Cipralex (AD) in alkohol
Pred kratkim sem začel jemati Cipralex (AD). Zdaj, ko imam poleg Cipralexa predpisan še Helex (pomirjevalo), se bom alkoholu začasno odpovedal. Kako pa je po tem z alkoholom, ko jemlješ le še Cipralex? Ali ne bo nič narobe, če grem na kakšen pir (seveda v mejah normale) ali rajši ne? V navodilih piše sicer takole: ”Ni bilo ugotovljeno, da bi Cipralex povečal učinke alkohola. Kljub temu uživanje alkohola ob sočasnem jemanju zdravila Cipralex ni priporočeno.”. Ok, iz navodila se da razbrati, da grem lahko na kakšen pir, ampak zanima me, če je kdo od vas to že poskusil in kako se je obneslo? Ali si kaj prej pijan? Ali so ob uživanju alkohola prisotni kateri neželeni učinki?
Pa še nekaj, kar ne razumem v navodilu pri odstavku, ki sem ga že navedel zgoraj: ”Kljub temu uživanje alkohola ob sočasnem jemanju zdravila Cipralex ni priporočeno.”. Kako to mislijo ob sočasnem jemanju? Ali, da z alkoholom ni priporočljivo popiti tableto ali, da nasploh ni priporočljivo, če se zdraviš s Cipralexom?
Upam, da kdo zna odgovoriti na moja vprašanja.
Hvala in lp
Načeloma bi lahko pir zvrnil, a v tvojem telesu cipralex ne bi deloval kot je potrebno. Telo bi ob kombinaciji prej v obdelavo vzelo alkohol, zdravilo pa bi moralo čakat, torej učinek zdravil ne bi bil enakomerno porazdeljen.
Tako po domače sem povedal.
Stric, a maš rad pir?
Men je tud dober, najrajši imam tistega z partizansko zvezdo, al pa rogača.
Sočasno jemanje smatram, da pomeni da ne uživaš alkohola dokler izvajaš terapijo.
Mal za smeh, si hočeš tolmačit, ko vzameš zdravilo, da poplahneš z pirom. :)))
Escitalopram ima 56{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vezavo na beljakovine presnavlja pa se z encimoma CYP3A4 CYP2C19 torej ni ravno najboljša ideja da bi zraven kombiniral alkohol. Sploh pa ne kakšnokoli pijačo ki ima več kot 4.6{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} alkota kar pa je praktično že vsak pir.
Ti nimaš pojma, ker ne ločiš med AD-ji in pomirjevali.
Drugače pa alkohol in pomirjevala ne gredo skupaj, alkohol in antidepresivi pa ni kakega večjega problema, ampak če je alko v mejah normale.[/quote]
Seveda ločim. Eno so pomirjevala, drugo so antidepresivi. Velja pa za obojne, da ne gredo skupaj v kombinaciji z alkoholom. Tako kot je po domače obrazložil vilid.
o.moj.bog.[/quote]
O moj bog…..
Vam iz lastnih izkušenj povem, da je šlo po takem koktajlu pri mojem bivšem, vse samo še v smeri, da sem postala samohranilka s tremi otrocmi. Če sem mu slučajno kaj rekla, je bil komentar, sej je sam en pir……
Ženske pa kako to lahko gledate?
Ljubezenski trikotnik: psihična bolezen – zdravila- alkohol se vam ne more nikoli iziti OK. Ne glede ali ste v njem ujeti ali samo njegov opazovalec.
Najprej popravljam zgornje napačno tolmačenje. AD niso pomirjevala ampak antidepresivi. S pomirjevali se alkohol popolnoma izključuje.
Drugič k samomoru je bila oseba verjetno nagnjena, zato ga je naredila. K temu pa je verjetno pripomogla tudi kombinacija AD in alkohola.
Tebi avtor pa, raje se izogibaj alkoholu če si v depresiji.
Kakšno malo pivce ali kozarec vina občasno pa ne bo hudega. AD se lahko uživa tudi več let in večina ni sposobna popolne abstinence.