čiščenje šip na bencinskih črpalkah
Ali kdo ve, kako je s plačilom, če na BS čistiš šipe? Nekoč, ko sem jaz to počela, je bilo naše plačilo na Petrolu zgolj in samo drobiž, ki smo ga dobili od voznikov. Kar sploh ni bilo slabo je zdaj kaj drugače? Ker na OMV-ju imajo celo njihove uniforme in vse. Koliko pa kaj pustite denarja tem puncam/fantom, ki vam očitstijo šipo?
Tej mladini preko Študenta vedno kaj dam, cca 1 EUR. To bi lahko bil moj najstnik ali najstnica
Tudi sama sem delala preko študenta v mladih letih in bila vesela, če je kdaj še kaj dodatnega priletelo v žep. Na sploh mi je všeč, ko vidim, da mladina kaj honorarnega dela (za razliko od žicanja džankijev).
No, jaz pa takole razmisljam: to je mladina, ki bi lahko v tistem casu veselo lenarila ali celo pocela bedarije – pa se trudijo delat in si nekaj zasluzit. In me sploh ne zanima, ali dobijo kako redno placilo, ampak jim vedno pustim par evrov. Za primerjavo: mladini primerljive starosti, ki prosjaci po cesti, nikoli ne dam niti centa.
Študentje, ki delajo na bencinskem servisu, polnijo police, čistijo, delajo na blagajni ipd. so plačani na uro. Tisti, ki jih najamejo samo čez poletje za čiščenje vetrobranskih stekel, niso plačani nič. Njihov zaslužek je le “napitrnina” strank.
Ponavadi jim dam 1€.[/quote]
tole dži, plačani niso prek napotnice za čiščenje stekel, samo kolikor dobijo ‘napitnine’, pride zelo dober dan, včasih pa tudi ne tako dober
Oprosti, ampak par € za to, da ti sprednjo šipo očistijo, je pa pretiravanje. Meni so prav nadležni, ker si lahko šipo spucam sama. Če sem že dobre volje, jim pustim da spucajo in dam 1 €.[/quote]
Vsak tako, kot se mu zdi prav. Nic ni narobe s tvojim pristopom – jaz pa pac mislim, da je treba vzpodbujati mladino, ki si tudi na ta nacin pridobiva neke dolocene vrednote. Meni npr 2 evra ne pomeni nic – morda bi jih zapravila za kavo. Mlademu cloveku, ki tam pridno dela, pa zagotovo pomenita vec; korak blizje pocitnicam, knjigam, pa v koncni fazi pici s prijatelji. Spostujem delo in spostujem voljo do dela. Upam, da bom to privzgojila tudi svojemu sinu.
Ok, to je fer. Ni dela, ni plačila.
Pri nas je včasih hec, ker mož ima rad dobro spucane šipe. In ko vidi, da prihaja kakšno izjemno mlado neizkušeno bitje, ga je predvsem strah, da bo bolj razpackala svinjarijo po šipi kot kaj drugega. Če deluje res nespretno, se ji zahvali, večinoma pa pusti, pa ji plačamo. Pa mogoče takoj z brisalci spet spuca šipo.
Meni so tako všeč sončki in sončice, ki čistijo vetrobranska stekla. Ko grem v službo zavijem na prvo črpalko in me že ogovorita dva sončka ali naj mi očistita vetrobransko steklo. Jaz se takoj strinjam. Vsakemu dam napitnino 5 evrov, ker sta mi polepšala dan. Zdaj sem se že navadila, da se vsako jutro ustavim tam.
Meni pa se zdi smotano, da samo gledajo, kdo ima boljši avto in komu se bo bolj splačalo spucati šipe zaradi napitnine. Če so tam, bi morali spucati vsem šipe oz. vse vprašati, če jim lahko, in potem, če kdo da napitnino, pač da. Ko sem imela starega cliota, niti enkrat mi jih ni nihče očistil, sedaj ko imam boljši avto, pa vedno vprašajo. Sej tudi jaz jim vedno pustim 1 evro, samo način mi res ni všeč. Aja, in če bi bili pametni, bi vedeli, da ponavadi prej plačajo tisti s slabimi avti, ker tisti z ultra dobrimi so ponavadi škrtuhi.
