Cista v možganih
Spoštovani.
Če ima mogoče kdo cisto v možganih, bi ga lepo prosila, če se javi, lahko tudi na osebni mail, ker namreč jaz jo imam, problem pa je v tem, da eden zdravnik pravi, da je potrebno odstraniti, drugi zdravnik pa , da je treba spremljati, če zadeva raste. Namreč 3x sem že bila na MR in je zaenkrat vedno iste velikosti.Praktično ne vem kaj storiti, da bi bilo prav.
Imam pa arahnoidno cisto.
Zelo bom hvaležna, če mi bo kdo pisal.
Res hvala že vnaprej.
Če ti to kaj pomaga:
Zakaj nastane arahnoidna cista frontopolarno in kako se zdravi? Velika je 3×1 cm in uzurira frontalno skvamo.
Odgovor: Arahnoidna cista je v večini primerov razvojna anomalija. Najpogosteje nastane na srednji tretjini lobanskega dna, lahko pa kjerkoli ob arahnoidei. Zdravljenje je kirurško (odstranitev in vzpostavitev povezave med cisto in trebušno votlino), ko pa je cista naključna najdba svetujemo včasih le spremljanje stanja (v kolikor ni znakov in simptomov).
Še nekaj o arahnoidni cisti:
Arahnoidna cista predstavlja benigno cisto. Sestavljena je iz arahnoidee – membrane, ki je ena od treh možganskih membran ter bistre tekočine, najpogosteje likvorja. Likvor je tekočina, ki obliva možgane in hrbtenjačo. V večini primerov je posledica razvojne napake. V redkih primerih je povezana z rakavim obolenjem ali kot posledica prebolelega vnetja možganskih ovojnic, krvavitve ali operacij na možganih. Ponavadi jo odkrijemo slučajno ob slikanju možganov. Bolniki večinoma nimajo težav, pri redkih pa povzroči glavobol, epileptične napade, redkeje fokalne nevrološke znake. Pri otrocih lahko povzroči povečanje lobanje ali izboklino, razvojni zastoj, … Glede terapije ni enotnega mnenja. Nekateri zagovarjajo, da je terapija potrebna le pri bolnikih, pri katerih so prisotni znaki ali simptomi, drugi pa svetujejo dekompresijo tudi pri bolnikih, pri katerih je arahnoidna cista slučajna najdba, da bi se s tem izognili kasnejšim komplikacijam. Najučinkovitejše zdravljenje je odstranitev zunanje membrane in vstavitev cevke, ki povezuje cisto s trebušno votlino (cisto- peritonealni šant), kar omogoča odtok tekočine in zmanjšanje pritiska na okolne strukture.
Odgovoril(a): Lea Leonardis, Inštitut za Klinično Nevrofiziologijo, Klinika za Nevrologijo, Univerzitetni Zdravniški Center, Ljubljana, 16. 1. 2008, 22:40:24
Kopirano iz: http://www.sinapsa.org/tm/vprasanja.php
Moja prijateljica ima točno tako kot ti. Njej zdravnik je dejal, da operacija ne pride v poštev, ker bi bilo samo še slabše. Tako pa sedaj opazujejo in redno hodi na MR., da vidijo, če cista raste in na srečo je cista enako velika kot prvič, ko so ji delali MR. Tako, da ona ima to sedaj težave že cca. 2 leti in to cisto. Pravi, da jo samo glava neznosno boli ter, da je malo omotična no, in da je bolj švah v moči. Energijo ji pobere to je to. Če želiš jo lahko kaj vprašam in ti odgovorim.
lp,
Hvala vsem. Vesela deklica.
Bi te prosila, če lahko malo povprašaš prijateljico, zanima me predvsem, zakaj pri njej ne pride v poštev operacija? če je za mi lahka tudi piše na moj mail, je lažje če vem,da nisem edina na tem planetu s tem.
