Čisto sem že obupana, ker babica svoji vnukinji kuha samo nezdravo hrano.
Hčerkica je stara 10 let. Po šoli (od kar ni več podaljšanega bivanja za toliko stare otroke) gre k babici. Ta pa ji seveda pripravi vse kar si mala izmisli (seveda je to sama ne zdrava hrana, logično). Na kilogramih se ji zaenkrat še ne pozna ravno, saj je precej časa v gibanju (predvsem zaradi mojega teženja, a jo vsaj za zdaj še nekako uspem prepričati, da je to koristno).
Če se ne bi toliko gibala kot se pa verjamem, da bi bila že pri teh letih prava mala bajsika. Pa ne gre tu samo za kilograme in izgled, temveč predvsem za njeno zdravje, ki na dolgi rok s takim načinom zagotovo ne bo najboljše. Tudi po kosilu ji vedno pripravi kakšen pribolšek + sladkarije, kar me še dodatno zmoti. Čeprav hčerka točno ve, da tega ne sme jesti jo njena babica še vseeno prepriča, da poseže po tem (kdo bi se pa lahko uprl dobrotam, če jih dobi na pladnju)?
Ko to omenim moževi mami, torej njeni babici ta vsa besna plane v zrak, da je punčka še otrok, da so se ji okusi komaj dobro začeli razvijati, da bo že kasneje (če prej ne v puberteti) sama od sebe začela paziti kaj in koliko bo pojedla, saj ne bo želela biti v centru zbadanja s strani vrstnikov- to je njena teorija oz obramba. Vrgla mi je naprej tudi to, da naj sama poskrbim doma, kako in kaj bo jedla in tu se najin ”kreg” konča, ker jo ne morem več poslušati. (čeprav, ko kuham sama doma kuham večinoma samo zdravo hrano, predvsem je tu veliko zelenjave), a to je večinoma samo ob vikendih, ko sem prosta. Med tednom bi bilo vse skupaj prepozno, pa tudi midva z možem imava obrok v službi tako, da se mi niti iz tega razloga ne splača kuhati, ker od naju ni po službi nihče lačen.
Hčerka običajno večerja lahko večerjo (jogurt, smoothie, juhico, riževe vaflje in kakšne oreščke), če pa se zgodi da je še lačna pa ji dam še kakšen posušen krhelj in to se mi zdi za večerjo čisto dovolj ali pač ne?
Imate vi kakšne predloge kako naj spremenim mišljenje moževe mame oz vplivam na spremembo prehrane, saj svoji hčerkici želim samo najboljše, a imam občutek da sem tu čisto nemočna.
Mnenja, predlogi več kot dobrodošli!
Hvala,
Marina.
Ne, tvoja hčerka ne kontrolira teže s zgibanjem, ampak s tem, ker za večerjo nič ne je. Sklepam, da je pri babici popolnoma običajno hrano, ki se tebi zdi nezdrava, ker si nek veggie frik. Dokler ji popoldne in zvečer ne boš nič več dala, se tudi zredila ne bo. In ve, da se mora pri babici najest, ker potem nič več ne bo. Ima kosilo v šoli? Ali ne? Če ne, naj po tvoje živi od jabolčnih krhljev?
Marina, danes že cel dan lupetam bedarije tukaj na forumu, ker dejansko so teme meni ena bolj blesava kot druga.
Tebi pa bom odgovoril strokovno, ker sem iz stroke. Torej zdravstva.
Punčka praviš je stara deset let. Glej, to so leta, kjer telo (veliko bolj točno kot kadarkoli kasneje) pove kaj potrebuje. Ti bom ponazoril na primeru iz narave. Ko in če želimo, da nam pridelek zraste in je zdrav, potem potrebujemo gnoj. Več gnojiš, bolje rase in lepše se razvija. Ko je plod razvit, potem pa gnoj ni več potreben. Potrebna je voda in to je to. Nekako podobno je pri razvoju človeškega bitja. Dobesedno gnoj rabi. Nisi napisala (ali pa sem spregledal) perila verjetno še nima. Se pa telo na to pripravlja in potrebuje full moči, da lahko sprosti to.