Jaz sem kakšnih 15 let nazaj delala tako na enem od Petrolovih servisev prek študenta. Na uro sem dobila kot bi sedaj primerjal ene 2 evra ali 2,50 evra. Najprej sem morala narediti inventuro vsega, kar so zahtevali ob menjavi izmene (vsak dan), nafilati police, preložiti ene 50 prlinskih jeklenk na dan in podobno. Če pa je bil čas, sem lahko čistila šipe in tako prejela še kaj napitnine. Zato je bila urna postavka tako nizka, ker naj bi kao full zaslužili pri šipah.
Sama sem čistila ne glede na “ceno” avta, sem se pa izogibala tistim, ki so me takoj prestrelili s pogledom.
Celo ni lahko, če se komu tako zdi. Jaz sem bila hvaležna vsem, ki so kaj dali in če so bili zadovoljni s čiščenjem.
Tako sem si plačala ure za izpit za avto.
Včasih sem jim dala kaj, sedaj pa ne več. Brez vprašanja začnejo čistiti šipe, to je moj avto in brez vprašanja se ne bo nihče dotikal mojega avta. To da so malo plačani, ni tako res, zaslužijo v enem dnevu 1x več od mene, vem ker je prijateljica lastnica enega s.p. pri petrolu in vem kako stvar leži. Sedaj takoj rečem da ni treba, ker če se odpeljem brez da plačam mi je težko, a tudi jaz težko služim denar, 1e za čiščenje šipe in da da direkt v žep no no no. Izračunajte si sami koliko e je to na uro, kaj šele v celem dnevu. Vem tudi da raje gredo k turistom, ki jim je nerodno da se kar odpeljejo. Kar je ena napisala da jim da 5 e za čiščenje, povej kje živiš ti jaz že zjutraj to opravim in ti ne bo treba na pumpo ali pa res nimaš nobenega da ti polepša dan, 5 e da ti nekdo polepša dan? Smešno.
Moja izkušnja z čistilci vetrobranskih stekel:
Pred dnevi sem se ustavil na BS Lom 1. Ko sem iztopil iz avtomobila, me je prijazno pozdravil fant in me vljudno nagovoril: “Kaj dam gospod, dizel ali bencin?” Odgovoril sem, da potrebujem dizel. Fant je elegantno odprl vratca in pričel “tankati”. Med tankanjem me je fant vprašal, če so mogoče kakšne gume za preverit in tudi če je olja v motorju premalo. Odvrnil sem, da so mi gume in olje preverili na zadnjem servisu, ki je bil dober teden nazaj. Fant se je nasmehnil in me vprašal, če je mogoče kakšna šipa za očistit. Res, prednja šipa je bila tako umazana, da se je komaj kaj ven videlo. Fantu sem dovolil, da mi jo očisti. Med tem, ko sem čakal v vrsti za blagajno, sem opazoval fanta skozi izložbeno okno. To je bilo zares mojstrsko čiščenje stekel. Elegantni gibi, brez kapljice vode na plehu in natančno 1/2 cm od roba stekla, brez lis in sledi potegov. Očistil mi je tudi prednje žaromete in vse to v cca. 2-3 minutah. Ko sem prišel do avta je ravno končal še zadnje steklo, ki je bilo tudi umazano. Delo je bilo opravljeno odlično, stekla so bila kot nova. Fantu sem dal 3€ in ni mi žal, saj je delo opravil perfektno. Danes sem izvedel tudi, da so ti študentje plačani 1€/h. Če bi to vedel že prej bi mu sigurno dal vsaj 5€, saj me je vljudno vprašal, če mi očisti šipo in ni kar planil nanjo. Všeč mi je bilo tudi to, da mi je najprej natankal in mi ponudil še ostale storitve in šele na koncu vprašal, če mi lahko očisti šipo.
Res, pohvale vredna njegova vljudnost in delavnost. Če pomislim, kako je tam delati ko je recimo 30 stopinj+ in se ti pred nos pripelje avto od katerega kar puhti se zavem, da je tisti denar težko prislužen. Tudi če zasluži recimo 10€/h je to brez pardona težko zaslužen denar.
ne vem če veste in če bo sploh kdo pogledal tale odgovor. prav nič nismo plačani na uro! vse kar dobim oje denar ki nam ga pustijo stranke..če je kje kaka izjema je to odvisno od najemnika bencinske črpalke. sem delala na ravbarkomandi in na omvju na bonifiki na ac v kopru, nikjer nisem dobila niti centa od delodajalca…še majčko sem morala kupiti. tako, lih da ne boste govorili na pamet