Čiščenje parketa
Pred kratkim sem se preselila v novo stanovanje (najemniško) in prvič v življenju imam parket. Trenutno se zelo lepo sveti, pri parih kolegih ki ga imajo sem pa videla da je postal precej zanemarjen, star in popolnoma nesvetleč. Ker želim ta sijaj ohraniti, me zanima s čim in kako naj se čiščenja parketa lotim. Mami je omenila voskanje ter poliranje. A je to to, ali je še kakšna druga opcija? Ljudje me strašijo, da je parket zelo težak za negovanje, jaz pa pojma nimam. Izkušenejše gospodinje prosim za nasvet, s katerim čistilom in kako sploh negovati parket.
Odvisno je predvsem od tega, kako dobro je polakiran. Jaz ga doma pobrišem z vlažno krpo enkrat na teden. Na cca. 2 leti pa očistim na mokro (s posebnim čistilom in sesalcem za mokro čiščenje) in namažem s profesionalno lazuro. Parket je star zdaj 30 let in je še vedno lep.
Vzdrževanje res ni težko, je pa parket občutljiv (če ti kaj pade na tla, se hitro pozna/poškoduje, ne smeš ga pomivati s preveč vode…). Načeloma se ga pa na recimo 20-30 let da prebrusit in na novo polakirat, oz. ko je poškodovan – se naredijo špranje zaradi tega, ker je bil slabvo položen ali ker je prostor vlažen, ali pa se poškoduje lak.
Ce mas visok sijaj bo uglavnem ostal tak.kolegi majo lahko mat pobarvan z lakom.
Dokler je lep ga jz nebi mazala z nicemer.mal ceta pa obrisala.ce pa ga bos mazala s cim pol pa moras cez cas kupit tud cistilo da spucas to loscilo dol.ker loscilo se prime in .e gre mkr tko dol.e pa ga puscas pa nardi tak matiran vse skup.to velik folka ne ve.zdej ves se ti.si vesela a ne
Hvala vama obema za odgovor
Ja, zdaj vem spet nekaj več, kot sem vedela pred eno uro
A ko pišeš da ga čistiš z malo ceta misliš dobesedno detergent za posodo (zame je to cet) ali rečeš cet kar vsakemu čistilu?
Papica: Čiščenje samo z vlažno krpo pa… a si prepričana, da to zadostuje? Sicer hudo umazan ne bo nikoli, ker je v spalnici, in tam pač nikoli ne hodim v čevljih, ampak vseeno sem bila dosedaj navajena tla nekako 1x na teden očistiti s čistilom, in nisem prepričana, da je samo voda dovolj.
Imamo star hrastov parket lakiran svilen lesk. Pocasi postaja grd. Sem in tja kaksna praskica, s cevjem gumo narisana crna crta, izguba sijaja.
Uporabim cistilo za tla tipi top (bom sla se preverit) in res temeljito pomijem. Ko se posusi pa vzamem eno ne prevec vpojno krpico, ki sluzi samo za razmazovanje voska, ki ga v manjsih luzicah polivam po parketu. Uporabljam Pronto vosek. Pocakam, da se vosek oz bela tekocina posusi in po potrebi se enkrat ponovim. Sije kot nov. Po tem ga negujem po potrebi zgolj z vlazno krpo brez cistil.
Res je potrebno paziti, da pri predhodnem ciscenju ne uporabite razmascevalca drugace vam vosek ne bo prijel.
Kar z navadnim univerzalnim čistilom ali Prontom za les. Žal se nabere preveč prahu, da bi bila zgolj vlažna krpa dovolj.
Sicer pa že vlažne krpe prodajajo v DMju, nekatere so prav za laminat in parket. Meni malo moteč vonj, a za tvoje potrebe bodo OK.
Tiste, ki pišete o čudežni krpi, ali s tem mislite mikrofibro slučajno?