobiš saj do sedaj ga nisem opazila v trgovinah, s konzerve, ga dodaš malo pred koncem…..

Sem pa ravno včeraj gledala Jamie-ja na BBC, ga je delav za kolege…..not je pa dal cimet, kumino, čili…….

Moram priznati, da se sploh ne spomnim, kje sem dobila originalen recept. Je pa tako, da sva ga z mami malo priredile glede na okus in živila doma.
Recimo, jedla sem tudi chili con carne v Joe penasu (ki je znana mehiška restavracija), ampak se po okusnosti skrije pred tem, ki je zgoraj opisan. Gotovo gre za stvar okusa. Res pa je, da je tudi v originalnem chiliju noter menda mleto meso in ne meso kot za golaž.

jamievega sem ze delala…on kar dosti tega doda-mislim,da je bila cimetova skorja…pa se nekaj. ne vem na pamet:) lp petra

Recept je tudi na vrečki začimb za čili od Kotanyi-ja.

Chili com carne je res prava poslastica. Navadno ga kuham, kadar so na obisku prijatelji. Pripravim ga podobno kot marusa. Meso kupim takšno, ki se dobro kuha do mehkega (hitro ali pa počasi). navadno je to bržola. Včasih sem jemala mleto meso, a je takole s koščki mesa lepše in tudi mnogo bolj dobro. Na prepraženo čebulo, meso in česen (kakšen strok) dam kar konzervo vloženega paradižnika in obvezno kakšen ščepec mlete kumine (čeprav je osebno ne maram, se mi zdi v tej kombinaciji nepogrešljiva), ne dodam rdečega vina, ker me potem spominja na omako bologneze. Tudi koruzo izpustim.
Če se ne motim, sem ta pravi rdeč fižol videla zadnič na tržnici. Nisem pa prepričana. Če ga imajo, ga bom gotovo kupila, ker tisti iz konzerve neznansko napenja.
Nekje sem brala, da je receptov za chili čez sto. Po moje jih je še več. In pri vseh gre gotovo za malenkostne spremembe. Kateri je najboljši? Tisti, ki si ga nazadnje skuhal. Mi smo ga jedli za novo leto in ga še danes opevamo. Pozdravček, Neja :-))

Mi delamo čili s pomočjo Kotanya. Vendar pazi: Obsajata dve vrsti začimb za čili z mesom, ena je v rdeči vrečki (ta je OK), druga pa v rumeno rjavi – ta pa meni ni uredu, saj poleg mešanice začimb vsebuje tudi sol, pa razne glutaminate, sredstava proti strjevanju…
Pri nas uporabimo mleto meso (govedino), ki ga prepražimo skupaj s čebulo. Potem posujem z začimbo, dodam konzervo na kocke narezanega paradižnika, malce pokuham, dodam konzervo odcejenega rdečega fižola, še malo pokuham, če je pregosto zalijem (vendar ne preveč, jed mora biti kar gosta). Po okusu solim in še dodatno začinim s čilijem (ponavadi sicer ni potrebno) in to je to. Jed je gotova v pičle pol ure. Zraven jemo svež bel kruh, ali pa t.i. corn bread, ki pa z koruznim kruhom nima prav praveč veze, je bolj kot nek slan narastek iz koruzne moke. Recepta žal nimam pri roki.

Moj recept je skoraj enak kot Marušin, je pa “uvožen ” iz Amerike… No, jaz sem ga priredila v toliko, da dam namesto stolčenega suhega čilija kar kotanyjevo začimbo iz vrečke.

1 – 2 veliki čebuli sesekljaš, pražiš
1 svežo papriko zrežeš na kocke, dodaš, pražiš
pribl. 1/2 kg govedine, drobno zrezane ali mlete dodaš, pražiš
potreseš s čilijem in rdečo papriko, soliš, popraš
dodaš 3 žlice kečapa (Američani!), lahko tudi mezgo ali pasiran paradižnik
dodaš fižol in koruzo iz konzerve
zaliješ z malo vode, vendar mora biti gosto
dušiš vse skupaj še kake pol ure

Se mi zdi, da je razlika samo v sveži papriki…

In še to: zelo dobro je, če s čilijem nadevaš palačinke, jih preliješ z malo sirove omake (ali pa kisle smetane), in popečeš v pečici.

Hej! Pravi suhi mehiski uvozeni fizol za chili sem lansko zimo kupila v svoji zelenjavni trgovini.Zginil je v dveh dneh in ga potem do danes niso vec dobili. Je bil res zelo dober. Lp Babi

Samo ena malenkost. Jamie uporablja za čili kumin, ne kumine. Kar pa je kljub skoraj istemu imenu čisto nekaj drugega.

Kumin ali orientalska kumina. Pri nas jo je nemogoče dobiti.
Res pa z našo kumino nima nobene veze.

Torej, čili je uspel super. Malo sem pokombinirala vse recepte, uporabila mleto meso, koruzo v zrnju.
Vsi so bili navdušeni. Čilija sem dala sicer samo za vzorec, ker je jedel tudi moj leto in pol star sin, mož je čili pač dodal kasneje. Zraven smo imeli še tiste tortilje iz vrečke.

Vsem skupaj hvala za nasvete

Lep pozdrav

T.

ka mi lahka kdo pove katere začimbe so iz čilija? no vem da čili je začimba.. ampak kaj se vse dela iz njega? prrrrrosim ker imam plakat in me to zanima 🙂

New Report

Close