Saj pravim, da sem dobila dva različna mnenja od dveh priznanih nevrokirurgov, pa tudi strah me je kar tako glavo odpreti – operirati, če imam to cisto dolgo v glavi, tri leta stoji oz. ne raste je pa res, da sem dostikrat omotična, pa ne vem ali od te ciste ali pa lahko tudi od drugih vzrokov.
Hvala.
lp
Lahko ti povem, da ima moja mama isto stvar in da zadevo že 4 leta spremljamo. Ker se nič ne spreminja, se je mama odločila da ne bo niti rezala niti obsevala, čeprav je zdravnik to predlagal, ampak mi smo mnenja da dokler stvar miruje, zakaj “odpirat” glavo. Če nimaš nobenih težav, jaz na tvojem mestu ne bi nič tikala. Toliko, želim ti čim več zdravja in lepih trenutkov, pa čim manj skrbi!!!
Res hvala za odgovore. Demmi, rada bi te vprašala predvsem kateri nevrokirurg ji je svetoval za operacijo. Lahko mi pišete na moj mail.
Sicer sem se pa tudi sama glede sebe odločila, če zadeva ne bo rastla, tudi jaz ne dam glave odpirat – me je preveč strah.
Jaz si spremljam že tri leta in je zaenkrat sprememba ista.
Problem je samo v tem, da imam siptome: glavobol občasni. pekoče oči, občasne vrtoglavice.
Pa v bistvu sploh ne vem ali mi jih povzroča cista ali pa kaj drugega, kajti tudi na vratni hrbtenici imam degenerativne spremembe oz. majhno obrabo, (pisarniško delo), čeprav sem stara 31 let.
Če mi še kdo napiše kakšen nasvet oz. izkušnjo bom vesela.
Lepe praznike vsem.
Moj sin je star 34 let. Arahnoidno cisto so mu diagnosticirali še pred nekaj leti cca 5 leti. Tedaj je cista bila velikocti 1 cm in je mirovala. 2014 leta je cista začela rasti.Pojavile so se težave pri sinu kot so glavoboli, utrujenost, bolečine v mišicah. Potem je cista zrasla najprej na 2 cm x 2 cm. Nekaj mesecev je mirovala, potem je začela spet rasti.Včasih po noči med spanjem sin ne čuti svoje telo od vratu navzdol, občasno vleče desno nogo, slabše sliši na desno uho in ima epileptične napade. Napadi so sicer dokaj rahli in hitro izginejo.Ostane pa po napadih večurna utrujenost, pritisk v glavi in bolečine v mišicah ter vrtoglavica. Konec 2016 leta je cista bila velika 3 cm x 6 cm in še naprej raste. Težave pa se kar stopnjujejo.Vendar so nam do sedaj skoz odsvetovali operacijo ter so samo spremljali cisto. Kot njegova mama sem mnenja, da bi moral na operacijo, da se to odstrani dokler še ni prepozno. Nevrolog nam je na zadnje na pregledu povedal, da če se bo odločil na operacijo, naj se oglasimo. Problem je v tem, da smo se pogovarjali z nekaj pacienti s podobnimi težavami, ki so se odločili na operacijo tukaj pri nas, vendar so izvidi po operaciji bili zelo slabi. Pri nekaterih se je cista ponovila, drugi pa so po operaciji imel dokaj hude težave, ker je med operacijo prišlo do poškodbe nekaterih delov možgan v glavi. Brali smo in smo spoznali nekaj oseb, ki so šli na takšno operacijo v Nemčijo. Skoraj v vseh primerih je operacija bila uspešna in se ni ponovila. Tudi sami bi radi šli na operacijo v Nemčijo, vendar nimamo denarja, takšna operacija pa je draga. Prosila bi vse, ki so bili na operaciji v Nemčiji, če nam lahko povedo, koliko približno stane takšna operacija. Nekaj bomo morali ukreniti, ker so težave če dalje večje in je čas čakanja in opazovanja po moje iztekel…..