čiščenje wc školjke
Prosim za pomoč. V našem okolišu imamo zelo trdo vodo in posledično izrazito nabiranje vodnega kamna okoli pip, korit in banj. Sem zelo temeljita in dosledna pri čiščenju, sem pa opazila, da se je v straniščni školjki začel delati črn rob (spodaj, v vodi). Ne odstrani ga noben wc net, nobeno ščetkanje, probala sem celo z nekakšnim nožekom, nič! In res grdo zgleda! Lepa bela školjka, notri pa črno kaj res pomaga? wc net zlivam not vsaj tedensko, drgnem ko nora, uporabljamo tiste dišeče “drekce” za v školjko, in še in še. Ampak rob ostaja, trda voda pa mi para živce!! Lepo lepo prosim za kak nasvet
Jaz naredim tako: na roke dam rokavice in z jogurtovim lončkom izpraznim vodo iz školjke. Nato vzamem staro odsluženo viledo (od posode) gor dam arf in dobro zdrgnem. Sperem z vodo in vse je snežno belo.
Če ti pa ne uspe, se ne sekiraj, saj je samo školjka in WC školjka ni skleda oz. krožnik, iz katerega se je.
Vsuješ citronsko kislino, pustiš čim dlje in zdrgneš. Če je že prava plast vodnega kamna, moraš malo načeti s kakim izvijačem ali starim nožkom in se potem lepo sama odlušči.
Namesto čistil uporabljaj za redno vsakodnevno čiščenje alkoholni kis – tudi za umivalnik. Razredčiš 2/3 kisa in 1/3 vode. Jaz imam to kar v stari pršilki in imaš vse očiščeno tik tak v dveh, treh minutah. Enkrat na teden uporabim WC račko.
Imamo eno najtrših vod v SLO, pa nimam nobenih črnih robov na skoraj 30 let stari školjki. V školjki je vedno tisto “spiralno čistilo”, se pravi uno ki se spira z vsakim potegom vode, 1 x tedensko je v rabi WC račka, čim pa ni školjka nežno bela, zlijem not 1 dcl varikine in pustim vsaj kako uro delovat. Školjka je brezhibna.
hodite srat in scat v bližnji bife
aja – pa zob si ne smete umivati doma, ker kamen škoduje sklenini
bog ne daj pa, da si fračo opereš doma, ker bo descu zgulilo curaka, če te še natepava
če predhodno zmehča vodo, tako da iz nje odstrani raztopljene soli, potem taka voda frače ne bo poškodovala, ap tudi curak ne bo tprel prevelikega trenja, mehanske obrabe in poškodb
Soda bikarbona je bazična, kis je pa kisel-kislina. Če to skup zmešeš med sabo zreagira, kamen na školjki pa ostane….
Ne take klanfat Yo…
Vodni kamen razžre zgolj kislina, najcenejša in najučinkovitejša je solna kislina. Obliješ školjko, počakaš in podrgleš. Po potrebi ponoviš proceduro. Za tist kamen na dnu školjke pa pustiš kislino čez noč v njej (tudi vodo ni treba praznit, samo dolij)
Dobi se pa 20 ali 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} solna kis.
Ne uporabljam nobenih “unih” zadev za v wc školjko, tud wc račka je v bistvu čist brez veze, en kup kemikalij, da mi draži sluznico in da smrdi, učinka pa nobenega. Kis, soda ipd. je po mojih izkušnjah bolj kot ne blažev žegen za kaj resnejšega. Tako da jaz parkrat na leto vržem v školjko (ki je nič ne praznim) eno merico npr. vanisha v prahu ali nekaj na to temo, mal požokam, pustim recimo urico, še požokam in… školjka je bela, svetleča, vsaka morebitna usedlina popolnoma odstranjena. Varekina tud seveda naredi svoje, samo jaz smradu in draženja sluznice ne prenesem.
Soda bikarbona JE kemična spojina in pomembna sestavina večine čistil. Bogve, zakaj?
V številnih čistilih za posodo, tla, okna je dodan alkoholni kis. Pojma nimam, zakaj?
Ne vem, zakaj bi si ženske izmišljevale, da počistijo s sodo, kisom ali kislino, če ne bi bilo res? Kaj bi imele od tega? Moja mami je totalen fašist, kar se tiče čiščenja. Zdaj je stara in rabi pomoč, tako da sem se zadnjič jaz lotila kopalnice po svoje – s kisom in citronsko kislino. In je bila zelo zadovoljna (pa verjemi, da se ne zgodi pogosto, ko gre za čistočo v stanovanju, je pač obsedena s tem).
Solne kisline ne poznam, jaz uporabljam citronsko za najbolj trdovraten kamen in imamo lepo belo školjko.