Jaz ti bom predlagal takole. Pri kosilu (če je ta nekje do tretje ure) pusti lepo pri miru vse skupaj in naj je kar ji paše. Le pazite pri cukru, in ga recimo nadomeščajte z medom ali pa pravim rjavim sladkorjem.
Poskrbi za zajtrk. Ta je najvažnejši. Če je zajtrk uravnotežen in kvaliteten, se bo tudi sla po “slabi” hrani čez dan izgubila.
Tvoja hči naj zjutraj, ko se zbudi, še preden si opere zobe, popije dva deci mlačne vode. Čez dvajset minutk pa ji pripravi zajtrk. Obvezna vsebina naj bo črn kruh (riževe vaflje vrzi stran, to ni ok) jaz prakticiram ajdovega. Namaži s kvalitetnim putrom in dobro marmelado, med ali po želji recimo kakšna dobra pašteta. Krasna je tudi polenta, kuhana na vodi in zabeljena s putrom. Izogibaj se hladnim jogurtom zjutraj. Pa en kos sadja. Najboljša je recimo kakšna pomaranča. Dopoldne za malico pa jabolko in pa jogurt, da pohladi telo. Kosilo naj bo po njeni želji, le pri količini pazite. Vedno stisni svojo pest in tako vidiš koliko potrebuje tvoj želodec. Približno takšna je velikost želodca. Če poješ več, je zdravju škodljivo. Zvečer pa je idealna dobra zelenjavna juha ali kakšen losos pa solata, ali pa recimo kakšno zelje. Večerja naj bo kuhana. Suho sadje za večerjo ni primerno, niti jajca ne. Poskrbi da bo popila dovolj tekočine. Dva litra je minimum! Za odraslega človeka pa tri litre!
Če se boš držala tega, tvoja hči ne bo imela nobenih težav. Samo pazi, da je sadje dopoldne, zelenjava pa zvečer. Pa voda. Izogibaj se pa sladkih pijač. Kokakola en kozarec je veliko bolj škodljiva za telo deklice, kot pa pol pice za kosilo.
Če imaš še kakšno vprašanje, pa z veseljem odgovorim. Lp in srečno
Mene res zanima, kaj naj bi bila ta nezdrava hrana, katero babica pripravlja tvoji hčeri. S sladkarijami tudi ni nič narobe, dokler so zmerne količine.
Sem dobila občutek, da si ti obsedena z “zdravo” prehrano, hči pa moli boga, da ji babica kuha, da se lahko normalno naje.
Res prosim, da napišeš, s čim jo futra in v kakšnih količinah. Za objektivno oceno.
Nezdrava hrana je bolj besedna zveza za dobro in hitro hrano. To je običajno hrana, ki ne vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Saj v osnovi ni nobena hrana nezdrava, predvsem če je skuhana doma in sveže postrežena.
Bolj so nezdrave kombinacije. Naprimer pica ima te osnove, ki bi ji lahko rekli nezdrava. Torej ima moko v testu in ima šunko in ima sir, ki je toplotno obdelan. Čez pa še majoneza, tatarska ali pa kečap. Ko ti poješ tako stvar, se ti bo v roku dvajsetih minutah dvignila potreba po cukru in zato poješ čez še pol čokolade. Ampak to napravi kombinacija hrane in ti praktično res moraš vnest ta cukr potem.
Glej, ti dam primer majoneze. Vsi jo imate za nezdravo in za strup. Majoneza sama po sebi nima niti ene slabe maščobe v sebi. Niti ene nasičene maščobe nima!!! Če poješ za kosilo 6 čevapčičev in jih namakaš v majonezo, nisi v svoje telo vnesel čisto nobene svinjarije. Če boš pa še kruh (bel) zraven jedel ali pa pomfri, bo pa to kalorijska bomba in se bo samo nalagalo na ožilje.
Testenine same tudi niso prav nič škodljive, če jih ješ s paradižnikovo omako ali pa z omako iz popečene paprike, zelišč… Če boš vlil pa smetano pa sir notr, so pa strupene za žile…
Tudi jaz sem podlegla sodobnim trendom eko prehrane vendar dodatno se:neprocesirane in samo sveze pripravljene. Tudi meni se je odpulilo ko so v vrtcu in babice zaceli z nekimi sladkarijami in sokovi. Potem pa sem se spomnila,da je v mojem otrostvu bil pojem pijace zeleni Swing in da me je oce vsak dan po soli pocrkljal z malico: smoki ali sirove kokice ali visnjev zavitek ali jajca v solati, kruhom in pasteto in lesnikovim mlekom. Oceta zal ze dolgo ni. Jaz sem zrasla, sem zdrava, tega ne jem ampak imam najlepse spomine na te trenutke. Hvalezna za njih. Sprosti se. Bo za vse lepse. Srecno!
Hm, fora je v tem, da smo te prigrizke imeli za ta velike praznike. Vsaj pri nas. Ta mala vrečka čipsa je bila za celo skupino otrok. In na vsake toliko, nikakor pa ne vsak dan.
[/quote]
pri nas je bilo vsak dan med tednom. Nismo ziveli v pomanjkanju in takrat je bilo to smatrano kot nekaj ”finega” privosciti otroku. Oba starsa sta izhajala iz casov ko so bili otroci se kako lacni (in so zaradi lakote tudi umirali). V Angliji so otrokom ze 30 let nazaj v lunch boxe dajali starsi vsak dan: sendvic (toast kruh), snack bar (mini cokoladna tablica), en sadez, en sok in malo (teh mini doz mi nimamo) vrecko cipsa. Se kar vsi zivi in enako zdravi kot mi. Ne recem, da je to kaj blizu zdravi prehrani ampak ce lahko vzporedno otrokom doma vsak dan pripravljam sveze zdrave obroke z obilo vode in nesladkanih cajev, doziram eko sadje in vsak dan sveze domace juhice..mislim,da jim ne bi smelo biti hudega. Eni menda celo na nutelah prezivijo in se razvijejo v enako zdrave osebke. Samo mirno.
Jaz bi naredila tako, da bi jo po šoli napotila domov, kjer bi jo v hladilniku čakala skleda solate v hladilniku. Naj si jo sama pokisa, zraven poje kis kruha s sirom in bo to zdrav obrok. Potem, ko prideš domiv pa skuhaš kosilo ti. Enkrat na teden pa naj gre k babici na kosilo, na primer v petek. Bo pa to od tebe zahtevalo dobro organizacijo in predpripravo hrane. Če želiš, da bo po tvoje, naj bo, a ne smeš biti komot. Zahtevat od babice, da spremeni svoje 50 let stare prehranske navade in poglede na zdravo hrano je pa iluzorno in mislim, da si ti ne bi smela vzeli te pravice.
Jaz bi naredila tako, da bi jo po šoli napotila domov, kjer bi jo v hladilniku čakala skleda solate v hladilniku. Naj si jo sama pokisa, zraven poje kis kruha s sirom in bo to zdrav obrok. Potem, ko prideš domiv pa skuhaš kosilo ti. Enkrat na teden pa naj gre k babici na kosilo, na primer v petek. Bo pa to od tebe zahtevalo dobro organizacijo in predpripravo hrane. Če želiš, da bo po tvoje, naj bo, a ne smeš biti komot. Zahtevat od babice, da spremeni svoje 50 let stare prehranske navade in poglede na zdravo hrano je pa iluzorno in mislim, da si ti ne bi smela vzeli te pravice.